Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport.net
Мораеш в Удинезе за 4 000 000 евро, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Италианските босове идват другата седмица в София за подписване на договор. Босовете на ЦСКА са много близо до реализирането на страхотен удар на пазара. Удинезе поиска Жуниор Мораеш, а от „Армията” смело определиха цена на звездата си от 4 млн. евро. Това съобщи италианското издание ilfriuli.it. Първата опция за атаката на клуба от Удине е била закупуването на мексиканския нападател Джовани дос Сантос от Тотнъм. Двете страни обаче имат различия и няма да се стигне до оферта за техничаря. Това е накарало босовете на италианския клуб, който ще атакува групите на Шампионската лига, да се насочат към бразилеца, който стана абсолютен любимец на „червената” публика за няколко месеца. Очаква се другата седмица шефове на Удинезе да пристигнат в София, за да оформят на място договора за трансфера на Мораеш. Италианците ще се опитат да намалят цената на Жу-ниор, като за това ще предложат клауза в договора, която предвижда голям процент за ЦСКА при следващ трансфер на бразилеца. „Армейците” едва ли ще откажат сериозна оферта от Удинезе, макар че шефовете заявиха няколко пъти, че нямат намерение да се разделят с Мораеш. Такова е и изричното желание на Стойчо Младенов. „Ако някой предложи 5 млн. за Мораеш, кой е този луд, който няма да го пусне”, заяви обаче треньорът на сбора на „червените”, като явно и той е наясно, че ще трябва да се оправя без аса си през новия сезон.
Хърватска излъга Италия за 1:1, продълпжава на втора страница футболният ежедневник. Италия и Хърватска завършиха 1:1, с което „шахматистите” се утвърдиха на първото място в класирането на група В от Евро 2012. Играчите на Славен Билич трябва да благодарят на съперника си за множеството пропуски, както и на съдийската тройка, която на три пъти спря голови атаки на „скуадра адзура” с несъщестуващи засади.
Още в самото начало на мача играчите на Чезаре Прандели имаха идеален шанс да открият резултата, след като пас на Джакерини отляво намери Балоте-ли, чийто удар в близкия ъгъл не сполучи. Ситуацията се оказа симптоматична за цялостното поведение на отбраната на „шахматистите”, които издъхваха при почти всеки извеждащ пас на Андреа Пирло. От своя страна възпитаниците на Славен Билич разчитаха най-вече на контраатаки и прострелни центрирания, които през първото полувреме бяха „обирани” от защитата на Италия.В хода на полувремето „адзурите” продължаваха да са по-активният отбор и на изгодни позиции се оказаха последователно Марио Бало-тели и Антонио Касано, но и в двата случая топката премина покрай вратата. В 37-ата минута Клаудио Маркизио направи по-трудното и оставайки сам срещу Плетикоса, би в тялото му. Неизбежното се случи в 39-ата минута, когато Италия получи правото да изпълни пряк свободен удар леко вляво от наказателното поле за нарушение срещу Марио Балотели. Зад топката застана Андреа Пирло, който за пореден път демонстрира виртуозните си умения от подобни положения и с премерен удар в долния десен ъгъл на Плетикоса откри. След почивката „адзурите” твърде рано се прибраха да пазят преднината си и дадоха възможност на съперника да ги притисне. Въпреки това в една ситуация играчът на Италия Маджо се озова зад гърба на хърватската защита, но атаката бе спряна от страничния съдия Майкъл Мъларки. При това положение футболистът на Наполи така или иначе стреля встрани, но Дарио Сърна покриваше засадата. Принудителната смяна на Тиаго Мота и замяната на неубедителния Балотели сякаш не бяха в състояние да променят статуквото, докато не се стигна до 72-рата минута. Тогава центриране отляво на Иван Стринич бе проспано от Джорджо Киелини, а останалият на чиста позиция Марио Манджукич спокойно овладя топката и с помощта на гредата я прати зад Буфон. До края на мача четирикратният световен шампион бе изпаднал в амок и стигна само до един опасен удар на резервата Монтоливо. В две ситуации обаче Маджо и Джакерини се озоваха зад гърба на „шахматистката” отбрана, но отново срещу тях бяха отсъдени спорни засади. Хърватите можеха да стигнат и до крайния успех, но предпочетоха да запазят равенството.
Секс и пиячка за Англия Наказаният Уейн Рууни се обявява за новия Гаскойн, весели съотборниците си по всяко време
Рой Ходжсън реши да се върне към добрите стари традиции в националния отбор на Англия преди днешния ключов мач с Швеция от втория кръг на Група D на Евро 2012 в Киев.
64-годишният селекционер на „трите лъва” пусна своите да правят каквото искат в навечерието на двубоя. Някои бяха с жените си, които пристигнаха със специален чартър. Естествено, новата лидерка на така наречените WAGs (Wives and girlfriends – съпруги и приятелки) е жената на Уейн Рууни – Колийн. Освен със секс избраниците на Ходжсън загряха и със здраво пиене. Колкото се може повече марки бира бе решил да опита в Краков централният нападател на Ливърпул Анди Карол. Той си имаше проблеми с предшественика на Ходжсън – Фабио Капело. Италианецът го бе предупредил, че ако не реши проблема си с пиенето, няма да го викне за европейското първенство в Полша и Украйна. В крайна сметка обаче Капело си тръгна, Ходжсън дойде на неговото място и осигури на дългуча място в самолета за Краков.
„Смятам, че на момчетата им трябваше малко разпускане след напрегнатия старт на първенството с 1:1 срещу Франция”, каза Рой.
Дейно участие в забавленията на отбора взема Рууни. Както е известно, той е наказан за първите два мача на тима си заради червения картон, който си изкара срещу Черна гора в последния двубой от евроквалификациите в Група G, в която бе и България. „Аз съм Уаза, новия Газа!”, казал на аверите си от представителния тим нападателят на Манчестър Юнай-тед. Той ту играел снукър с Ашли Коул, ту цъкал дартс заедно с Анди Карол.
Междувременно съотборникът на Юнайтед – Дани Уелбек, говори на пресконференция преди сблъсъка с Швеция. „Срещу Франция поставихме основата на нашия стил за това европейско първенство. Бъдете сигурни, че срещу Швеция ще играем много по-офанзивно, отколкото го направихме срещу Франция. По време на тренировките Ходжсън непрекъснато ни повтаря „Атакувайте”. Много се надявам да победим шведите, които са ни традиционно трудни противници, за да погледнем смело към четвъртфиналите”, добави Дани.
Английските медии предполагат, че на пейката може да остане Джеймс Милнър, който пропусна стопроцентово положение за гол срещу Франция. На негово място сигурно ще почне Тио Уолкот.

В Португалия реват: На Кристиано му трябва психиатър, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Психическото състояние на суперзвездата Кристиано Роналдо тревожи сериозно всички в родната му Португалия. Във втори пореден мач на селесао – срещу Дания (3:2), самообявилият се за
футболист №1 в света шокира всички с пропуските си. Френският в. „Екип” констатира: „Португалия победи без него”. Но пред журналистите Роналдо съвсем се изпусна, като изригна – ни в клин, ни
в ръкав – срещу своя съперник за Златната топка Меси. След като цял мач феновете на Дания го дразнеха с викове „Меси, Меси!”, Кристиано изфуча: „А знаете ли къде беше той (Меси) миналата година по това време? Знаете ли? Отпадна за Копа Америка, при това в Аржентина”.
От Аржентина веднага го подхванаха, че явно е обсебен от личната си надпревара с Бълхата. А португалският журналист Бруно Прата от в. „Дублико” препоръча селекционерът Бенто спешно да привика психиатър за звездата: „Наистина е трудно да се разбере как неговият талант изведнъж се изпари. Някой трябва да контролира терзанията на нашата звезда! Когато не е толкова вманиачен на тема собствените си победи и голове, всичко ще става по-лесно”.
Англия: Атака, атака, атака Английският национален отбор е готов да смели на кайма Швеция довечера в мач от група D в Киев, потрива ръце островната преса. Селекционерът Рой Ходжсън е решил да зареже противното ка-теначо, което му донесе точка срещу Франция в понеделник, и да насъска своите напред.
Планът на англичаните разкри нападателят Дани Уелбек, който ще бъде титуляр и днес. “Забравете
двубоя с Франция – там трябваше да постигнем резултат, с който да започнем. Срещу Швеция ще видите различна Англия. Този път ще има много повече възможности за гол. Излизаме само за едно – победата”, закани се Уелбек.
Вестник “Сън” съобщава, че тренировките на Ходжсън преди втората среща от групата са били ориентирани единствено към нападателни комбинации. Централна роля в тях заемал Ашли Йънг. Именно на крилото на Манчестър Юнайтед ще се разчита да създава опасност след опасност довечера
Самият Ходжсън смята да смени единствено тактическата настройка на своите, но не и да разбутва състава от първия кръг. “Момчетата играха страхотно срещу Франция, може да има една-две промени, но със сигурност няма да пускам нов отбор”, заяви Рой.
Стойчо Младенов пак скочи на Титаните Стойчо Младенов отново се кани да напуска ЦСКА заради финансовата мизерия в клуба. Въпреки затишието на Армията в последните дни треньорът продължава да вдига гири на собствениците от „Титан”, тъй като не плащат заплати, твърдят близки до клуба.
Стойчо вече призна, че не е получил един лев, откакто пое тима през март. Младенов все пак е преглътнал факта, че работи без пари.
Причината за евентуалното му напускане е най-вече забавянето на заплатите при футболистите. Играчите на ЦСКА чакат вече трета заплата, което къса нервите на треньора. Младенов, който в момента готви отбора на лагер в Боровец, е заявил категорично на шефовете, че по този начин няма как да работи с отбора и ако не се плати на играчите до края на другата седмица, си тръгва от Армията.
Всичко, което „Титан” досега е обещал на Стойчо, или не е изпълнено, или все още се бави. Неяснотата около селекцията сериозно обърква плановете на треньора, особено след като пернишките босове решиха да върнат трима от освободените играчи – Николай Дюлгеров, Коста Янев и Александър Якимов. Заради финансовите неуредици ЦСКА изпусна футболистите, които Стойчо искаше на първо място в отбора. Сред тях бе халфът Фелипе Оливейра, който бе предложен от близкия до треньора мениджър Жорже Байдек. Другото условие на Младенов да остане начело на червените е селекцията да приключи също до края на другата седмица.

Тодор Батков: Тонев кара влака, а аз давам парите, пише вестник “Тема спорт”. Собственикът на Левски Тодор Батков се появи на първата тренировка на сините. Той се извини на феновете за изминалите три провалени сезона и обеща този път сините да са на висота. „Доволен съм от селекцията. Време е след тези три неуспешни години най-после да постигнем нещо значимо. Искам да се извиня на феновете. Причината да го направя е, че вече доста време не сме спечелили титлата. Сега селекцията е добра. Целта е обичайната – да станем шампиони. Основните ни конкуренти са ЦСКА, Лудогорец и Литекс. Егото на Гриша Ганчев е голямо, обича футбола и не вярвам да изостави отбора. Виждате, че не се е разделил с нито един основен футболист. Разбира се, че ако можехме, бихме привлекли Георги Миланов. Казал съм на футболистите, че не искам други медали освен златните. Убеден съм, че няма да има четвърти провален сезон. Чакаме още двама футболисти – офанзивен халф и нападател. Единият от тях е национал на по-развита футболно от България страна. Иван Цветков и Владимир Гаджев ще останат в Левски. Даксон няма да играе 8 Левски, това стана ясно преди малко (б.а. – снощи). Не мисля обаче да обяснявам причините”, каза адвокатът. Той похвали и новите попълнения Станислав Ангелов и Карвальо, с които преди време бе в открит конфликт. „Не съм имал проблем със Станислав Ангелов, когато той напусна Левски, просто защитавах интересите на клуба. Той е прекрасно момче и бе част от златния ни отбор. Никога не сте ме чували да кажа лоша дума за футболните качества на Базил де Карвальо. Той е феноменален футболист. При проваления му трансфер просто стана недоразумение, а и бяхме подведени от Локомотив Пловдив. Прекратихме делата с него”, каза босът.
Той разкри и каква е ситуацията във високите етажи на клуба и подчерта, че няма да го продава. „Иво Тонев кара влака, а аз давам парите, аз съм акционерът. Той се занимава с оперативната работа в отбора, той движи всички неща, той е мениджърът. Доволен съм от работата му. Много изстрада в последните 6 месеца заради слабите резултати на отбора. Иначе тази година леко ще повишим фонд работна заплата. Няма обаче да има смяна на собствеността. Мога да ви покажа акциите си. Просто в последно време много дълго се отъждествявах с мениджмънта и ръководството на клуба – обясни той отдръпването си и похвали новия треньор на отбора – Илиан Илиев си извоюва правото да води Левски, защото в предните години в Берое работеше неуморно като пчеличка.”
На въпрос как ще коментира и нападките между легендите на клуба Наско Сираков и Георги Иванов Тодор Батков отговори: „Аз не мисля да си правя Facebook, тъй като управлявам 18 големи фирми и съм част от голяма адвокатска кантора. Просто нямам време. Колкото до Георги Иванов, той е на специализация в испански клуб. Нека завърши образованието си. Ние разчитаме на такива хора. Онзи ден бях на сватбата на един от най-големите ни футболисти – Елин Топузаков. Казах му – завършвай и идвай в Левски. Това е пътят, това е нашата политика”, завърши той.
Агиеманг Опоку: Предпочетох велик отбор пред Лудогорец Нападателят на Левски Агиеманг Опоку заяви, че е изключително доволен от трансфера си в България. Той и агентите му преговаряха над 5 часа, преди ганаецът да парафира със сините за три години. 22-годишният стрелец обаче не пожела да разкрие, защо не е преминал в Лудогорец, където дори мина медицински тестове. „Важното е, че съм в Левски. Не желая да коментирам защо не съм в Лудогорец. Това няма значение, вече съм в голям клуб от България. Избрах Левски, защото вече имам представа колко велик отбор е това и знам, че мога да спечеля много от трансфера си в него. Както и да взема много купи. Не е вярно това, че не съм играл футбол през последната една година, каквато информация се е появила в медиите. Просто бях контузен. След като се възстанових, ми гласуваха доверие. Искам да кажа – не гледайте дали съм играл една година или не, гледайте ме занапред с екипа на Левски”, каза ганайският национал, след като подписа договор.
В Италия пишат: ЦСКА иска 4 млн. евро от Удинезе за Мораес Бразилската звезда на ЦСКА Жуниор Мораес отново е трансферна цел номер 1 на италианския Удинезе. Според сайта udineseblog.it, който е близък до клуба, шефовете на армейците искат 4 млн. евро за голмайстора на А група за изминалия сезон. Очаква се в началото на другата седмица представители на Удинезе да пристигнат в София, за да започнат преговори за трансфера.
Припомняме, че през зимната пауза Мораес отново бе спряган за трансфер в италианския тим, но до сделка в крайна сметка не се стигна. През миналия сезон Удинезе завърши на трето място в Серия А и ще участва в квалификациите за Шампионската лига.
“Удинезе е все по-близо до привличането на нападателя на ЦСКА Жуниор Мораес, което се очакваше да стори още през януари. Проектът Вано-ли да седне на пейката на българския клуб се провали, но сделката за голмайстора на отбора е на дневен ред. ЦСКА иска 4 млн. евро за правата на Мораес. Очаква се 8 следващите дни представители на Удинезе да пристигнат в българската столица, за да обсъдят въпроса. По всичко обаче изглежда, че играчът ще пристигне в Удине”, пишат медиите на Ботуша.
Мораес почти сигурно ще бъде продаден през лятото, ако се намери клуб, който да заплати за състезателните му права малко над 2 милиона евро.