Сборная, вперед

Иван Атанасов

“Кой ще стане шампион на Евро 2012” ? Доста често срещана анкета, нали ? Фаворитите са ясни – Холандия, Испания, Германия, Франция, Англия, Италия…Не мога да проумея защо никой не поставя Русия в тези сметки. Най-много гласове навсякъде получават Холандия, Германия и Испания. Похвално и логично. Но лалетата вече стягат куфарите за вкъщи, а към тях могат да се присъединят и адзурите, както и някой между петлите и Трите лъва. Малко встрани остава скритият лидер на този форум, а именно Русия. Аршавин и компания притежават нужния потенциал за нещо велико. Футболистите, треньорът, феновете, по-леката група и невероятната жажда за успехи потвърждават тази хипотеза, euro2012.bnt.bg.

В тима на доказания треньор Дик Адвокаат съществуват редица прилики с настоящия световен и европейски шампион Испания. Замислете се, цели седем футболисти от братушките ритат в един клуб – Зенит. В състава на Дел Босе бройката им е подобна – девет. Преди две години каталунците спечелиха титлата в Примера, а по-късно голяма част от тях се поздрави с тази в ЮАР. Санкт-Петербург, от своя страна, също грабна трофея в Руската премиерлига… И двата национални тима разполагат с уникална конкуренция между вратарите – при иберийците Пепе Рейна от Ливърпул и Виктор Валдес от Барселона не могат да се доберат до титулярното място на Икер Касийяс (Реал Мадрид), а стражът на Манчестър Юнайтед – Давид де Хея въобще не попада в разширения състав. Вячеслав Малафеев пък, измести контузения Игор Акинфеев от титулярния пост, но при всички положения и двамата разполагат с уникални качества. При положение, че Русия бие Гърция (в което не се съмнявам), тя става лидер в групата. На 1/4 финалите й предстои битка с втория в “групата на смъртта” – Холандия, Португалия или Дания. Най-вероятно срещу тях ще се изправи неубедителия Кристиано Роналдо и компания. Доказано е, че южняшките тимове играят много трудно срещу севера. Наречете го съдба, наречето го късмет, фактът си е факт. Поредният пример е загубата на лалетата от Дания с 0:1. Защитният вал на португалците допуска грешки. Два от трите гола във вратата им до този момент са след неуредици в отбраната, които звезди като Алан Дзагоев, Кержаков, Аршавин и тарана Павлюченко няма да простят. От изключително значение е и, че основният фаворит Германия може да бъде избегнат чак до самия финал. Кръг преди него пък, при положение, че се класират, момчетата на Дик Адвокаат ще срещнат победителя от Испания, които със сигурност ще са първи в група “C” и втория в група “D” – Англия, Франция, Швеция или Украйна. Най-вероятно е това да са иберийците. Южен отбор и време за отмъщение. На Евро 2008 Сборная отпадна именно в тази фаза от Испания след категоричното 0:3. Тогава головете за Ла фурия вкараха Гуиса, Шави и Давид Силва. Двама от онези голмайстори са в националния тим и сега. Това ще бъде най-трудната битка за Дик Адвокаат.

При успех обаче, еуфорията ще е пълна, руската публика ще изпълните трибуните на Олимпийския стадион в Киев, а на финала…каквото сабя покаже. Всички отписваха Гърция през 2004г., но елините показаха хъс и старание. Защо подвига им да не повторят и руските машини… Предстои да разберем !