Преглед на водещите новини в спортните медии (България

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:foxus-sport.net

Паро и Перо оправят ЦСКА, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”.
В ЦСКА решиха да тушират проблемите, като съставят нов селекционен съвет. Новината е, че в него е поканен легендата на клуба Аспарух Никодимов. Паро ще има решаваща дума за селекцията, но ще я споделя и със съмнителния пернишки бизнесмен Първан Първанов-Перо, скаута Иво Димов, анализатора проф. Бисер Цолов и представител на феновете. Председател на съвета ще бъде треньорът Стойчо Младенов.
Междувременно към лагера на ЦСКА се присъедини доведеният от Иво Димов бразилски халф Лукас Саша. Той има италиански паспорт и през 2011 г. е минал проби в Уест Хем.
Франция си спомни славата
Както се пее в Марсилезата (френския национален химн), „денят на славата дойде”. След години на разочарования „петлите” отново си спомниха този куплет във втория си мач на Евро 2012 срещу Украйна. Франция победи с 2:0, давайки сериозна заявка за четвъртфиналите, докато надеждата за тима на Блохин и Шевченко едва мъждука в сферата на теорията. Битката на „Донбас Арена” стартира с изключителен куриоз. Двубоят започна под проливен дъжд и само четири минути след началото на играта холандският съдия Бьорн Кайперс прати двата отбора в съблекалните. От раздираното с гръмотевици украинско небе се лееше библейски потоп. Все пак постепенно природата смири стихията си и точно след един час футболистите отново излязоха на терена.
Първоначално мачът тръгна равностойно, като и двата тима не искаха да поемат големи рискове. В 23-тата минута дойде и първото по-сериозно положение. Назаренко загуби топката в наказателното поле на Украйна, но ударът на Менез премина високо над гредата. Малко по-късно Менез пропиля нова отлична възможност. Тимошчук сбърка, сякаш подведен от навика си, извеждайки на левия фланг съотборника си в Байерн Рибери. Французинът сервира отлично за нападателя на Пари СЖ, но той би в тялото на излезлия съвсем навреме вратар Пятов. Домакините отговориха с кинжален пробив на Шевченко. Украинският ветеран получи пас в дълбочина, надбяга Рами по лявото крило и нахлу в пеналта. Шевченко обаче избра да шутира веднага и Лорис отрази удара му в близкия ъгъл, който, макар и мощен, бе в обсега на вратаря. До края на полувремето французите още веднъж се разминаха на косъм с гола. След пряк свободен удар отляво Насри центрира майсторски на далечната греда. Там Мексес насочи отлично топката с глава право в ъгъла, но Пятов отново бе великолепен.
Веднага след почивката стражът на Украйна пак отчая Менез, спасявайки за пореден път от упор. В ответната атака Шевченко шутира страховито на милиметри от сглобката на Лорис. В 53-тата минута Менез най-после се реваншира за пропуските си. Той бе изведен от Бензема в пеналта, дриблира и с плътен удар под крака на Селин опъна мрежата – 1:0 за Франция. Преди да се опомнят от нокдауна, домакините вече бяха в нокаут. След многоходова атака отляво Бензема увлече украинската защита и намери Кабай в пеналта. Халфът на Нюкасъл хладнокръвно гардира през Гусев и покрай шпагата му заби топката по диагонала в мрежата зад Пятов – 2:0 за „петлите”.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Локо Пд стартира със 7 нови
Локомотив Пд започна подготовка със седем нови футболисти. Това са защитникът Кирил Котев, македонският бранител Дарко Стоянов, нападателят с хърватско и босненско гражданство Иван Бубало, вратарят Божидар Стойчев, френският халф Лоран Бенжаман, вратарят Минко Жилков и нападателят Георги Стефанов. Единственият, който отсъстваше, беше Юнес Бенжелун. Той трябва да пристигне другата седмица.Треньорът на пловдивчани Емил Велев заяви: „Локо Пд е много добро място за развитието и реализацията на играчите. В България има 3-4 отбора, които нямат финансови проблеми, а Локомотив Пд е сред тези отбори. Футболистите си имат глави на раменете и смятам, че не е много удачно за играчите с изтичащи договори да сменят Лаута с друго място у нас. Мислите ни сега са насочени за участието на отбора в евротурнирите. Искам да играем в групите на Лига Европа”.
Франция съсече Украйна 2:0 след потопа
Франция победи с 2:0 Украйна в първия мач от втори кръг в група D на европейското първенство. Головете вкараха след почивката Жереми Менез и Йоан Кабайе. Петлите не показаха грам милост срещу домакините – те бяха по-добри през целия мач и само невероятната игра на вратаря Андрий Пятов спаси от разгром тима на Блохин.
Мачът на „Донбас Арена” бе прекратен само след 5 минути игра от холандския рефер Бьорн Куйперс. Небето над Донецк се разтвори и над стадиона се изля тропически порой. Страховити гръмотевици разцепваха нощта, нямаше абсолютно никаква видимост, условията бяха невъзможни за игра и играчите бяха пратени в съблекалните. От УЕФА насрочиха мачът да се възобнови след час – в 20 часа българско време. Играта почна с инициатива на французите, които създаваха почти всички опасности. Менез обаче пропусна куп положения, а от домакините единствено Шевченкo нанесе опасен удар.
След почивката обаче вече нямаше прошка. В 53-ата минута Менез бе изведен от Карим Бензема и футболистът на Пари СЖ този път не сгреши. Три минути по-късно пак Бензем пусна към Йоан Кабайе, халфът на Нюкасъл фиксира крайния резултат с първото си попадение за националния отбор н Франция.
Полиция разтърва шведи и англичани
Пияни английски и шведски фенове трябваше да бъдат разделяни от украинската полиция в нощта преди мача между двата отбора в Киев. Около 100 англичани и 200 шведи запивали заедно във фен зоната в украинската столица, гледайки мача на Испания срещу Ирландия. Със всяка следваща напитка напрежението се покачвало и двете групи привърженици започнали да стават все по-шумни. Полицията благоразумно се намесила и разделила англичаните и шведите, като всеки опит за пробиване на барикадата бил осуетяван.
Само минути по-рано хиляди футболни фенове се изнесли от фен зоната заради голям порой и само най-коравите англичани и шведи останали непоколебими и продължили да пият. Тогава онези от Острова нахлули в една шатра, за да се скрият от дъжда, но там се натъкнали на голяма група скандинавци. На стадиона в Киев за мача предимството на шведите също беше голямо – около 20 000 срещу едва 5000 англичани.
“Шведите са се установили в барове и ресторанти и имат числено превъзходство – призна английският запалянко Криs Банкс от Рединг. – Но вече лесно ни разпознават тук. Много сме шумни”.
В деня преди самия мач между Англия и Швеция обаче нямаше никакви проблеми между двете агитки и всичко мина доста по-мирно, отколкото през нощта. Шведите и англичаните вдигаха много шум по улиците на Киев и обърнаха огромни количества бира, но всичко мина дружелюбно.
Хлапето се завърна
Испания разгроми Ирландия с 4:0 в късния мач от група С в четвъртък, игран в Гданск. Голям мач направи Фернандо Торес – нападателят на Челси заби два гола, с което вече има общо 30 попадения за Испания. Точни бяха още Давид Силва и Сеск Фабрегас, който смени през второто полувреме Торес.
Европейските и световни шампиони затвърдиха две мнения – че имат всички шансове да станат първият отбор, печелил два пъти европейско първенство поред, а също и че Ирландия е най-слабият тим на това първенство. Командата на Джовани Трапатони стана и първият отбор, който няма никакви, дори теоретически шансове да прескочи груповата фаза, и ще трябва да напусне форума след последния си мач срещу Италия в понеделник. Добрата форма на „чистата деветка” Торес и на „фалшивата деветка”
Фабрегас веднага подпали медийна полемика кой от двамата да започне като титуляр срещу Хърватия. В първия мач с Италия „фалшивият №9″ Сеск бе титуляр, а го смени „чистият №9″ Фернандо, срещу Ирландия ролите се размениха. В крайна сметка двамата имат досега общо по един цял мач и по два гола на сметката си. “Истинска деветка, фалшива деветка, да му мисли Дел Боске”, обобщи дебата сайтът goal, com.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
ЦСКА връща Никодимов
Селекционен съвет ще има думата за трансферите в ЦСКА. Той ще бъде ръководен от старши треньора на клуба Стойчо Младенов. Идеята е в него да влизат 6 души -Аспарух Никодимов, Димитър Пенев, Иво Димов, анализаторът на отбора Бисер Цолов, приближеният до собствениците Първан Първанов-Перо и един фен на отбора, чието име засега не е обявено. Целта е всяко предложено име за селекцията да бъде обсъдено от членовете на селекционния съвет и ако има консенсус относно неговото привличане, това да стане достояние на босовете на ЦСКА, които от своя страна да преценят дали да го закупят.
“Обади ми се човек, близък до ЦСКА, и ми каза, че съм поканен. Това обаче нищо не значи. Първо трябва да се видя със собствениците, да ги изслушам и тогава ще взема решение”, заяви по този повод пред “Тема Спорт” най-успелият треньор в историята на червените Аспарух Никодимов.
Мораес почва в понеделник
Звездата на ЦСКА Жуниор Мораес ще направи първата си тренировка с отбора в понеделник, 18 юни. Бразилецът бе пуснат десетина дни по-дълго да почива, за да може окончателно да завърши лечението си. Мораес доигра миналия сезон с болки и в голяма част от мачовете бе на инжекции. Кариоката ще кацне в София в неделя вечерта и веднага ще се присъедини към съотборниците си в Боровец.
На този етап не е ясно обаче колко ще продължи лечението на друг контузен в тима – Антон Карачанаков. Младокът трябваше да се оперира веднага след края на първенството, но лекарите на ЦСКА прецениха, че операция на този етап не е наложителна и може да се пробва алтернативно лечение. За съжаление на Младенов засега не е ясно кога Карачанаков ще стартира с тренировките.