Силно второ полувреме донесе 3 точки на Франция

Първият мач от днешната програмата на Европейското първенство по футбол завърши с победа на Франция. “Петлите” надиграха тотално домакините от Украйна през втората част и се поздравиха с победа – 2:0. Головете отбелязаха Менес и Кабай.

euro2012.bnt.bg.
Главният съдия Бьорн Куиперс прекрати срещата в петата минута поради силен дъжд и лятна буря с гръмотевици. Минути след прекратяването на мача голяма част от запалянковците напуснаха стадиона, тъй като дори и козирките на стадиона в Донецк не можеха да ги предпазят от проливния летен дъжд. Най-страшното беше когато гръмотевици започнаха да падат върху терена. Решението на съдията да спре двубоя временно бе изцяло в интерес на играчи и публика. Футболистите на двата отбора се прибраха в съблекалните и чакаха решението на съдийската бригада. То дойде след около час с позволението на главния съдия срещата да продължи, тъй като метеорологичните условия позволяваха да се играе футбол.

Мачът бе подновен след почти едночасово прекъсване заради силния дъжд в Донецк.

След подновяването на играта двата отбора бяха изключително внимателни заради мокрия терен. Французите доминираха осезаемо в първата част на мача. Дори в 17-та мин гол на Жереми Менес бе отменен заради засада. Бензема също направи няколко пропуска, но основна вината французите да не отбележат носеше Менес. В 30-та мин. грешка на Анатолий Тимошчук в центъра позволи на Франк Рибери да пробие в наказателното поле. Пасът му беше към Бензема, но топката се озова у непокрития Жереми Менес на дузпата. Ударът му обаче беше спасен виртуозно от Пятов.
На почивката на стадион „Донбас Арена” в Донецк съперниците се оттеглиха при резултат 0:0.

Петлитесе развихриха в началото на втората част и разкриха пълния си потенциал. Домакините направиха два пропуска в епизодичните си контри дело на Шевченко и Тимошчук преди французите да открият резултата. Това се случи в 53-та мин, а голът бе дело на Менес, който до този момент се отличаваше единствено с неточните си завършващи удари. Франк Рибери проби и намери Менес, който този път нямаше как да сбърка и откри резултата. 0-1

Само две минути по-късно Йоан Кабай се разписа за първи път с националната фланелка. Той получи невероятен пас от Карим Бензема, който увлече трима защитници и намери Кабай между други двама. Така за него не беше трудно да насочи топката в долния десен ъгъл на вратата. 0-2!

Мачът стана още по-открит, а атаките към двете врати следваха една след друга. Украинците има възможности да намалят резултата, но Девич и Ярмоленко не съумяха да завършат с точен удар.

Така след победата французите са с 4 точки, а украинците с 3.

Статистика:

Украйна – Франция – 0:2 (0:0)
Голмайстори: 0:1 Жереми Менес 53, 0:2 Йоан Кабай 56
Стадион: “Донбас Арена”
Главен съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)
жълти картони:
– за Украйна: Евхен Селин, Анатолий Тимошчук
– за Франция: Жереми Менез, Матийо Дебюши, Филип Мексес
състави:
Украйна – Андрей Пятов, Олег Гусев, Евхен Хачериди, Тарас
Михалик, Евхен Селин, Андрей Ярмоленко (68-Александър Алиев),
Анатолий Тимошчук, Андрей Воронин (46-Марко Девич), Евхен
Коноплянка, Сергей Назаренко (60-Артьом Милевски), Андрей
Шевченко
Франция – Юго Йорис, Матийо Дебюши, Филип Мексес, Адил Рами,
Гаел Глиши, Жереми Менес (73-Марвен Мартен), Самир Насри, Алу
Диара, Йоан Кабай (68-Ян М’Вила), Франк Рибери, Карим Бензема
(76-Оливие Жиру)