Германците откраднаха испанското оръжие

Никола Джупанов

Сблъсъците Германия – Португалия и Холандия – Германия бяха рекламирани като супердербита преди началото на Евро 2012. Всички противници на германския футбол се надяваха Бундестимът да бъде поставен на колене от Португалия и Холандия. За тяхно голямо съжаление обаче Маншафтът мина през най-големите си конкуренти в “групата на смъртта” без да демонстрира пълния капацитет на своята мощ.

Много зрители се разочароваха от липсата на драма, вълнения и екшън по време на двата мача, в които игра Бундестимът. В тези ключови двубои Маншафтът диктуваше случващото се на терена. Възпитаниците на Йоаким Льов доминираха практично без да блестят и да горят в мача, губейки излишна енергия, която ще им бъде жизнено важна в срещите на директните елиминации.

Германците бяха господарите в средата на терена. Там противниковите футболисти се губеха чувството си за ориентираност, наблюдавайки многоходовите акции, които тръгваха от тази зона. Многото пасове между германските халфове ангажираха сериозен контингент от противниковите играчи – дефанзивни халфове и защитници, които правеха опити да отнемат притежанието на топката. Така сериозна площ от периметъра около наказаталеното поле на съперника оставаше непокрита и германските нападатели имаха цялото време на света да се пласират по перфектен начин.

Отбранителните линии на Португалия и Холандия се пропукваха и позволяваха на Гомес да отправя опасни удари, на 3 пъти фатални (Гомес вкара на Португалия и се разписа два пъти срещу Холандия).

За неутралния фен тази тактика не е интересна за гледане, но в повече случаи е брилятно успешна по пътя към победата.

На Световното първенство Германия игра с атакуващ нюх, което зарадва феновете на нападателния футбол по цял свят. Разликата между Мондиал 2010 и Евро 2012 е, че в групата си в Южна Африка германският отбор бе изправен срещу съперници като Гана, Австралия и Сърбия, а на Еврофиналите Маншафтът е в “групата на смъртта” заедно с тимовете на Холандия, Португалия и Дания. Срещу съперници, които са близки до класата ти е нужно да овладееш средата на терена, там се крие ключът на успеха.

 

ТАКТИКЪТ

Joakim-lowe

Същата тактика с доминация в централните зони очаквам да бъде приложена от Йоаким Льов и срещу отбора на Дания в последния мач на двата тима от груповата фаза. Рискът е единствено, че при организиране на атаките често се пренебрегва защитата, която също е изнесена напред. При контраатака на противника дефанзивните футболисти реагират със закъснение и това може да доведе до неприятности за Нойер.   euro2012.bnt.bg.

Доста очевидно е, че след като загуби от Испания финала на Евро 2008 и полуфинала на Световното първенство, Йоаким Льов прие като основна стратегия владеенето на топката в средата на терена.

В края на краищата, това е точно същата тактика, наложена от Испания и Барселона – двата най-успешни отбори в световния футбол през изминалото половин десетилетие.

Помните ли как Испания спечели световната титла през 2010 г. с поредица от минимални победи? А финалът на Евро 2008 – един гол на Торес бе достатъчен!

Перфектният план на германския селекционер за ефективна употреба на “чуждото” оръжие работи, перфектно изпълнен от футболистите на Националманшафта.

Четвъртфиналите идват, а германците ще оставят тренировачното темпо, с което досега провеждаха мачовете си в групите. Клозе, Гьотце, Кроос и Шурле събират сили, за да увеличат огневат мощ на тима.

Време е за реванш! Испания, внимавай!