Съседска битка за класиране на 1/4 финалите

Полша направи равни в първите си две срещи от груповата фаза и сега всички знаят, че всичко друго освен победа днес срещу чехите, ще означава, че времето им в турнира приключва.

euro2012.bnt.bg.
Гърция се бори за равенството 1:1 в първия мач срещу Полша на Евро 2012 и успя да го измъкне. Поляците контролираха мача в до средата на първото полувреме, но след гола на Левандовски дадоха инициативата на елините, които едва не победиха домакините в мача на откриването. След това футболистите на Дружина Полска показаха много решителност, дори смелост, за да се изправят срещу историческия враг Русия като равен с равен. В крайна сметка поляците не загубиха от източния си съсед.

Чехия обаче победи Гърция с 2:1 и анулира постижението на Полша срещу Русия. Чехите са с 3 точки в актива, а поляците имат 2. При всички случаи – победа или нищо за Дружината!

За да се постигне победа обаче Полша трябва да намери начин да вкара повече голове. Домакините вкараха 2 гола на Еврофиналите досега – по един във всеки мач. Голмайстори бяха ударният нападател на Борусия Дортмунд Роберт Левандовски (в мача срещу Гърция) и капитанът Якуб Блашчиковски, който разстреля Русия!

Треньорът Франчишек Шмуда подчертава значението на головите възможности, които се откриват пред стрелците. Полските футболисти са отправили 18 удара към противниковите врати, от които 13 точни. В полския състав само двама играчи имат повече от 10 гола с националната фланелка, а това са именно Левандовски и Блашчиковски. Точно днес на Полша са нужни герои. Време е лидерите на тима да получат подкрепа от съотборниците си в завършващата фаза, за да донесат радост на цялата страна.

В последните години полският футболен запалянко страда почти толкова, колкото родният фен, който намрази футбола заради нехайството на играчите. Днес обаче полският фен може да бъде горд с родината си и в екстаз да развява бяло-червения флаг, скандирайки “Polska, Polska!”.

Въпросът е кой ще бъде под рамката на вратата на домакините – Шчесни или страхотно справилият се в двубоите негов заместник Титон. Който и да е, Шмуда може да е спокоен, тъй като всеки един от тях е достатъчно класен, за да спасява отбора в напечените ситуации.

Супервратарят на Чехия Петер Чех, който донесе Шампионската лига на Челси не е убедителен на поста си в националния отбор на тези Еврофинали. От 12 точни изстрела към вратата му, Чех получи 5 гола, а попадението на Гекас в последния мач бе в резултата на скандална грешка, дело на стража.

В действителност, Чешката република е допуснала повече от два гола средно на мач средно на Евро 2012, което дава на Полша много надежди преди решителния мач.

Шмуда се надва защитникът Перки, както и халфовете Дариуш Дудка и Еуген Полански да бъдат напълно готови след травмите, които получиха в двубоя с Русия.

Капитанът на Чехия Томаш Росицки вероятно няма да може да помогне на съотборниците си във Вроцлав, след като призна, че не може да стои дори прав поради увредено ахилесовото сухожилие. Чех е с болки в рамото.