Чехите надъхани да размажат “пияндетата”

Да размажем пияндетата! С този лозунг излезе днес чешкият вестник “Блеск” преди мача на националния отбор с Полша, който ще реши единия участник на четвъртфиналите от тази група.SPORTNI.BG

Изданието припомня скандала с пиянските изцепки на Артур Боруц, Славомир Пешек и Михалв Жевлаков, заради който и тримата останаха извън състава за европейското.

Но дори и без такова нагентяване на напрежението от медиите, зарядът за този мач е огромен. Дали домакините ще успеят да излязат от групата, която е смятана за най-лесна, или чехите ще превъзмогнат шока от първия мач с Русия и ще стигнат следващия етап.

Чехите имат повече възможности за сметки. Победата ги класира директно, но и при определен развой, равенството също е опция. Поляците пък ги устройва единствено и само успехът и затова там място за сметки няма.

Голямата въпросителна преди този мач е али капитанът на Чехия Томаш Росицки ще е възстановен. Той ще е под въпрос до последно, но здравето му може и да се рискува, с оглед на изпълнение на целта.

Селекционерът Михал Билек имаше проблеми и с вратаря Петер Чех, който контузи рамото си. Той обаче е на линия и е твърд титуляр.

Един-единствен проблем със състава има колегата му Франтишек Смуда. Той няма да може да разчита на защитника Дамиан Перки, който е с травма в коляното. Сред останалите титуляри обаче няма да има промени и се очаква да излязат тези, които завършиха 1:1 с Русия.

Единственото, което тежи на “дружина полска” преди този мач е статистиката. Домакините имат два пъти по-малко успехи от съперника си, но ако включим в актива и срещите срещу Чехословакия.

След разпадането на федерацията, поляците имат предимство. Двата тима са се срещали пет пъти след 1993 г., като “дружина полска” е с три победи, а две са за Чехия.

В този мач може да се очакват и голове, поне от страна на чехите. Те не са вкарали гол само в един от последните си 11 двубоя. Това беше при загубата с 0:2 от световни и европейски шампион Испания. А в останалите 10 двубоя нанизаха 20 попадения.

Поляците пък са в серия от осем мача без загуба, но за да се класират, трябва да постигнат първата си победа на европейско първенство.

“С всеки мач играем все по-добре. Защо да не победим за първи път точно сега, пред нашите фенове”, пита звездата Роберт Левандовски.

Двубоят е от 21:45 часа днес и ще бъде излъчван директно по БНТ2, както и ще бъде следен в сайта на Sportni.bg за европейското