Могъща Гърция изхвърли Русия от Евро 2012

Европейският шампион от 2004г. Гърция хвърли бомбата в група “А” на Евро 2012, побеждавайки Русия с 1:0след гол на капитана Йоргос Карагунис. По този начин , от фаворит в групата, Сборная напусна надпреварата, тъй като в другата среща, играна по същото време, Чехия победи Полша, отново с минимален резултат.

euro2012.bnt.bg.

Треньорите Дик Адвокаат и Фернандо Сантош заложиха на познатата схема 4-3-3. За елините в предни позиции действаха Салпингидис, Гекас и Самарас, а опонента пусна в атака Кержаков, Аршавин и Дзагоев.

Първото полувреме започна предпазливо и за двата отбора. Гърците владееха топката повече, залагайки предимно на центрирания и удари след статични положения. Руснаците пък, имаха шанс за попадение чрез Андрей Аршавин, Александър Кержаков и Юрий Жирков, но изстрелите им бяха далечни и не затрудниха Сифакис. В 45-тата минута по всичко изглеждаше, че опонентите ще се разделят при нулево реми на почивката, но не така мислеше капитанът на елините Йоргос Карагунис. Сърцатият плеймейкър получи хитър пас, проби, финтира Жирков и с мощен удар не остави шансове на Малафеев.

Студеният душ накара Дик Адвокаат да предприеме светкавични смени. След подновяването на играта Роман Павлюченко замени неубедителния Александър Кержаков, а по-късно към него се присъединиха офанзивните играчи Погребняк и Измаилов. Сантош, от своя страна, реши да забърка бетона и да утвърди защитния вал, пускайки Холебас, Нинис и Макос.

Втората част започна с хаотични атаки на Русия. Павлюченко и компания си подаваха топката, но здравите гръцки бранители се справяха с всичко. Златният шанс за братушките дойде в 83-тата минута, когато Алан Дзагоев пропусна уникално положение. Капитанът Андрей Аршавин центрира отдясно, нападателят изпревари персоналния си пазач и стреля с глава, но топката мина на няколко милиметра от левия страничен стълб. Елините, от своя страна, се отчетоха с греда след пряк свободен удар на Кацуранис. Неубедителната игра на Сборная продължи до края на мача и прекрати участието им на настоящето Европейско първенство. Гърция пък, се класира втора в група “А” и ще чака победителя от група “B” (Германия, Португалия, Дания, Холандия) за 1/4 финалните срещи.

Галерия