В “групата на смъртта” нищо не е ясно

Ивайло Ангелов, пратеник на БНТ в Харков, Украйна

Група “B” на Европейското първенство си остава “групата на смъртта” до самия край. Преди последните мачове всеки отбор има шанс да се класира, както и да напусне надпреварата.

Естествено Германия гледа най-спокойно преди двубоя си с Дания. Бундестимът се нуждае от точка, за да продължи, като може да си позволи дори да загуби с един гол разлкика, но не с резултат 0:1 или 1:2. Единствено загуба с по-голям резултат и победа на Португалия в другия мач слагат край на тяхното участие. euro2012.bnt.bg
Това обаче трудно ще стане, защото съперникът от “червения динамит” ще бъде без двама основни играчи, които са с травми – Денис Ромедал и Ники Зимлинг. Пред Дания вариантите за класиране са много, но преминават през задължителен вариант отборът да не загуби срещу Германия.

Кристално ясна е ситуацията пред Холандия.”Лалетата” трябва да спечелят с два гола разлика срещу Португалия и да се надяват Германия да победи в другия мач. Изхождайки от тази ситуация, треньорът им Берт ван Марвайк ще започне мача с Ван дер Ваарт и Клаас Ян Хунтелаар на местата на Афелай и Ван Бомел.
Най-интересно е при Португалия, която може да остане зад борда дори и при победа, ако Дания победи в другата среща с един гол и резултат по-голям от 1:0 или 2:1. Загуба с един гол също би ги класирала, ако Дания падне. Въпреки че отбеляза победния гол за “мореплавателите” срещу Дания, Варела ще остане на пейката, а Пауло Бенто няма да прави промени в техния лагер