Дания – Германия: Феърплей или грозен цирк

“Групата на смъртта” навлее в решителната си фаза. Преди последния кръг очаквано Германия е лидер, но неочаквано отписваните датчани са с огромни шансове да продължат.

Бундестима почти си оплете кошницата преди мача с “червения динамит”. Затова и водещият въпрос преди този мач е: “Ще си правят ли сметки германците, или отново ще са безкомпромисни?”sportni.bg

Този въпрос изниква не толкова за самото класиране на Германия, момчетата на Йоахим Льов трудно ще останат извън надпреварата. Той по-скоро трябва да бъде зададен така: “Ще си избере ли Бундестима кой да продължи в следващата фаза?”

Най-много на феърплея на фаворита разчитат холандците. Те са с нула точки, но все още вярват в класирането. “Лалетата” се надяват да бият Португалия с два гола разлика, а Йоги Льов да надъха своите за победа срещу Дания. Тогава холандците са на четвъртфинал.

Но дали Бундестима има изгода от такъв развой? Все пак Холандия е един от фаворитите, а колкото по-малко са те по пътя на Германия, толкова по-добре. А и едно равенство напълно устройва Льов и компания.

“Ние никога не си правим сметки. Излизаме във всеки мач за победа. Винаги сме играли феърплей, така и ще бъде”, категоричен е Льов, който дори се подразни от намека, че може да има някакви сметки.

В същото време, нещата при германците не са само “цветя и рози”. Резервата Тони Кроос издаде за напрежение в групата.

21-годишният играч на Байерн открито си позволи да критикува Льов за решението му да не го пуска толкова често в игра. Засега на Кроос му се размина, но не се знае дали няма да го отнесе. Особено, ако скандалът се разрасне.

А и като гледаме статистиката, няма да е толкова неочаквано Германия да не победи Дания. “Червения динамит” няма загуба в последните си три мача с огромния фаворит, макар те да са контроли.

Последният официален двубой между двата тима пък е най-голямата победа в историята на датския футбол. Те се срещнаха на финала на европейското в Стокхолм през 1992 г. и Дания победи с 2:0.

Датчаните пък винаги са обичали тази си роля – на вечно отписвания съперник. Никой не ги слагаше в сметките и преди първенството, и след като започна. Но сега са в прекрасна изходна позиция.

“Знаехме, че ще ни трябва малко чудо, за да излезем от групата. Не си правим илюзии, че ще ни е леко срещу Германия, но очаквайте неочакваното”, сподели със задоволство халфът на “червения динамит” Кристиан Поулсен.

Датчаните излизат в пълно бойно снаряжение за този мач. те се хвърлят за честта си и за изненадата. Германците няма да могат да разчитат на наказания Джером Боатенг, а с картони виси Холгер Бадщубер, та и той може да получи почивка.

Но в какъвто и състав да се появи Германия, винаги е фаворит. И сега е така. А има и основания да вярваме, че Льов не лъже като казва, че сметки не прави. Дано наистина да е така