Хърватия – Испания: Теория на конспирацията или просто футбол?

Хърватия и Испания са на върха във временното класиране в група “С” на Евро 2012 с по четири точки и са наясно, че бъдещето им е в техните собствени ръце.SPORTNI.BG

Победа, а дори и равенство с много голове, би ги класирало за следващия етап от надпреварата, което кара феновете да очакват двубоя Хърватия – Испания с нетърпение.

“Шахматистите” успяха да измъкнат равенство 1:1 от коварния отбор на Италия, след като селекционерът Славен Билич смени схемата си на игра.

От формация 4-4-2 хърватите преминаха към схема 4-2-3-1, която им позволи да отбележат решителното изравнително попадение.

Сега обаче Хърватия ще трябва да се изправи срещу световния и европейски шампион Испания и Славен Билич има леки кадрови проблеми.

Нападателят на Евертън Никица Йелавич пропусна съботната тренировка на отбора, тъй като имаше висока температура, но се предпoлага, че той се е възстановил и ще поведе атаката на тима си на “Арена Гданск”.

В същото време “Ла фурия” определено е във форма, след като в предишния си мач унижи Република Ирландия, побеждавайки с 4:0.

Очаква се селекционерът Висенте дел Боске да започне мача със същия състав, но трябва да има предвид, че Шаби Алонсо, Алваро Арбелоа и Фернандо Торес висят с картони.

Ако те получат по още един жълт картон, ще пропуснат евентуалното участие на Испания на 1/4-финалите на Евро 2012.

Бившият наставник на Реал Мадрид загатна, че Сеск Фабрегас най-вероятно ще бъде оставен на резервната скамейка, въпреки че се разписа в предишните два мача на Испания.

Междувременно стана ясно, че нападателите Хуан Мата и Фернандо Йоренте ще се надяват на първи игрови минути на европейското първенство, ако са в достатъчно добра форма, за да влязат като резерви.

И двата отбора несъмнено ще се борят за победата, но любопитна подробност е, че равенство 2:2 би класирало и двата отбора за следващата фаза от турнира.