Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: fokus-sport.net
Украински саботаж посрещна завърналия се след два мача наказание в състава на Англия на Евро 2012 Уейн Рууни, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Украйна поведе психо-война срещу Англия преди тазвечершния съдбоносен мач от третия кръг на Група D на Евро 2012. На британците им стига и равен, за да прескочат на четвъртфиналите. За да увеличат шансовете си, домакините саботираха „трите лъва”. На тима на Рой Ходжсън не бе дадено да тренира на стадиона на мача „Донбас Арена” в Донецк. Мотивът бил, че тревата може съвсем да се съсипе от английските крака след потопа, прекратил за един час мача на Украйна и Франция (0:2) от предния рунд в потока. Така Рууни и компания трябваше да пробват тактическите схеми на Ходжсън в Краков, преди да излетят за Донецк. На „Донбас Арена” им бе позволено само да са разходят малко, и то близо до тъча.
В арсенала на домакините влезе и игра на нерви, свързана с участието на идола Андрий Шевченко. Наистина капитанът на Украйна бе контузен в коляното при загубата от Франция. Според лекарския щаб на тима шансовете на 35-годишния нападател са 50/50, а решението дали да играе ще бъде негово. От английския тим обаче се прокрадват мнения, че положението му не е толкова тежко.
„Състоянието на Шева в момента е задоволително. Има вода в коляното и не може да го сгъва нормално. На първо място ще се съобразим с желанието на самия Андрий”, заяви лекарят на Украйна Леонид Миронов.
Притеснения има и в лагера на Англия, където Тио Уолкот е с разтегнато сухожилие. Джокерът на Рой Ходжсън от мача с Швеция обаче обнадежди мениджъра си, след като се присъедини към съотборниците по време на тренировката на тима в понеделник. Макар да остана резерва в първите два мача на тима си, Уолкот е гласен за титуляр срещу Украйна и негова контузия ще бъде сериозен удар по и без това осакатената селекция на Ходжсън. Вероятно нападателят на Ливърпул Анди Карол ще седне на пейката за сметка на Рууни, който ще играе зад съотборника си в Манчестър Юнайтед Дани Уел-бек. Това ще прати Ашли Йънг на лявото крило, а Уолкот ще действа отдясно в схема 4-2-3-1. Доскорошният английски национал Дейвид Бекъм е пожелал успех на бившите си съотборници преди важния мач. Халфът, който има 117 мача с националния екип на Англия, изрази увереността си, че „трите лъва” могат да бъдат изненадата на Евро 2012. „Погледнете какви отбори напуснаха първенството. Трябва да победим Украйна заради феновете и самите себе си. Вълнуващо е да гледам толкова млади и добри момчета да се борят със зъби и нокти за Англия. Стиви Джерард е един от най-добрите халфове в света и съм щастлив да го видя отново като капитан на Англия”, заявява Бекъм.
Освен травмата на Шевченко наставникът на Украйна Олег Блохин няма други проблеми. При евентуално влошаване на ситуацията компания на Воронин в атаката ще прави някой измежду Милевски или Марко Девин. Тимошчук отново ще е човекът пред защитното каре, а Назаренко, Коноплняка и Ярмоленко ще подкрепят нападателите. Футболистът на Байерн Мюнхен Анатолий Тимошчук призова тима си да последва примера на гръцкия тим, който успя да изхвърли фаворита в своята група – Русия. „След победата ни над Швеция имаше моменти на еуфория. Да играем на подобен форум у дома е наистина несравнимо. Да, след загубата от Франция бяхме свалени на земята, но не мисля, че тя ни се отрази негативно. Трябва да следваме подвига на Гърция. Те не влизаха в ничии сметки, а постигнаха немислимото. Защо и ние да не можем?”, споделя Тимошчук.
Тонев прави чистка в клуба, продължава футболният ежедневник. Изпълнителният директор на Левски Иво Тонев започва солидна чистка в клуба днес. Той ще обяви промените на специална пресконференция, която ще се проведе следобеда. Първоначално се очакваше на нея той да разкрие единствено името на новия директор на школата. Клубът обаче официално анонсира, че ще бъдат обявени и промени в администрацията. „Във вторник на 19 юни от 15,30 часа в хотела на ДЮШ на стадион „Георги Аспарухов” ще се състои пресконференция на изпълнителния директор на клуба Иво Тонев, на която ще бъдат обявени новият директор на детско-юношеската школа и промените в администрацията на клуба”, гласи официалното съобщение на сайта на клуба.
По информация на „Меридиан Мач” най-засегнат от чистката ще бъде финансовият отдел на „Герена”. От 13 години той се ръководи от Константин Баждеков. Най-вероятно обаче рокадите няма да засегнат точно финансовият директор, а ще бъдат на по-ниските нива. Възможно е и други отдели също да пострадат. Преди време Иво Тонев обяви, че работният щат на „Герена е твърде раздут и се налагат някои съкращения с цел на маляване на разходите.
Димитър Борисов хвърли прах в очите на Стойчо Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов посети вчера лагера на отбора в Боровец. Той разговаря надълго и широко с треньора Стойчо Младенов и за пореден път хвърли прах в очите му, казвайки, че всичко в клуба е наред и пари има. Въпреки че Екзекутора и неговият щаб не са вземали заплати, откакто се върнаха на „Българска армия”. Освен за финанси двамата разговаряха и за селекцията на клуба. Като, логично, Борисов е уверил Стойчо, че всички, които бъдат поискани от него, ще бъдат доведени. Макар че нито един първи избор в трансферния списък не е акостирал в ЦСКА.
Килиан Шеридън и Жуниор Мораеш кацнаха снощи в София, а новите попълнения Сивард Спрокел и Антонио Нунес са вече в Боровец и тренират. Последният обаче все още няма договор с клуба.
Вчера пък тръгна слух, че при евентуална раздяла на Стойчо Младенов с ЦСКА, то той ще бъде заменен от любимеца на Димитър Борисов Адалберт Зафиров, който в момента работи в ДЮШ на клуба. От „Армията” обаче не потвърдиха информацията.

Бербатов подписва с Малага, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Димитър Бербатов и Малага са постигнали договорка за преминаването му от Ман Юнайтед в тима от Примера, съобщи испанският сайт Вивафутбол, позовавайки се на различни източници. Испанският клуб, който се класира за Шампионската лига, ще заплати на Манчестър Юнайтед трансферна сума между 6 и 7 милиона евро. Малага търси нападател на мястото на Рууд ван Нис-телрой, а Бербатов настоява да премине в отбор, който играе в Шампионската лига. Заплатата на българина в клуба на шейх Абдулах ал Тани ще бъде между 3,5 и 4 милиона евро на година.
Официално потвърждение на трансфера още няма, но според испанския бизнес сайт Интерекономия сделката е 90% сигурна.
Найденов води волейболистите в Лондон, продължава на първа страница вестникът. Найден Найденов беше избран да води мъжкия национален отбор по волейбол на финалите на Световната лига в София и на олимпиадата в Лондон. Името на треньора беше потвърдено след заседание на УС на БФВ и тайно гласуване. 10 от членовете на УС са гласували за него, а петима са били за бившия национален треньор Мартин Стоев. На заседанието останаха само двете кандидатури, след като италианският помощник-треньор Камило Плачи отпадна от гласуването. Специалистът все още преминава медицински изследвания в Италия и не е ясно дали ще бъде в състояние да води отбора. Той обаче ще изпълни договора си като помощник-треньор.
Вицепрезидентът на федерацията Петър Кънев обяви, че след олимпиадата ще бъде направен конкурс за нов треньор на националния отбор.
Руснак дава €1 милион на гърците да бият Германия Националният отбор на Гърция се готви за нов изумителен футболен подвиг след титлата от Евро 2004, а следващата мисия е бой над Германия на 1/4-финалите. Двата отбора излизат един срещу друг на стадиона в Гданск на 22 май. В първия 1/4-финал от турнира на 21 юни се срещат Португалия и Чехия.
А ако до сензация наистина се стигне, елините ще се облажат с допълнителна премия от 1 млн. евро, обещана им лично от руския депутат с гръцки произход Иван Савидис.
Именно по този повод капитанът Йоргос Карагунис, европейски шампион от 2004 година, вече е разчертал и стратегията за успеха срещу Германия. „Ще ги набием след дузпи – гарантира ветеранът. – Ние ще си вкараме със сигурност нашите тогава. Точно затова пропуснахме една в предварителните групи (срещу Полша)! Възможна ли е нова титла за Гърция? Не знам колко далеч ще стигнем, но каквото и да се случи, ще знаем, че сме направили нещо голямо както за нас, така и за цялата нация!” И докато Гърция и Германия са в еуфория покрай класирането си за 1 /4-финалите, властите в града домакин на мача помежду им – Гданск – са в паника. Причината: очакваната вълна от 50-100 000 немски фенове, които ще залеят града, за да подкрепят своите. Точно в това нашествие обаче се крие голямата опасност. Защото полските ултраси, меко казано, недолюбват комшиите си. А заканите, че немски запалянковци ще бъдат клани като прасета още щом минат полската граница, пълнят интернет от месеци. Именно по тази причина полицията в Гданск ще бъде в пълна бойна готовност, а немските власти вече гарантираха, че най-опасните техни хулигани изобщо няма да бъдат допускани в Полша.

Гара Дембеле отива в Китай или Катар, пише вестник “Тема спорт”. Любимецът на сектор Б Гара Дембеле ще продължи кариерата си в Катар или Китай. ТоВа твърдят медиите в Германия. Миналото лято нападателят премина от Левски във Фрайбург за 2,2 милиона евро, а трансферът бе рекорден за клуба от Бундеслигата. Гара обаче не можа да се наложи в отбора и е изявил желание пред ръководството да напусне. Още през зимата се заговори за вариант, че голмайсторът може да се завърне на „Герена” под наем, но тази опция пропадна. В момента мениджърите на играча му търсят клуб в Китай или Катар, но от Фрайбург твърдят, че не са получили конкретна оферта за правата му.
ЦСКА почва в контролите срещу Торпедо Москва ЦСКА реагира бързо на пропадналата проверка с Локомотив Пловдив, като от червения клуб обявиха, че ще изиграят контролна среща с Торпедо Москва. Мачът ще бъде в събота (23 юни) на столичния комплекс “Царско село”, а часът ще бъде уточнен допълнително. Контро-лата ще изправи Стойчо Младенов срещу противника, заради който бе освободен като наставник на ЦСКА през 2003 година. Тогава двата тима се изправиха един срещу друг за Купата на УЕ-фА. Мачовете в София и Москва завършиха при резултат 1:1 и се стигна до изпълнение на наказателни удари, при които руснаците надделяха с 3:2. След реванша 8 Москва бесни фенове на ЦСКА чакаха отбора на летището и опитаха да удушат Жоао Паоло Брито. Стойчо Младенов пък сдаде треньорския пост заради отпадането.
Торпедо Москва играе в Първа руска дивизия, което е вторият футболен ешелон в страната. През изминалия шампионат клубът стигна до втория етап в дивизията, където първите 8 тима в класирането след края на редовния сезон играят за влизане в елита. Торпедо обаче завършва на последното място, като 8 нито един момент не е близо до завръщане в елита. Отборът се състои почти изцяло от руснаци, като единствените чужденци са литовският вратар Салиус Клевинскас и нападателят Едгарс Гаурачс, който е от Латвия. Първоначално армейците се бяха разбрали да излязат срещу пловдивските железничари на 23 юни в Благоевград, но в крайна сметка ръководствата на двата тима решиха двубоят да не се състои.
Фенклубът в Чикаго празнува рожден ден Незабравимо тържество по случай една година от създаването си спретнаха членовете на фенклуб Chicago Reds. В специално наета за повода зала те се бяха погрижили за всеки един детайл от празненството и с организацията си надхвърлиха очакванията на всички гости. Като се започне от украсата, която се състоеше от червени и бели балони, червени свещи, салфетки с емблемата на фенклуба, знамена, видеостена, на която вървяха моменти от паметни мачове на ЦСКА, и т.н., и се стигне до програмата на вечерта, изпълнена с изненади за всички червени фенове. Специален гост на събитието беше Пламен Марков, който пристигна от България по покана на момчетата и момичетата от Chicago Reds. На линия беше и легендарната седмица Цецо Йончев, който е и почетен председател на фенклуба зад Океана. Бяха поднесени специални плакати, подарък от ръководството на ЦСКА и от фенфракцията “Офанзива”, като също бяха прочетени и поздравителни писма от двете организации. Безспорно най-голям отзвук сред присъстващите предизвика Видеообръщението на старши треньора на ЦСКА Стойчо Младенов и капитана Тодор Янчев, които пожелаха на феновете в Чикаго да се видят скоро на американска земя. От своя страна членовете на Chicago Reds поднесоха подаръци и плакети на Пламен Марков и Цецо Йончев, като първият стана почетен член на фенклуба. Голямата мечта на всички армейци зад Океана обаче е да видят любимия ЦСКА на живо в града на Ал Капоне. Това е планирано да се случи точно след една година.