Драмата свърши, Италия е на 1/4 финал

Италия победи Ейре с 2:0 в последния мач от група “C” и се класира за 1/4-финалите на Евро 2012. В ответната среща Хърватия загуби драматично от Испания и остана на трето място с актив от 4 точки, с една по-малко от адзурите.EURO2012.BNT.BG

Излезлият срещу родината си Джовани Трапатони заложи на традиционната формация 4-4-2 с Роби Кийн и Кевин Дойл в предни позиции. Чезаре Прандели, от своя страна, реши да смени нападателя Марио Балотели с Антонио Ди Натале, който си партнираше с Касано в същата схема.

Първата част протече изцяло под диктовката на адзурите. Ди Натале и компания пробиваха ирландската защита при всяка отдала се възможност, докато детелените не успяха да затруднят Буфон нито веднъж. В 18-тата минута защитникът Фредерико Балзарети стреля опасно. Малко по-късно натискът на сините даде резултат. В 34-тата минута Ди Натале се възползва от извеждащ пас и преодоля Шей Гивън, но ударът му бе избит в корнер от голлинията. При последвалото статично изпълнение Касано надскочи всички и забоде топката под напречната греда, откривайки резултата.

През второто полувреме Ейре започна да поглежда все по-често към вратата на противника. В 78-та минута след заучено положение, Кийт Андрюс изстреля бомба, спасена със сестни сили от Джанлуиджи Буфон. Минута преди края на срещата обаче, резервата Марио Балотели сложи край на спора. Нападателят на Манчестър Сити се възползва от корнер и с гръб към вратата заби неспасяемо топката от воле. Попадението тотално обезвери островитяните, които доиграха мача посърнали и логично си тръгнаха от Европейското първенство без спечелена точка.

По този начин Италия зае второто място в генералното класиране с 5 точки. Лидер е Испания със 7 точки, Хърватия е с 4, а Ейре – без спечелен пункт. Утре, адзурите и иберийците ще разберат съперниците в предстоящите 1/4 финални срещи. За първите две места в група “D” се борят отборите на Франция, Англия и Украйна, тъй като Швеция преждевременно отпадна от надпреварата.

Галерия