Испания издрапа класирането си

Испания победи Хърватска с 1:0 и се класира за 1/4 финалите на Евро 2012. Победния гол отбеляза резервата Хесус Навас. По-чистите голови положения бяха на страната на хърватите, но Касияс спаси Ла фурия.euro2012.bnt.bg

Двата тима започнаха срещата изключително предпазливо. Испанците не впечатлиха с класа, а хърватите се бяха прибрали плътно в собствената си половина без да се стремят да създават положения. Футболистите на Ла фурия бяха стресирани от този стил на игра, а и равенството ги устройваше, така че не предприеха мерки за промяна на нулевия резултат. Един удар на Торес и два на Давид Силва в средата на полувремето и нищо повече.

През втората част, знаейки за резултата в другата среща от група “С”, хърватите се активизираха и започнаха да упражняват преса. В 59-та мин Лука Модрич центрира от лявото крило към Иван Ракитич, който се оказа непокрит в наказателното на Испания на 5-6 метра от Касияс. Стражът на Ла фурия обаче изби акробатично. Последва меле пред Икер Касияс, но до нов изстрел не се стигна и опасността отмина. След първия час игра това бе и най-чистото голово положение в мача.

 

Попадението дойде в 88-та минута. Хесус Навас вкара на празна врата от голлинията. Фабрегас копна топката над централните защитници на Хърватска, подавайки към Иниеста. Инеста от своя страна подаде на Навас, който вкара лесния гол. 1:0 за Испания! При първия пас към Иниеста обаче останаха съмнения за засада.

Хърватите отпадат, но се прибират с високо вдигнати глави, а испанците продължават напред.

Хърватия – Испания 0:1 (0:0)
голмайстор: Хесус Навас 88
жълти картони: Ведран Чорлука, Дарио Сърна, Иван Стринич,
Иван Ракитич, Марио Манджукич, Никица Йелавич (Хърватия)
главен съдия: Волфганг Щарк (Германия)
стадион “PGE Arena”, Гданск: 39 076 зрители
състави
Хърватия: Стипе Плетикоса, Домогой Вида (66-Иван Перишич),
Ведран Чорлука, Гордън Шилденфелд, Иван Стринич, Иван Ракитич,
Огниен Вукойевич (81-Еуардо), Дарио Сърна, Лука Модрич, Даниел
Пранджич (66-Никица Йелавич), Марио Манджукич
Испания: Икер Касияс, Алваро Арбелоа, Серхио Рамос, Жерард
Пике, Жорди Алба, Шави (89-Алваро Негредо), Серхио Бускетс, Шаби
Алонсо, Давид Силва (73-Франсеск Фабрегас), Фернандо Торес
(61-Хесус Навас), Андрес Иниеста.

Галерия