Делио Роси знае как се печелят полуфинали

Пролетта на Левски ще премине под знака на сблъсъците с ЦСКА-София. Те ще бъдат цели 5 на брой. За “сините”, които изостават на 9 точки от върха в Първа лига, най-важни ще бъдат двата двубоя с “армейците” за Купата на България. Полуфиналите за трофея ще се играят на 13 или 14 март и 10 и 11 април. Те са от особена важност за тима от “Герена”, който не е печелил отличие от 2009 година насам, когато за последно стана шампион, а след това грабна и Суперкупата на България.SPORTAL.BG

Двубоите с ЦСКА-София ще бъдат и тест за треньора Делио Роси и именно те ще бъдат най-добрият показател за свършената от него работа. “Сините” са първият отбор на наставника извън пределите на Италия. Той обаче има достатъчно богат опит в подобни турнирни битки в родината си и това може да се окаже голям плюс за Левски. Още повече, че в мачовете на елиминации, по-дефанзивната му тактика може да даде добър резултат. В първия двубой с ЦСКА-София Левски ще е символичен гост на “Васил Левски”, а в реванша ще е домакин.

От 2008 до 2011 година Делио Роси три пъти е достигал до 1/2-финал за Купата на Италия. През сезон 2007/08 той е начело на Лацио, а на крачка от трофея се изправя срещу Интер. В първия двубой е постигнат добър резултат в Милано – 0:0. На реванша обаче “Орлите” се провалят и губят с 0:2 у дома.
Година по-късно Роси вече си е извадил поуките и с Лацио се изправя срещу Ювентус на 1/2-финала и печели и двете срещи с резултат 2:1. Така тимът му отстранява “Старата госпожа” и се класира на финал в турнира, където дори печели трофея след изпълнение на дузпи срещу Сампдория.

През 2010/11 година наставникът вече е начело на Палермо и с тима от Сицилия прави сериозен рейд в турнира за Купата на Италия, като достига до 1/2-финал. Там го чака Милан на Масимилиано Алегри. На “Джузепе Меаца” Палермо играе прекрасно и се добира до отличното 2:2. В реванша на “Ренцо Барбера” тимът му печели с 2:1 и феновете полудяват от щастие. На финала обаче сицилианците губят от Интер, който отново се оказва черната котка за Роси.

През януари на Делио Роси му предстои нещо ново – за пръв път той ще прави толкова дълга зимна подготовка. В нея наставникът ще има възможност да научи отбора да играе така, както той желае. През есента Роси отнесе доста критики за дефанзивния стил на Левски, като през втория полусезон ще се очаква да има някаква промяна в играта на “сините”, които да действат поне една идея по-нападателно, а не само да дебнат съперниците си. Най-голяма част от оценката за работата му обаче ще бъде формирана от представянето на отбора за Купата на България срещу ЦСКА-София, защото “сините” отдавна са без трофей, а с играчи като Обертан и Гомес, спечелването на третото място в първенството няма да е особена утеха за шефовете и привържениците.

“Тема спорт”