Амбициозният Валентин Златев за грандиозния проект: Искам силен Левски в Европа

Генералният директор на “Лукойл-България” Валентин Златев сподели подробности относно грандиозната за родния спорт сделка между нефтената рафинерия и баскетболния Левски. Както е известно, компанията става генерален спонсор на “сините”, а новината за това беше съобщена първо в БЛИЦ СПОРТ.

“Преди да започна искам да честитя на всички новата 2018 година. Поводът, поради който сме се събрали е, че считано от 31 декември Лукойл прекрати договора за спонсорство с Академик и от 1 януари имаме такъв с БК Левски”, започна Златев.

“Какво стои зад всичко това? Мотото на Лукойл Академик е “Винаги в движение”. Ние винаги сме били с амбициите да сме лидери в бизнеса. В същото време ние сме били социално отговорни и сме отдавали внимание и уважение на културата и спортовете. Преди 17 години ние започнахме работа с Академик. Тогава в клуба не бяха получавали заплати. След 17 години ние се гордеем с 14 титли и 12 купи. Мисля, че това е доста красноречив резултат за работата ни. Към днешна дата Академик е перфектно функциониращ клуб с прекрасна школа и прекрасни треньори. Почти няма отбор в България, където да не играят наши момчета. Ние сме длъжни към тези наши млади момчета и искаме да им дадем възможност да играят повече, а не да чакат няколко минути слава. Проектът “Академик” вече се е състоял. Той може вече да функционира самостоятелно. Би могъл да бъде клубът, който създава и развива играчи. Не бих съветвал никой да подценява Академик. Сигурен съм, че клубът скоро ще има генерален спонсор и не бива да бъде отписван от кандидатите за трофеи. При всички положения ще бъде клубът, който ще покаже, че младите момчета имат качества”.

“Защо Левски? Левски е клубът пък с много голяма история и изключителни фенове. Клубът преживя тежки времена и оцеля заради усилията на Константин Папазов. След дълги разговори с него ние стигнахме до решението да станем генерален спонсор на Левски. Мисля, че това би било един добър стимул за развитие на потенциала, който отборът има. Левски има големи амбиции и мисля, че тандемът Тити Папазов – Тодор Стойков дава основание да мислим, че ще свършат добра работа и отборът ще постигне желаните успехи. Целта ни е също да върнем публиката в залите и да вдигнем нивото на целия ни баскетбол”.

Относно вижданията си за развитие на отбора и българския баскетбол, Златев сподели: “При всички положения ще разчитаме основно на български играчи. Моето разбиране е да се дава предимство на нашите баскетболисти. Бях дал предложение всички отбори да играем само с български играчи, но някои клубове се възпротивиха. Отбори, които нямат ДЮШ не бива да играят в НБЛ. Спорт не се прави само с легионери. Те не остават следа в български спорт. Искам да се обърна към президентите на другите клубове. Всеки, който дава пари за спорта заслужава уважение. Няма да чуете от мен лоша дума за колегите. Чух им притесненията, но не мисля, че са основателни. Ние искаме да помогнем на целия баскетбол.

“Искам да благодаря на БФБаскетбол за разбирането. Водим с Глушков разговори за промени в правилника. По-добре да играем 7 клуба, но те да имат ДЮШ. Предложихме България да бъде разделена на зони и да се провеждат кампуси за децата. Звездите да участват в тях и така да бъдат стимулирани малките. Федерацията би трябвало да определи най-добрите и да ги разпредели по клубовете. Впоследствие ние ще трябва пък да ги развиваме. Това са неща, които дискутираме хората от БФБаскетбол. Мисля, че бихме могли да постигнем съвместно резултати и да вдигнем нивото на баскетбола”, каза още Златев.

“Българското правителство построи 20-30 зали, но това е 50% от работата. Останалата част трябва да се свърши от общините. Нека върнем децата в залите, да ги накараме да спортуват. Ако успеем, българският спорт ще може да се развива. За пример ще дадем волейбола. Със съвместни усилия можем да постигнем тази основа и да върнем спорта на авторитетно място, което заслужава”.

Валентин Златев коментира и отношенията си с Константин Папазов: “Нямам проблеми да задавате въпроси относно отношенията ни с Тити Папазов. Те са били различни в различните периоди. Той е уникална личност. В последния ни разговор през декември му поставих въпрос какъв иска да е в живота и в клуба. Каза, че иска да е треньор. Не политик, не директор. Прави му чест. Той има огромна енергия и този клуб съществува заради него.
Стефан РАЛЧЕВ / БЛИЦ СПОРТ