Купата е за Рилски! Самоковци “изпързаляха” Левски Лукойл (галерия)

Рилски спортист спечели Купата на България за втори път в клубната история, след като надигра Левски Лукойл с 89:80 (27:22, 17:23, 23:15, 22:20) в много интересен и оспорван финал във Велико Търново. Самоковци показаха характер и желание в ключовите моменти и водени от неостаряващия Йордан Бозов, както и от силната игра на чуждестранните си попълнения и така малко повече от месец след идването на Лукойл като генерален спонсор на столичния тим, нанесоха първи сериозен удар по “сините” амбиции. sportal.bg

Трибуните на “Дворец на културата и спорта” в старата ни столица бяха пълни, а приходите от билети ще бъдат дарени за лечението на Самуил Владимиров. Младият баскетболист се нуждае от спешна операция за отстраняване на тумор в мозъка и обедини баскетболната общественост в последната седмица.
Купа България: Рилски спортист - Левски Лукойл
Двата отбора се впуснаха в срещата без да обръщата огромно значение на защитата и резултатната първа четвърт доказа това. Левски Лукойл имаше лек превес в началото и водеше с 6:9 след три минути, но Йордан Бозов се изяви като абсолютен лидер и даде тон на съотборниците си, а Рилски стопи пасива и постепенно се откъсна напред в резултата. При 12:14 самоковци вкараха 9 точки без отговор, а след това затвориха частта в своя полза – 27:22.
Купа България: Рилски спортист - Левски Лукойл
10-0 в първите три минути и половина на втория период върнаха столичани начело – 27:32, след което последваха оспорвани моменти и няколко смени на водачеството, като нито един от двата клуба не съумяваше да се откъсне напред с голяма разлика. В крайна сметка левскарите успяха да дръпнат с точка спрямо съперника и се прибраха на почивка при 44:45 в своя полза.

Второто полувреме започна с два бързи коша за равенство – 47:47, след което Левски Лукойл отново поддържаше минимална преднина. Станимир Маринов вкара за 53:55, но това бяха последните точки на “сините” за близо три минути, в които Рилски пак направи силна серия и имаше предниан от 60:55 преди Божидар Аврамов да прекъсне сушата за гостите за 60:56. Този път самоковският тим не допусна нов обрат и преди последната четвърт водеше с 67:60.
Купа България: Рилски спортист - Левски Лукойл
Четвъртата част започна силно за високите играчи на Левски Лукойл. Кийт Клантън и Неманя Милошевич се превърнаха в главни действащи лица за нападението на отбора на Тити Папазов, доближил се само на две точки от Рилски – 73:71 в средата на този период. Американската ударна група на Рилски в лицето на Равънел, Джитър и Тейлър поведе своите напред за 78:71, а след това догонване нямаше и Купата заслужено отпътува към Самоков след 89:80.

Йордан Бозов бе най-резултатен за триумфа на Рилски с 21 точки при почти перфектна стрелба – 6/6 за 2 точки, 1/2 за 3 точки и 6/7 от наказателната линия. 39-годишният гард добави 5 борби, 3 асистенции и понесе 6 наришения за 27 игрови минути. Дерик Райт добави 19 точки за носителите на Купата, Шелдън Джитър вкара 14, Златин Георгиев остана с 12, а Евън Равънел направи силно включване от пейката с 14 точки, 6 борби и 3 асистенции.

Неманя Милошевич с 18 точки и Станимир Маринов с 15 вкараха най-много за Левски Лукойл, докато Христо Николов и Кийт Клантън добваиха 14 и 10. Павлин Иванов завърши с 12.



Снимки: БФБ


РИЛСКИ СПОРТИСТ: Дерик Райт 19, Йордан Бозов 21, Златин Георгиев 12, Шелдън Джитър 14, Травис Тейлър 5 (Димитър Маринчешки, Мартин Маринов 3, Дарин Иванов 1, Евън Равънел 14)

ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ: Станимир Маринов 15, Божидар Аврамов 4, Христо Николов 14, Неманя Милошевич 18, Кийт Клантън 10 (Веселин Веселинов, Асен Великов, Павлин Иванов 12, Алекс Симеонов, Джъстин Нокс 4, Дарил Брайънт 3)

ГАЛЕРИЯ