Превю: Германия- Гърция

Днес от 21:45ч.на “Арена Гданск” Дамир Скомина ще изведе отборите на Германия и Гърция в борба за място на полуфинал.

Бундестимът смаза своите съперници в “групата на смъртта” и с пълен актив от точки е готов за следващата си жертва. Елините пък сътвориха чудо и изхвърлиха Русия, за да се доберат до 1/4-финал.EURO2012.BNT.BT

За гърците днешният мач ще е по-специален. Както е известно, напоследък Гърция минава през изключително труден икономически период, а отношенията с Германия са обтегнати. За да се справят с Немската машина, южните ни съседи ще трябва да използват хитроумие, да играят разумно и…да “налеят бетона” пред Сифакис. Ето какво сподели героят за Гърция от лудото лято на 2004 година, а именно Ангелос Харистеас.

“Нормално е да се защитаваме 90 минути, също както Челси срещу Байерн. Видя се, че дефанзивната игра ни носи успех. Ние се борим, щипем, дращим, хапем- така ще е и срещу Германия”

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще заеме своето място на трибуните на “Арена Гданск”, което прави предстоящия сблъсък събитие номер 1 за южните ни съседи.

 Йоахим Льов: “Не придаваме политическо значение на предстоящата среща с Гърция. За нас този мач не е по-различен от останалите. Ще се опитаме да запишем победа само и единствено в рамките на спорта. Критикуват ни за това, че сме се разграничили от атрактивния ни стил на игра. Не съм съгласен с тези твърдения, защото ние играхме срещу отбори, които също разполагаха с изключителна офанзивна мощ. Затова трябваше да намерим баланс между защитата и атаката ни”

Фернандо Сантош: “Германия е силен отбор. Ние ще се съсредоточим върху това да неутрализираме съперника си. Евро 2004 е голямо вдъхновение за нас. Сега ще се опитаме да сътворим същия подвиг. Преди началото на турнира бях казал, че ние не идваме тук за почивка и мисля, че го доказахме в груповата фаза. Сигурен съм, че играчите ми ще се раздадат на 100% срещу Германия

Вероятен стартов състав на Германия: Мануел Нойер, Холгер Бадщубер, Джером Боатенг, Матс Хумелс, Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Месут Йозил, Сами Кедира, Томас Мюлер, Лукаш Подолски и Марио Гомес.

Вероятен стартов състав на Гърция: Михалис Сифакис, Йоргос Цавелас, Кирякос Пападопулос, Василис Торосидис, Сократис Папастатопулос, Григорис Макос, Янис Маниатис, Костас Кацуранис, Димитриос Салпангидис, Йоргос Самарас и Теофанис Гекас.

Любопитни факти:

Маншафтът не познава вкуса на загубата от настоящия си съперник. В история двата отбора са играли 8 пъти.5 победи за Германия и три равенства.

Германия записа победи в последните си 14 официални двубоя

Немската машина е отбелязвала поне гол в последните си 19 срещи

Гърците не са вкарвали гол преди 42-та минута в последните си 10 мача на еврофинали

Автор Петър Манолов