България повали Мъри в последната секунда (видео)

Националният отбор на България постигна инфарктен успех срещу Казахстан на Станимир Стоилов след гол в последната секунда на Николай Бодуров. “Лъвовете” не задоволиха с играта си, но победиха с 2:1 на стадион “Панчо Арена” във Фелчут, Унгария. Родните национали имаха преднина на почивката, след като Ивелин Попов беше точен от дузпа в 23-ата минута. През втората част селекцията на Станимир Стоилов надигра категорично “трикольорите” и дори заслужаваше да стигне до пълен обрат. Резервата Тунгишбайев изравни в 56-ата минута, а преди това Муртазайев удари гредата и Пламен Илиев трябваше да се намесва.SPORTAL/BG

Играчите на бившата съветска република пресираха дълбоко тима на България, който така и не успя да се ориентира и да създаде опасност пред вратата на Казахстан от игрова ситуация. Въпреки това късметът беше на страната на “лъвовете”, които стигнаха до победата буквално в последната секунда. Радослав Кирилов спечели фаул до наказателното поле, след което Спас Делев центрира към Бодуров, който пък на задната греда вкара втория си гол с националната фланелка.

Селекционерът на България Петър Хубчев направи четири промени от мача с Босна и Херцеговина (0:1). Той заложи на Страхил Попов, Цветомир Панов, Симеон Славчев и Станислав Манолев, които започнаха от първата минута на схема 4-2-3-1, след като срещу Един Джеко и компания играха – 3-5-2. Четиримата замениха Михаил Александров, Петър Занев, Ивайло Чочев и Чавдар Чорбаджийски.

На вратата отново беше Пламен Илиев, докато Попов, Бодуров, Божиков и Панов бяха четиримата бранители. Защитникът на Лудогорец направи дебют за “А” националния отбор. Опорните полузащитници бяха Георги Костадинов и Симеон Славчев. Манолев, Миланов и Попов действаха зад Делев.

Станимир Стоилов, който е първият роден специалист водил европейски национален отбор срещу България, направи две промени от победата с 3:2 над Унгария преди няколко дни. Извън съставаха останаха вратарят Ерич и капитанът Шомко. Мъри е вторият българин, който води национален тим срещу “лъвовете”. Преди 55 години Лозан Коцев е селекционер на Судан при равенството 1:1 на стадион “Васил Левски“. Около 100 феновете на футбола пристигнаха на трибуните на “Панчо Арена”, за да наблюдават срещата.

Първата възможност беше в 4-ата минута, когато Манолев прати топката над горната греда с глава. В 8-ата след грешка в тима на “трикольорите” Сейдахмет изпревари Панов, но после прекали с финтовете, като не успя да застраши Илиев. Славчев пък стреля далеч от целта в 17-ата минута.

България получи право да изпълни дузпа в 22-ата минута. Ивелин Попов се възползва от грешка на Муртазайев, който сбърка в изнасянето на топката, и родната десетка изведе Станислав Манолев, който проби в наказателното поле, но беше фаулиран пред Плотников. Реферът Богнар посочи бялата точка, а Попов с красив удар в горния десен ъгъл даде аванс за “лъвовете”.

Това беше гол №14 за Попето с националната фланелка от 74 мача. Той донесе победата с 1:0 над Саудитска Арабия през ноември 2017 година в Лисабон. До почивката положения пред двете врати липсваха.

На полувремето Стоилов направи две промени, като пусна в игра Парагулгов и Тунгишбайев. Изненадващо играчите на Казахстан взеха инициативата и започнаха с лекота да стигат до положения пред Пламен Илиев. Първият изстрел на тима беше над вратата, след което в 49-минута Муртазайев удари горна греда с глава. Последва отлична намеса на Илиев, който се хвърли в краката на Сейдахмет.
Натискът на казахстнаците продължи, като в 56-ата минута Тунгишбайев изравни. Той се възползва от поредната грешка в защитата на “трикольорите” и вкара своя първи гол за националния тим, след като беше оставен сам от Панов.

Спас Делев нанесе първи удар в очертанията на вратата от игра, но Плотников спаси без проблем.Хубчев направи няколко промени в рамките на десет минути. Тодор Неделев, Радослав Кирилов, Мартин Райнов и Михаил Александров замениха Манолев, Славчев, Миланов и Панов, а ляв защитник стана играчът на Арсенал (Тула). Ивелин Попов беше сменен от Чочев в 68-ата минута, а капитанската лента взе Николай Бодуров. Страхил Попов трябваше да чисти на метър от голлинията опасно центриране отдясно.

Груба грешка на Костадинов в 79-ата минута можеше да доведе до втори гол в българската врата. Халфът върна лошо топката, като изведе Муртазайев сам срещу Пламен Илиев, но благодарение на добрата намеса на Божиков, нападателят стреля слабо и вратарят спаси.

Буквално в последната минута Радослав Кирилов спечели фаул до наказателното поле на Казахстан. Нападателят на Пирин беше фаулиран, след което Делев центрира на задната греда, където връхлитащият капитан Бодуров донесе победата на България с 2:1. Интересното е, че той стори това с капитанската лента на ръката. Първият му гол беше във вратата на Норвегия при поражението с 1:2 в Осло през 2014 година.

Успехът е първи за “трикольорите” през 2018 година и втори пореден срещу Казахстан с такъв резултат, от два мача между двата отбора. Първият беше преди пет години, когато селекцията на Любо Пенев спечели в Алмати. От игралите днес – Ивелин Попов, Илиев, Манолев и Делев, взеха участие в мача през 2013 година в Казахстан. За Мъри Стоилов това е първа загуба начело на Казахстан.

БЪЛГАРИЯ – КАЗАХСТАН 2:1
1:0 Попов (23-дузпа)
1:1 Тунгишбайев (56)
2:1 Бодуров (90)

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Пламен Илиев, Страхил Попов, Николай Бодуров,  Васил Божиков, Цветомир Панов, Георги Костадинов, Симеон Славчев; Станислав Манолев, Ивелин Попов, Георги Миланов; Спас Делев

Резерви: Божидар Митрев, Петър Занев, Божидар Чарбаджийски, Михаил Александров, Тодор Неделев, Камен Хаджиев, Ивайло Чочев, Иван Минчев, Мартин Райнов, Радослав Кирилов.

КАЗАХСТАН: 12. Владимир Плотников, 2. Сергей Малий, 4. Йевгений Постников, 5. Исламбек Куат, 9 Бауиржан Исламхан, 10. Бактиор Зайнутдинов. 11. Йеркебулан Сейдахмет. 14. Роман Муртазайев, 16. Гафуржан Суюмбайев. 20. Сергей Кижниченков. 21. Абзал Бейсебек

Резерви: 22.Александър Мокин, 3.Нурали Алип, 6.Ахметов,8. Парагулгов,13. Перцух, 15. Тунгишбайев,17. Мирошиченко, 18.Шомко

СЪДИЯ: Томаш Богнар (Унгария)
СТАДИОН: “Панчо Арена”, 100 зрители