Левски ще спасява сезона срещу осакатения ЦСКА-София

Днес в 18:00 часа ЦСКА-София и Левски ще се изправят един срещу друг в първия полуфинален сблъсък помежду си в турнира за Купата на България. Както е известно, на тази фаза в надпреварата, победителят се определя в два мача. Днес символичен домакин на стадион “Васил Левски” ще са “червените”, които ще се надяват да постигат добър турнирен резултат. Това обаче важи със същата, ако не и с по-голяма сила за “сините”, за които Купата остана последният шанс да спасят сезона и да донесат поне малко радост на своите привърженици. Евентуално отпадане точно от ЦСКА-София ще бъде прието доста тежко на “Герена”, където и в момента ситуацията не е особено розова.SPORTAL.BG

Левски влезе в изключително неприятна серия от мачове в края на редовния сезон и в началото на втората фаза в първенството. “Сините” записаха 4 поредни срещи без победа, като последните 3 от тях бяха все загуби. Серията поражения всъщност стартира точно срещу ЦСКА-София на 18 март, когато “сините” паднаха с 0:1. Първият двубой между двата тима в първенството през есента пък завърши без победител – 2:2.

В същото време в последния си мач ЦСКА-София допусна едва втората си загуба в Първа лига от началото на кампанията. “Червените” паднаха драматично в гостуването си в Разград на Лудогорец (2:3), което бе неприятен удар по самочувствието на тима, който вече изостава на 6 точки от върха. Сега “Армейците” със сигурност искат бързо да се отърсят от това поражение, а какъв по-добър начин, ако не с успех над Левски.

Пътят на ЦСКА-София до полуфинала  започна с категорична победа с 4:1 над Несебър, а след това бе отстранен и Ботев (Враца) с 3:1 на 1/8-финала. Най-сериозното препятствие за “червените” дойде на 1/4-финала, където те елиминираха Лудогорец с 2:1 след продължения.

Левски пък се движеше доста плахо в този турнир до момента. “Сините” печелеха скромно мачовете си с 1:0 след продължения срещу Ботев (Гълъбово), 1:0 и над Монтана и 2:0 срещу Дунав (Русе) на 1/4-финала. Макар отборът да не е особено резултатен в атака, то поне демострира много стабилна защита и все още няма допуснат гол във вратата си в тази надпревара.

Домакините днес са измъчвани от сериозни кадрови проблеми. Цели 6 играчи отпаднаха от сметките на Стамен Белчев. Това са наказаните Жеферсон, Манолев и Каранга, както и контузените Десподов, Барт и Китанов. Това принуди треньорския щаб да включи в групата 17-годишните бранители – Валентин Антов и Никола Борисов.

Очаква се стартовата единайсеторка да е съставена от Черниаускас под рамката и Дюлгеров, Чорбаджийски, Бодуров и Георгиев в защита. Лое и Малинов ще са двойката опорни халфове, а Тиаго ще движи играта пред тях. Енрике и Джеси ще действат на двете крила, а на върха на атаката ще започне Бланко.

В същото време в Левски проблемите са в защита, където ще липсват контузените Горанов и Белаид. Нашименто също бе с травма, но успя да се възстанови навреме и попадна в групата, макар да е малко вероятно да започне сред титулярите.

Делио Роси се очаква да заложи в този мач на Митрев на вратата и карето Цветкович, Яблонски, Ейолфсон и Фигейредо в защита. Тиам и Гомес ще са двойката опорни полузащитници, а Прохазка и Паулиньо ще оперират по двете крила. В атака пък ще се разчита на дуото Обертан и Костов.

Купа на България, 1:2-финал, първи мач:

ЦСКА-СОФИЯ – ЛЕВСКИ

Вероятни състави:

ЦСКА: Черниаускас, Дюлгеров, Чорбаджийски, Бодуров, Георгиев, Лое, Малинов, Тиаго, Енрике, Джес, Бланко

ЛЕВСКИ: Митрев, Цветкович, Яблонси, Ейолфсон, Фигейредо, Тиам, Гомес, Прохазка, Паулиньо, Обертан, Костов

Стадион: “Васил Левски”, София
Съдия: Ивайло Стоянов
Начало: 18:00 часа