Германия показа кой определя правилата на играта


Най-успешният тим на Европейското първенство Германия върви успешно от Украйна към Полша с амбициите да се завърне в Киев за финала. В 1/4 финал, игран в любимия на германците град Гданск (Данциг на немски), Бундестимът демонстрира мощ пред непокорните гърци и победи с 4:2.

Йоаким Льов започна срещата без Мюлер и Гомес, заменени от Ройс и Клозе. Това бе мач номер 120 за Мирослав Клозе. Маншафтът стартира срещата уверен в победата. ЕURO2012.BNT.BG
В 4-та минута топката влетя в гръцката врата, но попадението на Шюрле бе отменено, защото нападателят на Байер Леверкузен бе в засада.
Елините успяха да пресекат центъра едва в 10-та минута. Южните ни съседи добре прилагаха усвоения прийом да се защитават дружно, блъскайки и ритайки играчите на Бундестима. Самарас все по-често вместо топката в предни позиции търсеше краката на бързите германски футболисти.
Към 20-та минута владеене на топката бе 70%:30% в полза на футболистите от Националманшафта.
В 23-та минута Йозил стреля в тялото на Сифакис от 5 метра разстояние след комбинация Клозе-Ройс. Дебютантът на Еврофинали Марко Ройс отправи 3 опасни удара в рамките на 5 минути. Шюрле също обстрелва гръцкия страж, но ударът му бе неточен.
Елините се чувстваха сигурни в собственото си наказателно поле, но нямаха нито желание, нито възможност да предприемат действия в неизследваните земи напред в германската част от терена.
Резултатът бе открит едва в 39-та минута. В типично негов стил, Филип Лам пое коженото кълбо, нагласи се и пред по-точния му от перископ мерник се откри непокрито пространство по средата в дясната част на вратата.  От 25 метра капитанът на Германия отправи жесток изстрел, който заби топката точно там, където бе планирана да бъде. 1:0 за Германия!
Шюрле завидя и изстреля два снаряда в 44-та и 47-та минута, но сантиментри го разделиха от целта.

Германците започнаха втората част с една единствена цел – да отбележат втори гол, който да прекрати гръцките надежди за нещо повече от гордостта, че са елиминирали Русия в груповата фаза. В 48-та минута Мирослав Клозе с мощен спринт премина половината на Гърция, но успя да спечели само корнер, след като беше затворен от двама футболисти в сини фланелки.
Гърците разчитаха на контра атаките и в една от тях в 55 минута Салпингидис центрира отдясно и Самарас изравни резултата – 1:1. Съвсем според манталитета си, гърците се скупчиха  един през друг в наказателното си поле, за да бранят скъпоценното равенство.
Разбира се германците не оставиха нещата просто така. Голът за Бундестима дойде само 6 минути след гръцката еуфория. В поредната германска атака Боатенг центрира, няколко играча скочиха за глава, но полузащитникът на Реал Мадрид Сами Кедира засече спускащата се към земята топка с перфектно воле, което я изпрати безпощадно в мрежата на Михалис Сифакис. 2:1 за Германия!
Топголмайсторът за Маншафта на големи първенства Мирослав Клозе отпразнува юбилейния си мач номер 120 с 63-я си гол за националния отбор. Той засече центриране от пряк свободен удар и с глава матира Сифакис. Така гръцкият вратар остана безпомощен за трети път в мача. 3:1 за Германия!
Чак в 74-та минута най-активният на терена Марко Ройс също реши, че трябва да се разпише. Сифакис бе принуден да избие топката след удар на Клозе, но кълбото попадна у “грешния” човек. Ройс бе именно този “неудобен” човек, който със страховит удар разклати горната греда и прати топката за 4-ти път зад гръцката голлиния. 4:1 за Германия!
Крайно време беше футболистите на Маншафта да намалят оборотите и да позволят на съперника да организирана и някоя и друга атака. Стигна се до дори до дузпа за Гърция. Боатенг игра с ръка при центриране на Торосидис. Салпингидис реализира наказателния удар в 89-та минута – 2:4.

Краен резултат: ГЕРМАНИЯ – ГЪРЦИЯ 4:2

Германия е вторият участник от група “B”, който се класира за полуфиналите на Евро 2012. Вчера Португалия победи Чехия с 1:0. За да се класират за финала германците трябва да елиминират победителя от двойката Англия – Италия.

Статистика:

Германия – Гърция – 4:2
Стадион: Арена Гданск
Зрители: 38 751
Главен съдия: Дамир Скомина /Словения/
Голмайстори: 1:0 Филип Лам 39, 1:1 Йоргос Самарас 55, 2:1
Сами Кедира 61, 3:1 Мирослав Клозе 68, 4:1 Марко Ройс 74, 4:2
Димитрис Салпингидис 89 от дузпа
Жълти картони:
Гърция: Йоргос Самарас, Сократис Папастатопулос
Състави:
Германия: Мануел Нойер, Жером Боатенг, Холгер Бадщубер,
Матс Хумелс, Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Сами Кедира, Марко
Ройс /Марио Гьотце – 80/, Месут Йозил, Андре Шюерле /Томас Мюлер
– 67/, Мирослав Клозе /Марио Гомес – 80/
Гърция: Михалис Сифакис, Василис Торосидис, Сократис
Папастатопулос, Кириякос Пападопулос, Йоргос Цавелас /Йоргос
Фотакис – 46/, Григорис Макос /Никос Либеропулос – 72/, Янис
Маниатис, Сотирис Нинис /Фанис Гекас – 46/, Костас Кацуранис,
Йоргос Самарас, Димитрис Салпингидис

Галерия