Георги Петков съсипа Синя България! Голям триумф на Славия, кошмарът на Левски няма край (видео+галерия)

Отборът на Славия е новият носител на Купата на България. “Белите” победиха Левски с 4:2 след изпълнения на дузпи пред над 33 000 зрители на стадион “Васил Левски”. Големият герой се казва Георги Петков, който спаси три дузпи. Една в редовното време на Жорди Гомес, след което и две на Кали Тиам и Роман Прохазка от изпълнените четири срещу него. Най-старият столичен клуб спечели своята осма купа на страната, като прекъсна серията си от 22 години без отличие и се класира за Лига Европа. Последният триумф на тима беше именно срещу “сините” през 1996 година.

Най-успешният клуб в турнира пък отново остана с празни ръце. Левскарите надиграха категорично своя противник, но загубиха изключително драматично трети пореден финал след 2013 и 2015 година. Синя България отново плаче, като най-кошмарният период за Левски продължава. 26-кратните шампиони на страната нямат отличие от 2009 година, което е три пъти повече от най-дългата подобна серия на клуба през първите 95 години от съществуването на тима от “Герена”.SPORTAL.BG

Славия - Левски+Пет години по-късно след изпусната титла на “Герена” отново Славия съсипа мечтите на Левски, а главен герой и този път беше бившият капитан на “сините” – Георги Петков, който е четвъртия вратар с най-много мачове в историята на Левски – 221 мача. 42-годишният страж, който има четири титли и три купи, които между другото са последните седем трофея на “сините”, беше обиждан от Сектор “Б”, но накрая празнува и стана най-възрастният футболист, триумфирал в надпреварата.

Интересното е, че това е трети финал в историята между двата клуба, като винаги победителят е един – тимът от квартал “Овча купел”, който има вече смазмащо предимство в елиминациите срещу “сините” – девет на два успеха.
Славия - Левски част I
Освен всичко друго за “сините” решителната дузпа беше отбелязана от един от най-талантливите юноши на клуба при набор 1997 г. – Георги Йомов, който си плати 37 000 лева, за да напусне “Герена” и да премине в Славия, а днес постави родния си клуб на колене. Както е известно, младокът е внук на синята легенда Тодор Барзов.
Славия - Левски
След голямата еуфория в Левски от класирането на финал идва много тежък период. “Сините” трябва да се преборят за третото място в първенството, след което да спечелят и баража, ако искат да играят в Европа. Преди това обаче имат мачове с Лудогорец, ЦСКА-София и Верея, в които ще бранят двете точки аванс пред Берое.
Феновете на Славия по време на финала за Купа България
Наставникът на “белите” Златомир Загорчич направи само една промяна в стартовите 11 от успеха с 1:0 в полуфинала срещу Ботев (Пловдив), като на мястото на Стефан Велков игра Андреа Христов. Пред Петков в защита играха Шоколаров, Костадин Велков, Христов, Велев, а опорните халфове в схемата 4-2-3-1 бяха Узунов и Карабельов. Галин Иванов, Минчев, Ивайло Димитров действаха зад Чунчуков.
Славия - Левски
Делио Роси пък заложи на същите титуляри, които играха в срещата-реванш от полуфиналите срещу ЦСКА-София (2:2). Митрев беше вратар, а Прохазка, Яблонски, Ейолфсон и Горанов в защита. Тиам действаше пред отбраната в схемата 4-1-4-1, като Обертан, Гомес, Нашименто и Паулиньо действаха зад Сержиу Буш.
Славия - Левски - част II
Двата тима не успяха да си вкарат гол в продължение на 120 минути. Редовното време завърши 0:0, след като “сините” пропиляха множество положения, включително и дузпа в 12-ата минута след удар на Жорди Гомес, която беше спасена от Георги Петков. Именно вратарят бе основната причина срещата да стигне до продължения, тъй като в 88-ата минута изби удар на Обертан в гредата.
Славия - Левски
Бразилската легенда Ривалдо беше на трибуните, като се снима с множество фенове, а после стискаше палци на “сините”.

Славия - ЛевскиОколо 33 000 зрители приветстваха футболистите, като близо 30 хиляди бяха феновете на “сините”, които бяха приготвили специални хореографии в препълнените Сектор “В” и Сектор “Б”.
Феновете на Левски по време на финала за Купа БългарияВ единия сектор беше изписано с големи букви годината на създаване на Левски – 1914, докато южната трибуна извади три големи знамена 30 на 30 метра.
Феновете на Левски по време на финала за Купа България
Един от любимите рефрени на синята агитка: “В игрите децата за Левски мечтаят, и старците шапките даже си свалят, пред славния ЛЕВСКИ непобедим”, беше разделен на три, като първата част с рисунка на деца, втората с възрастен левскар със син шал, а третата с рисунка на големия отбор с Гунди на Витлачил.
Славия - Левски
На терена срещата започна с положение за Буш, а в 10-ата минута Никола Попов (б.а.който свири и мача между двата тима 2013 г., на “Герена”) отсъди дузпа за “сините” за игра с ръка на Владислав Узунов. Зад топката застана Гомес, който стреля вдясно, но Петков с отличен рефлекс изби.
Славия - Левски
Минута по-късно испанецът се размина с топката фронтално срещу вратата, след което Паулиньо стреля слабо от 10 метра и Петков спаси.

Славия - ЛевскиОбертан проби в 14-ата минута, но стреля в аут, а в 17-ата минута Тиам с глава направи сериозен пропуск.

В 23-ата минута Митрев изби центриране на Галин Иванов, като се сблъска с Чунчуков и трябваше лекарските екипи да влизат на терена.
Славия - Левски
Малко след това Андреа Христов повали Обертан, който се откъсна по дясното крило. Защитникът получи жълт картон. При центрирането на Гомес от фаул, Яблонски и Буш се разминаха с топката, която мина на сантиметри от дясната греда на Петков.

Паулиньо направи нов сериозен пропуск, след като преодоля двама защитници, но след това прати топката в аут.

Славия - ЛевскиГалин Иванов стреля от фаул, но Митрев спаси, а “сините” продължиха да бъдат по-активни, като този път пропуск направи Иван Горанов, който нахлу отляво, но стреля слабо и ветеранът спаси.

Последните минути на първата част нямаше голови положения, а втората част започна с нов лош удар на Буш.
Славия - Левски
Карабельов стреля над гредата. Определено мачът стана по-бавен, а реферът даде няколко картони. Най-активният от “сините” Обертан нахлу отдясно, като извади остро топката, но нито един негов съотборник не успя да засече в празната врата и Шоколаров изби в корнер.
Славия - ЛевскиБившият играч на Манчестър Юнайтед продължи да търси топката, но без да се създава голова възможност. Такава се откри пред Буш в 77-ата минута, когато румънецът се откъсна от защитата, спря хубаво топката, финтира бранител, но стреля високо над гредата.

В 80-ата минута бомбен шут на Обертан от над 22 метра беше избит в корнер със сетни усилия от Петков. След центрирането от ъглов удар Тиам отново пропусна с глава, като този път прати топката над вратата.
Славия - Левски+
Роси смени Гомес с Милош Цветкович. Сърбинът помогна на Левски да натисне, като центрира няколко пъти опасно. В 87-ата минута Чунчуков легна на земята, тъй като нямаше сили, но “сините” продължиха да играят. Атаката завърши с нов силен удар на Обертан, който от добра позиция стреля, вратарят обаче изби в лявата греда, като отново спаси вратата си.

Йомов смени Чунчуков, а в даденото пет минути продължение на редовното време, Горанов не успя да стреля от добра позиция. Яблонски пък спря Димитров при бърза контраатака на Славия.
Славия - Левски
Така се стигна до продължения, които бяха четвърти поред за Левски във финал.

И в продълженията “сините” търсеха гола, докато “белите” се защитаваха. Антонио Вутов смени Буш в 97-ата минута, а Петков отново беше блестящ в 104-ата минута, когато плонжира и изби удар на Тиам.
Славия - Левски част I
Вутов имаше възможност в 118-ата минута, но и той пропусна.
Славия - Левски - част IIIТака се стигна до дузпи, където Петков се превърна в огромен кошмар за Синя България, като парира ударите на Тиам и Прохазка, а младият Йомов прати в екстаз всички, обичащи Славия.

Славия - ЛевскиДузпите се изпълняваха през препълнения Сектор “Б”. Минчев беше точен и даде аванс на символичните домакините, а Нашименто изравни, въпреки че Петков хвана ъгъла.
Славия - Левски част IАнгелов отново даде аванс на Славия, а Петков парира веднага след това удара на Тиам. Божидар Митрев спаси дузпата изпълнена от Ивайло Димитров, но Прохазка пропусна веднага след това, като резултатът остана 2:1 за “белите”.
Славия - Левски част I
Друг бивш играч на “сините” Стефан Велев вкара за 3:1, а Антонио Вутов съхрани надеждите на левскарите живи, но Йомов(б.а. внук на синята легенда Тодор Барзов), който влезе в 119-ата минута, за да бие дузпа, разплака Синя България.
Славия - Левски част IБял триумф и исторически успех за тима, който игра само с българи на терена, докато при “сините” от 14 футболисти имаше само трима родни състезатели.

Славия - Левски част IТова беше 12-и загубен финал за Левски, като клубът вече изравни ЦСКА, който досега беше рекордьор.
Радостта на Славия след спечелването на Купа България 2018
Радостта на Славия след спечелването на Купа България 2018
Купа на България, финал:

СЛАВИЯ – ЛЕВСКИ  0:0 (4:2 след продължения и дузпи)
1:0 Минчев
1:1 Нашименто
2:1 Ангелов
2:1 Тиам – пропуска (Петков спасява)
2:1 Димитров – пропуска (Митрев спасява)
2:1 Прохазка – пропуска (Петков спасява)
3:1 Велев
3:2 Вутов
4:2 Йомов
СЛАВИЯ: (4-2-3-1): Георги Петков, Славчо Шоколаров, Контадин Велков, Андреа Христов, Стефан Велев, Янис Карабельов, Владислав Узунов, Иван Минчев, Галин Иванов (119-Милчо Ангелов), Ивайло Димитров, Цветелин Чунчуков (89-Георги Йомов)

Резерви:
Антонис Стериакис, Александър Александров, Наско Милев, Стефан Велков, Тони Иванов
Треньор: Златомир Загорчич

ЛЕВСКИ (4-1-4-1): Божидар Митрев, Роман Прохазка, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Филипе Нашименто, Кали Тиам, Жорди Гомес (81-Милош Цветкович), Габриел Обертан, Паулиньо (119-Жерсон Карал) , Сержиу Буш (97-Антонио Вутов)

Резерви: Николай Кръстев, Аймен Белаид, Станислав Костов, Васил Панайотов
Треньор:
Делио Роси

Жълти картони: Христов, Шоколаров, Минчев, Велев – С, Ейолфсон, Тиам, Гомес, Нашименто – Л
Съдия:
Никола Попов
Стадион:
“Васил Левски”, 33 000 зрители

ГАЛЕРИЯ