Превю: Англия – Италия

Англия и Италия ще се изправят един срещу друг тази неделя на Олимпийския стадион в Киев в четвъртфинална среща от Евро 2012. Победителят от този мач ще спори за място на финала с тима на Германия.euro2012.bnt.bg

Англичаните са спечелили само една среща от последните си девет срещу Италия. Възпитаниците на Рой Ходжсън завършиха като лидери на своята предварителна група D, след реми в първия кръг с Франция и две победи последователно над Швеция и домакина Украйна.

Звездата на “трите лъва” Уейн Рууни се завърна в състава на Ходжсън миналия мач след изтърпяно наказание. Рууни отбеляза победното попадение срещу “жълто-сините”, като се очаква той да бъде основна заплаха и за защитата на “адзурите”.

Ашли Йънг получи лека травма срещу Украйна и все още не се знае, дали той ще бъде на линия за неделя. Бранителят Глен Джонсън пък страда от инфекция на пръст на крака и в момента е подложен на лечение чрез инжекции. Това обаче сигурно няма да му попречи да играе в мача.

Италия от своя страна завърши на второто място в група С. “Скуадра адзура” постигна ремита с Испания и Хърватска и победи Ирландия в последния си мач. За класирането си “адзурите” трябва да са благодарни и на Испания, която победи Хърватска в последния си мач.

Марио Балотели влезе като резерва срещу Ирландия и се отличи със страхотен гол, което сигурно отново ще му осигури място в стартовата единадесеторка на Чезаре Прандели. Още повече, че таранът много добре познава английските играчи, тъй като играе  за  Манчестър Сити.

Другото попадение за победата с 2:0 пък беше дело на Антонио Касано , който се очаква да бъде партньор на Балотели в атака. Основният защитник Джорджо Киелини получи контузия в последния мач и пропуска двубоя, както може би и остатъка от турнира в случай, че италианците продължат напред.

В средата на терена Тиаго Мота страда от мускулни проблеми и има вероятност той да остане на пейката. За неговото място пък Прандели ще избира между Алесандро Диаманти и Рикардо Монтоливо.

Вероятни състави:

Англия: Харт, Джонсън, Тери, Лескът, Коул, Милнър, Джерард, Паркър, Йънг, Рууни, Уелбек

Италия: Буфон, Абате, Бардзали, Бонучи, Балцарети, Де Роси, Пирло, Маркизио, Монтоливо, Балотели, Касано

Любопитни факти:

Англия и Италия се срещат за пръв път от повече от 10 години. Италия е с по-добри показатели в мачовете между двата отбора през последните 30 години. След като спечели световната квалификация с 2:0 през ноември 1977 година, Англия побеждава Италия само веднъж в девет мача.

Двата отбора са играли 22 официални мача. Италия има девет победи, Англия – седем победи, а равенства са шест.

Англия няма загуба в пет поредни мача под ръководството на Рой Ходжсън. В тях тима има четири победи и едно равенство. След като загуби с 1:4 от Германия на Мондиал 2012 в Южна Африка англичаните нямат загуба в 11 поредни двубоя.

Победният гол на Уейн Рууни срещу Украйна е негово първо попадение на голям турнир, откакто се разписа при победата с 4:2 над Хърватия на Евро 2004.

Отборът на Италия няма загуба в последните си 13 мача, в които е допуснал едва четири гола.

Италия е загубила само два от последните си 17 мача на европейски футболни финали, въпреки че допуснаха поражение след изпълнение на дузпи от Испания на четвъртфиналите на Евро 2008, след като редовното време завърши 0:0.

 

Автор:Владимир Кавалски