След ФИФА и УЕФА влиза в ролята на щраус

Камен Алипиев

Но не на някой от знаменитата виенска фамилия, а в ролята на прочутата голяма птица, която обича да си заравя главата в пясъка и смята, че по този начин бяга от проблемите. Предполагам се досещате, че става дума за поредния съдийски скандал на голямо първенство и изгонването на унгарския арбитър Виктор Касай (или Кашай) и неговите помощници от европейското първенство (споменавам само маджарската банда, защото техните глупости са още пресни в съзнанието ми).euro2012.nbt.bg

Да, безспорно е, че седем мача преди края на шампионата можем да кажем, че съдийството в него е на много високо ниво, че няма гафове, че има напредък и честната игра тържествува, но глупости все пак има и най-много от тях пострадаха домакините от Украйна. Точно техен гол не беше признат и ни върна спомените към 2010, когато Франк Лампард вкара за 1:2 срещу Германия, но голът му също не беше зачетен. И тогава, и сега, а и много пъти преди това на дневен ред идва въпросът защо видео повторенията не бъдат разрешени от ФИФА и УЕФА?

Използването на телевизионна техника разрушава духа на играта е отговорът, който обикновено се споменава в този случай, но защо в тениса, хокея, американския футбол, баскетбола и т.н. това е разрешено и работи отлично, а във футбола не може? Въпреки че съм противник на всички конспиративни теории в главата ми идва един-единствен отговор: защото шефовете нямат никакъв интерес да направят играта по-честна. Сеп Блатер, Мишел Платини, Колина и още много функционери се опитват да ни обяснят, че правят всичко, за да възтържествува „честната игра”, но се вижда, че сред съдиите е пълно със слепци, които волно или неволно развалят удоволствието от играта. Това е така, защото дори сред международните съдии има хора, които не чувстват играта и не са се занимавали с нея дори на ниско ниво. Твърдението е валидно и за другите спортове, футболът не прави изключение.

Във въпросния мач точно преди гола е и засадата на Артьом Милевски, а в същото полувреме има още една неотсъдена засада, която беше проспана изцяло от страничния арбитър и от този, който нелепо подскачаше зад крайната линия и не видя гола.

Няма да Ви отегчавам с подробни анализи на съдийството в американския футбол, където има седем съдии, които обсъждат всяко свое решение, а главният съдия го обяснява на публиката с включен микрофон – това едва ли ще се случи в така наречения „сокър”, но е напълно достатъчно да се разреши на треньорите по едно „видео предизвикателство” на полувреме и ако трябва при грешка да им вземат една от трите смени. Това едва ли ще бъде чак такава революция, но от нея играта, запалянковците, футболистите и най-вече съдиите само ще спечелят. Трябва само едни началници да си извадят главите от пясъка!

 

Снимка: БТА