Доктор разкри истината за допинга в ЦСКА

Хапчетата помагат, но не печелят мачовете, убеден е доктор Милчо Крайнов

Бившият лекар на ЦСКА Милчо Крайнов разкри истината за допинг скандала, който избухна в българския футбол, в края на миналата година. Тогава Костадин Стоянов, Румен Трифонов и Тодор Янчев бяха уличени в употреба на забранени стимуланти. В последствие д-р Крайнов пое цялата вина за случая и в момента е с двугодишно наказание да не работи в спорта,блиц

“Преди да кажа, как се е случило всичко, искам да уточня, че това е последното интервю, което давам по повод допинг скандала. Цялата отговорност по медикаментозното възстановяване, от избора на лекарства, до купуването и доставянето им зависеше единствено от мен. Като цяло имах достатъчно голям ресурс да взимам нещата, които аз искам. Въпросните медикаменти ги закупих аз. Реших да ги дам на играчите като енергетик. Медикаментите, които давам на играчите са съобразени индивидуално с противниците, с техните играчи и качества. Спрямо това се опитваме да се противопоставим на терена. За това и дадох тези добавки “Блек Джек” и “Блек Файър” на част от футболистите. Не ги бях дал на всички, защото работим по-рафинирано. Не се дава на всеки едно и също. Играчите са на различно ниво и като психика и като физика и медикаментите трябва да са съобразени с това. За това и не трябва да се дава психостимулант на всички играчи”, обясни д-р Крайнов пред “Канал 3”.

Той разясни и какво точно е действието на забранения стимулант открит в организма на Янчев, Стоянов и Трифонов.

“Тези препарати влияят на циркулацията на мозъка и на мускулната тъкан. Но не вярвам възбудата на Костадин Стоянов на терена да се дължи на това. Все пак преди много от мачовете той не е взимал тези препарати. Добавките ги използвах специално за мачовете с “Левски” и Лудогорец, защото съперниците бяха сериозни. Но не мисля, че това вещество е било в основата на победата над “сините”. Да, имаше някакъв дял от победата над “Левски”, но той в никакъв случай не е решаващ. Докторът не може да спечели един мач. Може да промени някакво физическо или психологическо представяне, но не и да извоюва победата”, продължи още д-р Крайнов.

Той призна, че въпреки допинг скандала и наказанието за тримата играчи в нито един момент не му е била потърсена допълнителна отговорност.

“Нито един от играчите не ми се обади, за да ми търси обяснение. Останаха до край коректни и искам да им се извиня. Да им кажа, че съжалявам за главоболията и трудните моменти, които изживяха. От клуба също не ме атакуваха. Нямаше дела и други последствия”, допълни Крайнов.

Той категорично отрече появилата се в края на миналата година информация, че допинг скандала е тръгнал от Драголюб Симонович. “Дуци е последният човек, когото бих послушал. Да, всичко се случи по негово време, но той не беше замесен. Аз му нямах никакво доверие, а мисля, че и той мислеше същото за мен. Със сигурност обаче, ако той ми беше наредил да дам едно или друго хапче щях да откажа”, завърши Крайнов.