40 години от последната титла на Локо (София)

На днешния ден преди 40 години Локомотив (София), воден от Васил Методиев-Шпайдела, печели последната си шампионска титла (1940, 1945, 1964 и 1978).БЛИЦ.СПОРТ

Битката за върха през сезон 1977/78 се решава в сблъсък с Левски в последния кръг на първенството на 10 юни, който е почти протоколен. На втория ЦСКА е нужна победа с 4 гола срещу Славия на националния стадион „Васил Левски“, докато по същото време Левски трябва да бие „железничарите“ на „Армията“.

Пред едва 5000 зрители „белите“ падат с 0:4, но другото условие от задачката не е изпълнено – „сини“ и „червено-черни“ се забавляват пред 8000 души. Локо повежда с 2:0, последвано от 2:2. 3:2 за четата на Шпайдела и край при зрелищното 3:3.

Славният треньор разчита в „Надежда“ на националния вратар Румен Горанов, бранителите Борислав Димитров-Боко, Йордан Стойков-Бумбо и Сашо Костов, както и Атанас Михайлов, Венцислав Арсов, Трайко Соколов, Ангел Колев и Ради Здравков в по-предни позиции.

Това е отбор с отработени механизми, към които се включват левият защитник Георги Бонев, дошъл от Горна Оряховица, десният бек на Сливнишки герой Георги Стефанов и 19-годишният обещаващ талант в атаката Бойчо Величков.

„Шпайдела бе отличен психолог – връща се в онези години Величков. – Подходът му беше уникален. С всеки говореше индивидуално преди мач, обясняваше ни слабостите и силните страни на съперника, казваше върху какво да наблегнем. Методиев успя да доизгради колектива. Играехме хитро и според конкретния съперник.“
Текст: „Тема Спорт“