Проклятието на дузпите отново изхвърли Англия от Европа

Проклятието на дузпите отново изхвърли Англия от голям международен турнир. На Олимпийския стадион в Киев, Трите лъва и Италия завършиха при резултат 0:0 в редовното време и продълженията, но след рулетката на дузпите крайният резултат бе 2:4 в полза на адзурите. По този начин Англия отпадна след 11-метрови наказателни удари в три от последните си четири участия на европейски първенства. Адзурите, от своя страна, ще срещнат Германия на 1/2 финал, който ще се играе на 28 юни от 21:45ч.EURO2012.BNT.BG

Рой Ходжън заложи на играчите, победили Украйна в последния мач от група “D”. В предни позиции действаха съотборниците в Манчестър Юнайтед Дани Уелбек и Уейн Рууни, подпомагани от друг червен дявол – Ашли Йънг, както и Стивън Джерард, Скот Паркър и Джеймс Милнър. В отбрана, пред вратаря Джо Харт пък, застанаха Глен Джонсън, Ашли Коул, Джон Тери и Джолиън Лескът, подредени във формация 4-4-1-1.

Чезаре Прандели, направи редица промени в търсене на победата. Марио Балотели се върна в титулярната единайсеторка, а на мястото на Тиаго Мота, действаше офанзивният полузащитник Рикардо Монтоливо. В защитния вал пък Леонардо Бонучи заместваше контузения Киелини. Схемата 4-3-1-2 допълваха стражът Джиджи Буфон, бранителите Бардзали, Балдзарети и Абате, халфовете Даниеле де Роси, Пирло и Маркизио, както и стрелецът Антонио Касано.

Първото полувреме започна взривоопасно. Още в 3-тата минута Даниеле де Роси нацели дясната греда след феноменален удар с външен фалц от 40 метра. При следващата си атака и островитяните изпуснаха уникално положение. Джеймс Милнър проби отдясно и центрира топката в краката на Глен Джонсън, защитникът се опита да прехвърли Буфон от малкия пеналт, но стражът на Ювентус прояви рефлекс и запази мрежата си суха. В 25-тата минута Андреа Пирло пусна пореден перфектен извеждащ пас към Марио Балотели, който нагласи коженото кълбо на силния си десен крак и стреля, но вездесъщият Джон Тери притича в последния момент и с шпагат успя да я избие в корнер. Малко по-късно Рууни и Уелбек сътвориха класна многоходова акция, завършила с неточен удар. 4 минути преди почивката Супермарио пропусна ново положение, след като не успя да засече отблизо подаване на Касано с глава. Въпреки лекото си териториално предимство, възпитаниците на Прандели се прибраха за кратка пауза при нулево реми.

Италия диктуваше темпото и през втората част. В 48-та минута Лескът закъсня с изнасянето си и остави Де Роси абсолютно сам, но от 2 метра халфът на Рома не уцели вратата. Малко по-късно адзурите изтърваха поредното чисто положение. Джо Харт изби два поредни удара на Де Роси и Балотели, топката попадна в краката на Монтоливо, който я прати над вратата. Наставникът на Трите лъва Рой Ходжсън реши да смени Дани Уелбек и Джеймс Милнър, пускайки в игра съответно Анди Керъл и Тео Уолкът. Чезаре Прандели пък, даде шанс на Диаманти и Ночерино на мястото на Касано и Де Роси, с което промени формацията си, от 4-3-1-2 на 4-5-1. По-късно смяна имаше и в защитния вал, където Абате отстъпи мястото си на Маджо. В 91-та минута Уейн Рууни опита красива задна ножица, но ударът му мина над напречната греда. По този начин, сини и бели оставиха шоуто да продължи и след изиграването на редовните 90 минути.

Притихналият стадион в Киев видя и последната смяна на Англия през първото продължение, когато Джордан Хендерсън влезе в игра, за сметка на поизморилия се Скот Паркър. В първата 100-тна минута на Евро 2012, адзурите уцелиха страничния стълб за втори път след коварно центриране на резервата Диаманти. В 115-тата минута Ночерино успя да вкара гол, но лайсменът отсъди правилна засада. До края на продълженията двата отбора така и не си отбелязаха попадения и оставиха рулетката на дузпите да определи полуфиналиста.

Въпреки надеждите на английските фенове за чудо, прокобата на 11-метровите удари отново се стовари върху плещите на Рууни и компания, и те загубиха след пропуски на Ашли Иънг и Ашли Коул. За адзурите  точни бяха всички, освен Монтоливо.

 

Англия – Италия 0:0 (2:4 след дузпи)

0:1 Марио Балотели

1:1 Стивън Джерард

1:1 Рикардо Монтоливо (пропуска)

2:1 Уейн Рууни

2:2 Андреа Пирло

2:2 Ашли Йънг (пропуска)

2:3 Антонио Ночерино

2:3 Ашли Коул (пропуска)

2:4 Алесандро Диаманти

Галерия