Португалия – Испания: Още едно Ел Класико

Днес от 21:45 часа започва полуфиналната фаза на Евро 2012 с мача Португалия – Испания.SPORTNI.BG

Писхологическата война между двата тима избухна много преди най-добрите играчи да премерят сили на терена. В “ябълка на раздора” се превърна турския съдия Джунейт Чакър, който ще ръководи мача довечера.

Според португалците Чакър бил назначен с “мокра поръчка” на полуфинала-реванш между Барса и Челси в Шампионската лига. Както е известно, две минути след като Бускетс откри резултата в 35-ата минута, Чакър изгони капитана на “сините” от Лондон Джон Тери за блъскане на чилиеца Алексис Санчес. В 43-ата минута резултатът вече беше 2:0 за каталунците и те се виждаха на финал след 0:1 в Лондон.

“Мишел Платини е най-опасният играч на испанците”, твърдят още португалците.

“Има много по-опитни съдии от страни, които вече са отпаднали от европейското, от този 35-годишен турчин. А нарядите ги прави презиентът на испанската федерация Анхел Мария Виляр, който е шеф на съдийската комисия на УЕФА”, роптаят още от щаба на Португалия.

От испанска страна отказват да коментира обстоятелствата около мача. “Ла Фурия” обаче е готова и гладна за нови успехи. Поне това декларира Шаби Алонсо в навечерието на полуфинала.

“В действителност от няколко сезона насам играем свръхголямо количество мачове. Първо, защото отоборът стигна финали и на европейското, и на световното. Другата причина е, че повечето от нас са от Реал и Барса – два отбора, натоварени изключително много с международни изяви. Ето защо е важно да знаем как да управляваме усилията си в турнири като европейското първенство. Те са къси, силно натоварени, с голям разход на енергия – не само физическа, но и емоционална.

Много важни са опита и зрелостта. Ние сме отбор с много интелигентни играчи, способни да разберат нуждите на даден мач във всеки един момент”, коментира Алонсо.

Единственият отсъстващ днес ще бъде Хелдер Пощига. В състава на Португалия на негово място селекционерът Пауло Бенто ще заложи на Уго Алмейда.

Вероятни състави:

Португалия: Руи Патрисио, Фабио Коентрао, Бруно Алвеш, Пепе, Жоао Перейра, Раул Мейрелеш, Жоао Моутиньо, Кристиано Роналдо, Нани, Уго Алмейда

Испания: Икер Касияс, Давид Арбеола, Серхио Рамос, Жерар Пике, Жорди Алба, Анбдрес Иниеста, Серхио Бускетс, Шаби Алонсо, Давид Силва, Шави Ернандес, Фернандо Торес.