Горещо иберийско дерби на хоризонта

Днес от 21 45ч по БНТ1 и euro2012.bnt.bg не забравяйте да се настаните удобно пред креслата си, защото пред малкия екран ще е интересно. Иберийското дерби между Португалия и Испания ще е по-горещо от летните жеги,euro2012.bnt.bg

В известен смисъл този сблъсък наподобява мегадербито между Реал Мадрид и Барселона. Роналдо се опитва собственоръчно да класира селесао напред, докато Испания залага на “тики-така”-та на Барса с много пасове и продължителни разигравания. На терена ще видим цели 7 футболисти на мадридския колос, срещу 5 на каталунците.

За последно съседите се срещнаха през 2010 година, когато португалците разгромиха своя съперник с 4:0. Така “мореплавателите” взеха своеобразен реванш за отпадането си от “Ла Фурия” няколко месеца по-рано на Мондиала в Южна Африка.

Двата тима са в серия от три поредни победи на европейското първенство. И докато Роналдо изведе Португалия за победата с 1:0 над Чехия, Испания срази с лекота Франция с 2:0.

Наставникът на “мореплавателите” Паоло Бенто ще направи смяна в нападението. На мястото на контузения Елдер Пощига ще започне Уго Алмейда. Основното оръжие на европейското селесао ще бъде топстрелецът на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, който се намира в добра форма и реализира три гола в последните два мача. Португалия ще играе прибрано и на контраатаки.

В лагера на Испания Дел Боске отново ще заложи на познатата “ фалшива девятка” в лицето на Сеск Фабрегас. Наставникът няма проблеми с контузени и наказани играчи, а Ла Фурия ще се стреми да запази короната си на крал на Европа. Огромното предимство в халфовата линия отново ще даде възможност на испанците да владеят топката в големи периоди от мача.

Сблъсъците на терена:

Кристиано Роналдо срещу Алваро Арбелоа

Съотборници в Мадрид, врагове днес на терена. Алваро ще има сериозни проблеми срещу далеч по-бързия и маневрен Роналдо. Без да подценяваме защитника, но тук е невралгичната зона на Ла Фурия. Ако успее CR7 да се възползва по най-добрия начин, Португалия могат да отбележат 2-3 попадения.

Мигел Велозо срещу Чаби Алонсо

Велозо ще има тежката задача да блокира Чаби и да не му позволи да прави каквото си поиска с топката. Мигел изигра слаб мач срещу Чехия и бъркаше почти всеки втори пас и ще трябва да се поизпоти срещу далеч по-класния Алонсо. Тук преимуществото е на страната на Испания, но реално кой може да извади по-стойностна полузащита от тях?

Фабио Коентрао срещу Давид Силва

Една от заплахите за световните шампиони е левият бек на селесао. Защитникът на Реал се придвижва бързо от защита в нападение и върши много черна работа. Друг е въпросът как младият Фабио ще противодейства на нисичкия Давид Силва. Играчът на Ман Сити изработи повече от половината опасности за Ла Роха на това европейско. Можете да заложите, че Коентрао ще ограничи пробивите си и ще се концентрира главно върху дефанзивната част на играта.

Стартови състави:

Португалия: Руй Патрисио – Перейра, Алвеш, Пепе, Коентрао – Моутиньо, Мейрелеш, Велозо, Нани, Роналдо – Алмейда

Испания: Касийяс – Алба, Пике, Рамос, Арбелоа – Алонсо, Бускетс, Шави, Силва, Иниеста – Фабрегас

Любопитни факти:

Испания и Португалия са се срещали 34 пъти. 16 победи за Ла Роха и 6 загуби

Кристиано няма гол срещу Испания в три изиграни мача. На Евро 2004 CR7 не се разписа при успеха с 1:0. В РЮА през 2010 испанците спечелиха с 1:0. През ноември 2010 година португалците разбиха съперника си в контрола – 4:0.

Испания са спечелили едва 2 от последните 12 мача със селесао

14 от 16-те победи на Ла Фурия са преди 1960г.

Висенте дел Боске е извел тима си до 31 победи в 34 официални срещи

В последните 8 елиминационни мача, Икер не е допускал гол

Касийяс е допуснал само един гол от началото на турнира

Португалия подобриха рекорда от греди- цели 6

Кристиано Роналдо е единственият играч, който е стрелял 30 пъти към противниковите врати

Испания са осъществили 2623 паса досега на Евро 2012, Португалия имат едва 1159.

Автор Петър Манолов