Едно неразумно разширяване на Футболна Европа

Петър Иванов

Както е добре известно, еврошампионатът в Полша и Украйна е последният, на който участват 16 отбора. На първенството във Франция през 2016 ще се включат 24 тима (кажи-речи, половин Европа). Това бе естествено продължение на политиката на Мишел Платини, ориентирана към „малките”, залегнала в предизборната му програма.euro2012.bnt.bg
Решението за увеличаване на отборите обаче не получи подкрепа от това, което видяхме по терените от Гданск до Донецк този месец. Във формат с 16 тима ЕВРО 2012 се очерта като първенство на фаворитите. Изненадите почти отсъстваха. Неочаквана развръзка се получи само в група „А”, но там четирите отбора си приличаха най-вече по това, че отстъпваха по класа на големите. Резултатите от първите два четвъртфинала го потвърдиха. Холандците напуснаха борбата рано, но слабото им представяне не отвори вратата за някой напорист новак в европейския елит, а за футболни сили като Германия и Португалия. Дори сърцатите хървати и ентусиазираните домакини от Украйна не успяха да излязат на глава с испанци, италианци, французи, англичани… При настоящата евроконфигурация тези отбори поне трябваше да се борят за мястото си във втората фазата; някои трепериха до последно. Но с добавянето на нови 8 състава задачата им поне до четвъртфиналите ще се олекоти значително. Малките също трябва да са доволни. Те не само ще се класират за шампионата много по-лесно, но ще имат отлични шансове да се промъкнат до елиминациите (при възможността за преодоляване на групата дори и с трето място в класирането).
В историята на европейските първенства това е третият случай, в който УЕФА се решава на подобна стъпка. Увеличаването на участниците на финалния турнир от четири на осем за ЕВРО’80 е разумно, в известен смисъл дори закъсняло на фона на динамичното развитие на футболната игра през 60-те и 70-те. Удвояването на отборите до 16 за ЕВРО’96 пък е адекватен отговор на бурните политически събития в източната част на континента през този период. За предстоящото увеличаване обаче липсва рационална обосновка, освен нечии интереси.
Финансовите измерения на новия формат се пресмятат лесно. Повече мачове – повече приходи. Досега европейското първенство се състоеше от 31 срещи, от 2016 те ще нараснат до 51. Това количествено натрупване обаче не може да донесе качество. На ЕВРО 2012 мачът Испания – Република Ирландия (4:0) беше само един. На следващите първенства двубои от този сорт ще бъдат ежедневие.
Последното разширяване на Европейския съюз произведе „европейци” с месечен доход от стотина евро. По подобен начин предстоящото разширяване на Футболна Европа ще изпрати неподготвени членки в елита. В този смисъл далеч по-здравословно за футбола в страни като нашата е да се стремим към Европа на 16-те.