Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

УЕФА спира новите за ЦСКА, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Клубът замрази селекцията, за да не бъде изхвърлен от Лига Европа
Кошмарът от 2008 г. се събуди в лагера на ЦСКА. До утре (29 юни) клубът трябва да представи изрядни документи по мониторинга си в УЕфА. От 4-5 дни „червените” правят трескаво плащания, чистят задължения и уреждат документи за разсрочване на борчове. Заради страха от УЕфА ЦСКА замрази селекцията, като вече изпусна Козачик, Мартинес и Вас. Ако УЕфА отново намери забележки към счетоводните таблици на ЦСКА. санкцията ще бъде жестока. Клубът може да получи забрана за картотека на новите, както и да бъде изхвърлен от евротурнирите.
Локо (Пд) се мести в Ловеч за Европа, продължава на първа страница футболният ежедневник. Локо (Пд) най-вероятно ще домакинства в Ловеч за първия мач с Витес от Лига Европа. Пловдивчани смятаха да домакинстват на „Герена”, но се оказа, че по същото време Левски ще приема фк Сараево или Хибърниън. „Говорих с хората от Ловеч. Те са съгласни да домакинстваме на техния стадион. От УЕФА трябва да решат утре дали това ще стане на 17 или 19 юли”, каза пред „Меридиан Мач” Атанас Узунов.
Забраниха на Кристияно да говори със съиграчи На Кристияно Роналдо и неговите съотборници бе забранено да говорят помежду си по коридорите и в асансьорите на хотел „Виктория” в Донецк. Там „мореплавателите” бяха настанени преди снощната битка с Испания на „Донбас Арена”. Иначе базата на Португалия е в Полша – в Опаленица.
По стечение на обстоятелствата почти всички испански журналисти, които са в Украйна, са настанени в същия хотел. Ето защо заемащият директорски пост във федерацията бивш национал Жоао Виейра Пинто е издал заповед да не се говори въобще извън стаите.
Целта е някой от представителите на испанските медии да не разбере вътрешна информация.
„Да, знаем, че е пълно с вражески журналисти, но взехме съответните мерки за сигурност. Бъдете спокойни, няма да се повтори изтичането на информация, каквото видяхме преди мача Англия – Швеция във вреда на британците”, каза Жоао Пинто.

Динамо Б иска 400 000 евро за защитник, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Шампионът Лудогорец иска защитник от Динамо Букурещ. Треньорът Ивайло Петев потвърди интереса към 27-годишния Козмин Моци, но само дотам. За сделка е рано да се говори, тъй като Динамо иска твърде много пари. Румънците се надяват на 400 000 евро от евентуалния трансфер, а самият защитник иска 200 000 евро годишна заплата. От Лудогорец обявиха, че няма как да харчат такива пари за играча, но все още не се отказват от него.
Моци минава за един от добрите, но скандални играчи в Румъния, твърдят медиите в Букурещ. Футболистът често излизал по нощните заведения. Освен това не крие, че употребява алкохол и пуши цигари, за което е отнасял глоби в клубните си отбори.
От Лудогорец потвърдиха, че проявяват интерес към левия бек на Динамо Букурещ Козмин Моци. Вчера в румънската преса изтече информация, че шампионът на България е готов да даде 400 хил. евро, за да си осигури услугите на бранителя. 27-годишният защитник е в напреднали преговори с Лудогорец. Очаква се след завръщането на тима от лагера в Австрия той да пристигне в София, за да премине медицински прегледи. Ако всичко е наред, Моци ще сложи подписа си под договор за 2 години с шампиона на България. Лудогорец ще плати 400 000 евро за 27-годишния румънец. Неговата заплата в отбора от Разград ще е 200 000 евро. Причината Динамо да се съгласи да се раздели с един от основните си футболисти се крие в това, че неговият контракт изтича точно след година и клубът рискува да го изпусне без пари, ако Моци не преподпише.
От ръководството на Лудогорец заявиха, че няма как да извадят толкова много пари за румънеца.
– Абсурд е да дадем 400 хил. евро за Моци – кратко и ясно коментираха от разградския тим.
Треньорът на шампионите Ивайло Петев също се изказа за трансфера на Козмин Моци при зелените.
– Имаме интерес към този футболист, но няма нищо сигурно – каза треньорът.
500 000 гледат мача в Берлин, Рим се запасява с бира Германия и Италия се срещат в зрелищен полуфинал на Евро 2012 във Варшава довечера. Мачът хвърли във футболна треска двете страни. Край Бранденбургската врата в Берлин 500 000 души ще гледат мача на големи екрани, стотици хиляди ще бъдат феновете във Франкфурт, Кьолн, Хамбург и т.н.
В Рим тифозите трескаво се запасяват с бира, за да полеят боя над самоуверените немци. Големи екрани ще има дори на Колизеума, на големите римски площади, че даже и в Гей Вилидж, където се влиза безплатно.
На Германия тепърва предстои да срещне в полуфинала на европейското първенство възможно най-неудобния си съперник Италия. Немците обаче са убедени не само в положителния изход на мача във Варшава довечера, но и в спечелването на титлата на Олимпийския стадион в Киев в неделя.
Вестник “Билд” разкри, че в немския футболен съюз вече е взето решение къде ще бъде проведен големият купон с отбора по случай триумфа на европейското. Типично по немски голяма изненада и импровизация няма – празненството ще е в Берлин между Бранденбургската врата и Колоната на победата, т.нар. Берлинската миля.
Преди да бъде направен изборът, няколко града претендираха да посрещнат германците, ако станат европейски шампиони. ….. С най-големи шансове се котираше Франкфурт, където е базиран и Немският футболен съюз. В крайна сметка при вземането на решението основен фактор е бил и гласът на народа – в общонационално допитване Берлин е събрал одобрението на 54% от германците, Франкфурт -само 36%. Така за Берлин остава празненството, а за Франкфурт – скромно и тихо посрещане на самолета на местното летище при ранно отпадане.
В Берлин вече са почнали предварителна подготовка за щурото парти в понеделник. Обявен е и началният час – 14 часа местно време, когато бъдещите герои вече ще са се прибрали в родината си.
Пространството между Бранденбургската врата и Колоната на победата е мястото, където за всеки мач на бундестима от настоящето първенство се събират по половин милион фенове, за да подкрепят любимците си. Всички фенове са убедени, че на третото голямо празнуване в Берлин вече ще има титла. През 2006 г. на това място запалянковците поздравяваха националния отбор за третото място от световното първенство, през 2008 г. – за второто място от европейското. Сега цяла Германия се кани да отпразнува четвъртата европейска титла. Първо обаче предстои изпитанието с Италия.
Рекорд: 228 млн. зрители гледали Англия – Италия В Полша завиждат на украинците заради феновете.
228,2 милиона зрители по света са гледали драмата с дузпи между Англия и Италия, похвалиха се от УЕФА. Това е абсолютен рекорд за четвъртфинален мач от историята на европейските финали, добавиха от централата.
Най-посетеният мач досега е бил Швеция – Англия в Киев – 64 640. Преди полуфиналите общо 1,3 милиона са били по стадионите за мачовете от европейското (средно по 45 435 зрители на мач), което означава, че 98,6% от общия капацитет е бил пълен.
4,9 милиона пък са проследили мачове от специалните фен зони в градовете домакини. Денят с най-голямо посещение във всички фен зони е 16 юни (трети кръг в група А тогава те са били посетени от общо 455 000 в рамките на целия ден. Иначе най-посетена фен зона в рамките на един ден е била киевската, която е приела 180 000 човека на 19 юни заради Украйна – Англия в Донецк. Същият мач пък е и бил най-гледаният от хора във всички фен зони -273 250.
В Полша се усетиха късно колко лош е бил жребият за страната. Дори с днешния полуфинал във Варшава Германия – Италия обшият брой на чужди фенове, посетили Полша, няма да надскочи 400 000. “Холандия, Швеция, Англия, всички страни с многобройни фенове се паднаха да играят в Украйна”, жалваха се от полския организационен комитет.

Италиански таран в ЦСКА от днес, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. 10-и нов футболист ще се присъедини към подготовката на ЦСКА в Турция тази вечер. Това е 23-годишният централен нападател Масимо Кода. Италианецът идва на проби и ще остане при червените до края на втория лагер, който приключва на 11 юли. Кода е бивш футболист на Болоня и пристига със статут на свободен агент. Други двама свободни агенти – вътрешният полузащитник Адам Вас и вратарят Томаш Черни, се очаква да подпишат договори с ЦСКА утре. В същото време стана ясно, че червените имат срок до 2 юли (понеделник) да изплатят сумите, които е определил наложеният им мониторинг от УЕФА. Ако това не се случи, клубът е заплашен от сериозни санкции – най-тежката от които е лишаване от право на участие в евротурнирите за определен период.
Томаш Черни и Адам Вас при червените до събота Томаш Черни и Адам Вас най-вероятно ще пристигнат в София в петък. Идеята е двамата веднага да минат медицински прегледи, да подпишат договори и още същия ден вечерта или най-късно в събота да се присъединят към подготовката на ЦСКА в Турция.
В ЦСКА се ядосват относно очакваното си ново попълнение – Томаш Черни. Причината е следната – от щаба на армейците са недоволни, че Черни не е бил привлечен по-рано, за да има възможност вече да изкара голяма част от досегашната подготовка с новите си съотборници. Чешкият страж бе сред няколкото набелязани имена в списъка за евентуални нови вратари на ЦСКА и е имало възможност той да подпише далеч по-рано. Както е известно обаче, на “Армията” се надяваха да успеят да вземат словака Матуш Козачик, но той в крайна сметка се провали на проведените медицински тестове и ЦСКА отказа да парафира с него.
Треньорът на вратарите Илиян Василев обаче тепърва ще трябва да започва да работи с него по индивидуална програма, за да може новият вратар на ЦСКА бързо да влезе в оптимална форма.
Хулигани вилнеят на контрола на Динамо Динамо Загреб изигра втората си контрола от подготовката. Пред 2000 зрители възпитаниците на Анте Чачич победиха с 2:0 Славия Плетерница. Съперникът се подвизава в третия ешелон на хърватския футбол. В състава на Динамо не взеха участие играчите, които бяха с националния отбор на европейското – вратарят Келава, Шимунич, Вър-салко, Вида и Бадел. Попаденията за победата вкараха бразилската звезда Самир (8) и 26-годишният нападател Анте Рукавина (72), който се разписа и в предишната контрола със словенския Шмарже. Резултатът срещу Славия можеше да е по-изразителен, но с добри намеси се отличи Вратарят Лейст. Динамо обаче има сериозни проблеми с феновете си. Хулигани използваха контролата със Славия, за да изсипят поредната доза псувни към клубното ръководство. Обект на нападки са и чернокожите играчи в отбора Самир и Луис Ибанес, както и новото попълнение Дуйе Чоп, който е кадър на вечния враг Хайдук. “Това е положението. Живеем в държава, където националният отбор, Хайдук и Динамо са наказвани над 300 пъти заради хулигани”, коментират в Хърватска. На предишната контрола срещу Шмарже ултрасите дори успяха да нахлуят в автобуса на отбора, но този път всичко се размина само с псувни и без физическа саморазправа.