Любо Ганев: Готов съм да се извиня на Матей

Бившият национал и член на УС н федерацията Любо Ганев, който бе избран и за водач на мъжкия национален отбор на олимпийските игри в Лондон 2012, гостува в студиото на Нова ТВ и говори по различни въпроси, включително и за ситуацията с Матей Казийски.SPORTNI.BG

Ганев заяви, че е готов да се извини на Матей, ако той наистина се чувства обиден или засегнат и допълни, че от края на миналата седмица се опитва да се свърже лично с него, но не успява, тъй като Казийски не отговаря на обажданията му.

“Всички сме един колектив”, започна Любо Ганев. “Въпреки това обаче, условията, които Радостин Стойчев и Матей Казийски поставят, за да се върнат, няма как да бъдат изпълнени. Решение сегашният президент на федерацията Данчо Лазаров и останалите й шефове да напуснат, може да бъде взето само от Общото събрание на всички клубове, които членуват във федерацията”, уточни Ганев.

“През последните две години националният отбор по волейбол буквално не е имал никакъв контакт с шефовете на федерацията.

Иван Тодоров е човекът, който през последните четири години е на всяко едно мероприятие с отбора, за да го подкрепя всячески”, допълни той.

Според него упреците на звездата на националния ни отбор Матей Казийски, че положението е нетърпимо, са неоснователни. Ганев беше категоричен, че условията, от които волейболистите са имали нужда и са били искани от треньорския щаб, са били абсолютно подсигурени.

Въпреки това, той е готов да се извини на Казийски, ако състезателят наистина се чувства обиден или засегнат. Ганев заяви, че от края на миналата седмица се опитва да се свърже лично с него, но не успява, тъй като Казийски не отговаря на обажданията му.

Миналия петък Матей Казийски заяви в сутрешния блок, че е имало моменти преди време, когато е работил за 200 лева, а откупването му, за да замине за първия си голям клубен отбор, е струвало 100 хил. евро. Това Ганев се опита да обясни това с начина на функциониране на българската федерация.

“Тя е сдружение от клубове, което има устав, който е едно към едно с този на международната федерация Когато един клуб решава да събира отбор, той има два варианта, за да намери играчи – или да ги купи от друг клуб, или да привлече млади състезатели, които да обучава.

Докато детето навърши пълнолетие, договорите с него се подписват от родителя. Младежът има само състезателни права, тъй като по закон все още не може да работи и съответно да получава заплата. Отделно, за състезателите винаги са били подсигурени треньори, необходими условия, тренировъчни лагери и други неща”, допълни Ганев.

За дългоочакваните олимпийски игри в Лондон Ганев с усмивка сподели, че момчетата са много мотивирани и ще играят.

“Дали ще има достоен заместник на Казийски, все още не се знае”, заяви бившият национал. Ганев обаче залага на колективния характер на волейбола, с надеждата, че ще има играчи, които ще играят добре по време на мачовете.