В Хърватия: Домусчиев – човекът, който си купи играчка

Той оказва натиск върху съдиите, но по съвсем тънък и фин начин, категорични са хърватските журналисти

Хърватското издание “Спортни новости” публикува любопитен очерк за собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. Българските шампиони срещат Динамо (Загреб) във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Именно това е и причината за очерка на хърватските колеги, който носи заглавието “Направил милиони от китайски дънки, финансира клуб за да забавлява местните жители”.БЛИЦ

Ето какво пишат за Лудогорец и Кирил Домусчиев в “Спортни новости”:

Във втория квалификационен кръг на Шампионската лига Динамо се изправя срещу най-трудното препятствие – Лудогорец (Разград). Нашите са фаворити само на хартия и определено трябва да стискаме силно палци за успех.

Предимството на Динамо е само в европейската традиция и в опита. Но с миналото не се живее. Добре е да знаем, че това са българи и те няма да бъдат само спаринг-партньор. Отборът си има глава и опашка и… милионите на шефа си.

Харизматичният бос Кирил Домусчиев е само на 36 години (б.р. – хърватите грешат, Домусчиев е роден 1969 година), а вече има половин милиард в сметката си.

Той направи парите си не на стадиона, а с дънки и обувки от Китай. Легендата за него говори, че е спечелил първия си милион по “китайския начин”. Днес той е бизнесмен с “остър капиталистически инстинкт” и отчаяно иска да избяга от етикета, че в България се успява само с помощта на политиците и корупцията. Противниците му го критикуват заради флирт с правителството….

Заглушен граждански гняв

Лудогорец не е първият контакт на Домусчиев с футбола. Той е бил член на УС на ЦСКА (София) и е фен на този отбор от дете. Но той не иска да е един от многото и затова се насочва към Разград, където може да прави “собствено шоу”. И го направи – клубът е бил пред фалит, а Домусчиев го е превърнал в своя играчка.

Прищявка на богаташа? Може би, но не е случайно, че няколко години по-рано бизнесменът купи компанията “Балканфарма Разград”.

“Хората работят много, но трябва и да се забавляват. И когато са щастливи, работят по-добре. Не е лесно да си собственик на клуб, но е добре за българския футбол да има повече добри отбори”, категоричен е Робин Худ на местния футбол.

Гневът на гражданите намалява с успехите на Лудогорец, които идват в най-кратки срокове. Само след 6 месеца управление на Домусчиев и Лудогорец за пръв път влиза в “А” група.

И започва ловът на футболисти

Треньорът Ивайло Петев докара 25 нови играчи. Повечето бяха проверени и опитни, на които голямата четворка на София (ЦСКА, “Левски”, Славия и Локомотив) не може да им предложи това, което им дават в Разград. Домусчиев построи нова тренировъчна база, която бе открита лично от премиера Бойко Борисов.

Още с влизането си в елита Лудогорец успя да спечели шампионската титла. Веднага полетяха обвинения към отбора, но е факт, че Домусчиев не се нуждае от пари, за да си купи привързаността на някого.

Силна съдийска подкрепа

Той оказва натиск върху съдиите, но по съвсем тънък и фин начин. Например след последния кръг на есенния дял на шампионата срещу ЦСКА, когато на тима е отменен напълно редовен гол. Въпреки че измъкват равенство – 2:2 и става есенен първенец, Домусчиев се заигра с репортерите: “Може би трябва да спра да инвестирам във футбола. Лудогорец няма нужда от титла в такава помия”.

Посланието беше ясно. До края на сезона Лудогорец имаше цялата подкрепа от съдиите, която може да желае един отбор…