Звездно нападение ще тормози ЦСКА

Няколко дни след тегленето на жребия за първите квалификационни кръгове на Шампионската лига и Лига Европа е редно прибързаните оценки да отстъпят място на трезвия анализ. Ясно е, че Лудогорец и Локомотив (Пловдив) са аутсайдери съответно срещу Динамо (Загреб) и Витес, а Левски е изявен фаворит срещу ФК Сараево. По-трудно е да се определи дали съдбата е била благосклонна към ЦСКА. “Червените” още не знаят дали бъдещият им съперник ще е ФК Баку или словенският Мура, но логиката (а и това 4:0 в контролата помежду им) ни кара да очакваме, че в края на юли на отбора на Стойчо Младенов му предстои тежко гостуване в Азербайджан,SORTAL.BG

ФК Баку няма традиции и успехи, но има пари. Клубът от столицата на бившата съветска република от няколко години инвестира сериозни средства за изграждането на модерна база, а паралелно си позволява да прави и доста скъпи трансфери. До момента реална възвращаемост липсва. Въпреки финансовата си стабилност ФК Баку завърши едва на шесто място последния сезон, но пък успя да спечели националната купа, и то след успех на финала срещу най-популярния отбор в страната – Нефтчи (видео 1). Сега амбициите са за нещо по-значимо не само на домашната сцена, но и в евротурнирите. Азербайджанците едва ли ще имат проблеми с Мура и вече отправят поглед към двубоите с ЦСКА. И за разлика от “червените” привличат футболисти с доказани качества.

Последното ново попълнение на ФК Баку е еквадорецът Феликс Борха (видео 2). 29-годишният нападател има зад гърба си солидна кариера в Южна Америка и дори е ставал голмайстор на Копа Либертадорес през 2006 година. Силните му изяви за Ел Насионал му осигуряват място в състава на Еквадор за световното първенство в Германия. На Мондиала влиза като резерва в мача срещу Бундестима, загубен с 0:3. Следва трансфер в Олимпиакос, но там Борха играе на приливи и отливи и в края на сезона е преотстъпен на Майнц 05. В Германия остава до 2010 година, когато подписва с мексиканския Пуебла. Последния сезон еквадорецът прекара в друг тим от Страната на ацтеките – Пачука. Борха има 3 гола в 21 мача за националния отбор на Еквадор, а един от тях е в контрола срещу Бразилия. Нападателят участва и на Копа Америка през 2007 година.

Борха обаче не е единственият футболист на ФК Баку, който е играл на най-високо ниво. Името Марис Верпаковскис говори достатъчно на тези, които следят футбола по-отблизо. Макар и вече на 32 години, латвиецът продължава да демонстрира головия си нюх. Той без никакво съмнение е най-успелият футболист от родината си за всички времена. Върхът в кариерата му е голът срещу Чехия на Евро 2004 (видео 3), а малко не му достига да шокира Германия след невероятен пробив през цялата защита на немците.

На клубно ниво Верпаковскис не може да се похвали с кой знае какви постижения. Така и не съумява да се наложи в Динамо (Киев) и е преотстъпван последователно на Хетафе, Хайдук (Сплит), Селта (Виго) и гръцкия Ерготелис. Контузиите го съпътстват навсякъде, но през всичките тези години бележи редовно за националния тим и с 28 попадения оглавява вечната голмайсторска листа на прибалтийската република.

Преди година Верпаковскис подписа с ФК Баку и въпреки че вкара само 3 гола в 19 мача, договорът му беше подновен. Латвиецът започна подготовката силно и според медиите в Азербайджан се намира в отлична форма. Негов бе и един от головете за победата с 4:0 над Мура преди няколко дни.

Уинстън Паркс е другата звезда в нападението на ФК Баку. 30-годишният костариканец е обиколил доста клубове, сред които Удинезе, Локомотив (Москва), Слован (Либерец) и Политехника (Тимишоара). Евентуалният бъдещ съперник на ЦСКА е вторият му отбор в Азербайджан след Хазар. През миналия сезон вкара 8 гола за ФК Баку, но често беше критикуван заради многото си пропуски.

Паркс се гордее най-много с попадението си във вратата на Турция на Мондиал 2002. Тогава той влиза като резерва и в 86-ата минута бележи за равенството 1:1 (видео 4). Общо се е разписвал 6 пъти за Коста Рика.

Това са нападателите на ФК Баку, но в състава на тима личат и други известни имена. Ненад Ковачевич има над 100 мача за Цървена звезда, а в продължение на 5 години беше несменяем титуляр във френския Ланс. 25 пъти е играл за националния отбор на Сърбия. Централният защитник Ибрахим Каргбо натрупа солиден опит в Холандия с екипа на Вилем II, a хърватинът Александър Шолич беше избран за футболист номер 1 в първенството на Азербайджан преди две години. Денис Ивановс има 50 мача за Латвия, Дейвидас Чеснаускис почти толкова за Литва, а Лукас Хорват беше една от звездите на словенския шампионат преди да премине във ФК Баку.

Сред привлечените това лято са боливийският национал Едемир Родригес, грузинецът Георги Попхадзе и колумбиецът Неко Мартинес, който се очетава като титулярен вратар. Шефовете на ФК Баку твърдят, че това е най-силната селекция, правена някога в тима, и се притесняват единствено дали новите футболисти ще се сработят достатъчно бързо. Мачовете с Мура едва ли ще показателни за реалните възможности на отбора, но след това идва ЦСКА. И в Баку са сигурни, че не само юлските жеги в Азербайджан ще затруднят “червените”.