Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

Ивет е бялата лястовица на Европа!, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Ивет Лалова е новата европейска шампионка в спринта на 100 м! Българката показа, че е най-бързата жена в Европа и отнесе конкуренцията на финала на шампионата в Хелзинки. Ивет изоставаше в първите метри, но надбяга съперничките си в края. Тя финишира за 11,28 сек и така донесе първа титла на България в късия спринт от голямо първенство. Досега най-големият успех бе среброто на Анелия Нунева от 1986 г. Това е и първа титла за леката атлетика от голямо първенство след златото на Ваня Стамболова на 400 м от 2006 г. – Състезанието беше много тежко, времето не беше добро за спринт. Пистата беше много бърза, имах болки и се надявах тялото ми да издържи и да не получа някое схващане – заяви Лалова след финала.
Испания уреди купон за титлата в понеделник, продължава на втора страница вестникът. Испанският национален отбор ще се срещне с феновете си в понеделник на пл.”Сибелес” в Мадрид, назависимо дали е спечелил или изгубил финала на Евро 2012 в неделя в Киев. Ла Роха се класира с адски мъки, като надви с 4:2 Португалия след дузпи в Донецк. Както съобщи вчера кметицата на Мадрид Ана Ботея, единствената разлика ще е, че ако отборът се върне като шампион, ще обикаля из улиците на Мадрид в открит автобус. При евентуална загуба, отборът отива директно на площада. Празненствата ще започнат в понеделник в 20.30 ч., а обиколката на града ще започне по-рано – в 19.00 ч. На пл.”Сибелес”, където Реал М по традиция празнува титлите си, ще има изградена сцена, на която ще се качат “героите от националния отбор, както ги нарече г-жа Ботея. Освен нея поздравления към отбора на Дел Боске отправи и кралят на Испания Хуан Карлос. Вчера националите пристигнаха в Киев, където бяха посрещнати с традиционната погача. Те отседнаха в хотел „Опера”, който е на броени минути от „Олимпийския стадион”.
Барса дава € 14 млн. за испански бързак Първият голям трансфер покрай европейското! Вчера Барселона спазари официално левия бек на Испания Жорди Алба (23 г.). Валенсия ще получи 14 млн. евро трансферна сума, а футболистът ще премина официално медицински преглед и ще подпише 5-годишен договор веднага след завръщането на Ла фурия на родна земя в началото на следващата седмица. Всъщност Барса връща на „Ноу Камп” пореден свой юноша по примера на Пике и фабрегас. Като 16-го-дишен през лятото на 2005 г. Алба е освободен като безперспективен от школата „Ла Масия”. Тогава той се мести в местното квартално отборче Корнея, а на следващата година е продаден на Валенсия. За 6000 евро! Добра инвестиция, нали?

ЦСКА спасява лиценза със заем, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Собствениците на ЦСКА реагираха светкавично на опасността отборът да бъде изхвърлен от Лига Европа и изтеглиха сериозен кредит, за да погасят належащите си задължения. Сделката е сключена между „Титан” и Общинска банка и е на стойност 12 940 000 лева, съобщи livesport.bg. Това са пари, които трябва да бъдат върнати в срок от една година при 10% лихва. Те ще бъдат обезпечени с активи на „Титан Интернешънъл Холдинг” АД. По-голяма част от парите ще бъдат използвани за обезпечаване на разходите на сметопочиства-щата фирма. Лицензът на ЦСКА обаче ще бъде спасен благодарение на 1,450 млн. лева овърдрафт по този заем. От страна на „Титан” договорът е подписан от един от собствениците на клуба Иво Иванов, а е оформен още в понеделник. Това ще позволи и на „армейците” да се разплатят с бивши играчи като Иван Иванов, Флорентин Петре, Фабрицио Грило, Иван Караджов, но и със Селтик за финалната вноска по договора на Килиан Шеридън.
Шпиономания разтресе Бундестима, продължава на втора страница футболният ежедневник. Шпиономанията, а не играта на Италия, беше сред най-големите проблеми за Германия преди полуфинала със „скуадра адзура”, разкриха немските медии. Според таблоида „Билд” страхът от изтичане на информация от кухнята на отбора изцяло е завладял селекционера Йоаким Льов, който е мислил всевъзможни начини да скрие своята стратегия. За тази цел отборът бе засилил охраната на обособения единствено за неговите нужди етаж на хотел „Мегсиге Grande” във Варшава и там никой не можеше да влезе без изричното съгласие на Льов.
Освен това 52-годишният специалист наруши навика си да съобщава на играчите кой измежду тях ще играе на обеда преди мача.
„Този път стартовият състав ще бъде научен в съблекалнята непосредствено преди срещата”, заяви мениджърът на Бундестима Оливер Бирхоф. Както е известно, въпреки победата с 4:2 над Гърция селекционерът на Германия Йоаким Льов бе повече от бесен, след като информация за неговата тактика бе изтекла от съблекалнята. Това обаче не бе първият шпионски скандал на европейското първенство, след като преди мача от груповата фаза между Швеция и Англия журналист от вестник „Афтоб-нладет” успя да види през прозореца на хотелската си стая разбора на селекционера на „трите лъва”Рой Ходжсън с помощта на бинокъл. Шпионските скандали са ахилесовата пета и в политическия живот на бундесрепубли-ката, след като през миналата година стана ясно, че семейство с фалшив аржентински и пе-руански паспорт в продължение на 10 години е шпионирало в полза на руската Служба за външно разузнаване.В същото време стана ясно, че играчите на Италия ще излязат с черни ленти за мача си с Бундестима. По този начин те ще почетат паметта на загиналия италиански военен в Афганистан Мануел Брайо. Той умря в понеделник, след като ракета попадна в местния полицейски тренировъчен лагер. Италианската федерация вече поднесе своите съболезнования на близките на Брай, който е бил голям почитател на Милан. Това е поредната трагедия, свързана със „скуадра адзура”, след като броени дни преди началото на европейското първенство земетресение с магнитуд 5,8 в близост до Модена взе 17 жертви и донесе множество материални щети.
Революцията на Чезаре Прандели “Революцията няма да бъде предавана по телевизията”, заяви веднъж Хил Скот Херои. Революцията на Чезаре Прандели обаче бе телевизирана. Тези от вас, които имаха достъп до РАИ или намериха подходящ стрийм в интернет, видяха в неделя вечер, че Италия бе различна. За разлика от Марчело Липи, Джовани Трапатони, Дино Дзоф и Чезаре Малдини, тук селекционерът не се опита да върне времената на Виторио Поцо. Новата философия си пролича още в квалификационната кампания с появата на повече атакуващи играчи, повече голове и повече точни пасове. През юни миналата година на стадион „Алберто Бралия” в Модена зашеметяващият танц срещу Естония завърши с 82 паса. Но останалата част от света не знаеше, или не бе убедена, в тази трансформация. В края на краищата едно е да играеш срещу Естония и Северна Ирландия,а съвсем друго срещу Испания и Англия. В навечерието на шампионата Прандели се извини, че трябва да се върне към старата постройка, след като Доменико Кришито се забърка в скандала „Калчоскомезе”, а Андреа Бардзали се контузи при загубата с 0:3 от Русия в Цюрих. Така само дни преди турнира отборът трябваше спешно да отиграва схемата 3-5-2. Но въпреки че отстъпи владението на топката, което бе нормално в мач срещу съперник като Испания, Италия създаде много положения срещу световния и европейски шампион и справедливо стигна до 1:1. „Играхме с трима, а не с петима отзад”, подчерта след мача Прандели, докато колегата му Висен те дел Боске приветства Италия заради „играта лице в лице, която бе добра за нашия тим”. Въпреки това до неделния четвъртфинал Прандели не бе легитимирал своята революция. Италия, описвана като „лесно победима” от анализатора на Би Би Си Алан Хансен, взе инициативата от самото начало и освен че владееше топката в 68 процента от времето, направи 833 паса и изстреля 35 удара към противниковата врата. Така английската нация, която трябваше да влезе в ролята на рицаря, който ще убие италианския защитен дракон, заигра „катеначо”. Вместо това Италия има шанс да спечели първа европейска титла от 44 години, а Прандели бе посрещнат с аплодисменти на пресконференцията си на „Скуадра Адзури”. ”Ние сме едва в началото на тактическа революция. Трябва да се опитаме, освен ако не искаме да гледаме световните и европейски първенства по телевизията. Не трябва да мислим за резултата от първата минута”, заяви той. Има ли други бекове, които прекарват толкова време в противниковата половина, колкото Игнацио Абате и федерико Балдзарети? Цифрите показват, че Италия е най-атакуващият отбор на турнира, отправяйки повече удари от всеки – 87. като 49 от тях във вратата. Ироничното е, че при наличието на играчи като Сандро Мацола и Джани Ривера през 70-те, Роберто Баджо и Алесандро дел Пиеро през 90-те Италия избираше дефанзивния стил. докато сега. без да има големи таланти, Прандели предпочита атаката. Може да си позвопим да мечтаем, че това шоу ще се увенчае с трофей.

Лалова е номер 1 в Европа, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Ивет Лалова е кралицата на европейския спринт. Българката спечели титлата на 100 метра на първенството по лека атлетика на Стария континент в Хелзинки. В драматично бягане тя пресече финалната права за 11,28 секунди, като изпревари с 4 стотни Олесия Пов (Укр) и Лина Гринцикайте (Лит).
Титлата е историческа първа за България от европейски първенства в най-атрактивната дисциплина. Освен това тя е втора в кариерата на Ивет след златото на 200 метра 8 зала от 2005 година. За последно българка бе печелила първо място на шампионат от подобен ранг през 2006-а, когато Ваня Стамболова пресече първа финала на 400 метра в Гьотеборг.
Левски замина без чакания нападател Ако днес не получат отговор от клуба му, от „Герена” ще прибягнат до другите си варианти
Левски замина за Австрия с група от 23-ма футболисти. Нападателят, който трябва да бъде седмото ново попълнение, се очаква да се присъедини в следващите дни към лагера на отбора. Наставникът на сините Илиан Илиев заяви, че в момента се очаква отговор от клуба на играча. Според информация на “Тема Спорт” има разминавания между двата клуба относно финансовите параметри. Сумата, която клубът на играча иска, не е малка, а от ръководството вече обявиха, че нямат намерение да заделят прекалено много средства, за да завършат селекцията на отбора. Заплатата, която новият нападател ще взима на Терена”, също все още не е окончателно договорена. Съществува възможност да се стигне и до преотстъпване на играча. Договорът за наем евентуално ще бъде за една година с опция за закупуване. В случай че двете ръководства в крайна сметка не се разберат, Илиан ИлиеВ разполага с още два варианта за човек, който да води атаката на тима. Очаква се днес да стане окончателно ясно дали сделката ще се осъществи. В Австрия Левски ще изиграе 5 контроли. След последната проверка на 11 юли отборът ще се завърне на българска земя. На 19 същия месец пък сините ще стартират участието си в Лига Европа срещу победителя от двойката фК Сараево – Хибърнианс. В първия мач от втория квалификационен кръг Левски ще бъде домакин.
В полета на сините не се качиха обявените за ненужни в отбора Йордан Милиев и Сюлейман Диамутен. Двамата са отказали да разтрогнат договорите си с клуба и в момента им се търсят купувачи. Милиев най-вероятно ще заиграе в чужбина, като интерес към него проявяват два отбора. По-различно е положението обаче с малиеца. Той е предложен на няколко отбора от арабския свят, Китай и Южна Корея, но засега липсва реален интерес към него.
Двама от играчите на Левски са контузени и няма да вземат участие във втория подготвителен лагер. Това са защитникът Нуно Пинто и халфът Даниел Димов. Двамата наскоро претърпяха операции. Португалецът имаше счупена костица 8 областта на глезена, а опорният полузащитник страдаше от киста в коляното. Възстановяването на Димов ще продължи 34 седмици, като според лекарския щаб на сините той ще бъде готов за началото на шампионата в А група. Положението с Пинто е далеч по-сериозно и той ще отсъства по-дълго от терените. Две от новите попълнения на Левски – Роман Приохазка и Ромен Ели, също не заминаха вчера с отбора. Те са се прибрали в своите страни, за да си вземат повече багаж, и ще чакат отбора направо на австрийска земя.
Всички юноши без вратаря Димитър Илиев, които бяха на първия лагер в Правец, ще продължат да се подготвят с мъжкия състав. Младият страж ще бъде преотстъпен на втородивизионния Калиакра.
Новото попълнение на разградчани Козмин Моци: Избрах Лудогорец заради Шампионската лига разбрах с ръководството да ми позволи този трансфер. А между заплащането ми в Динамо и това в Лудогорец разликата е значителна. Все пак съм на 27 години и трябва да помисля за бъдещето си. Ще се радвам да изпълня договора си с Лудогорец. А после ако Динамо се нуждае от мен, с удоволствие ще се завърна”, заяви Моци.
Според пресата в Румъния Лудогорец ще преведе на клуба от Букурещ 400 хиляди евро за правата на защитника. Козмин пък ще прибира по 200 хиляди евро чиста годишна заплата. Бонусите към нея може да достигнат 140 хиляди евро.
Възможно е обаче Лудогорец да е платил по-малка сума, но да предостави на Динамо голям процент от бъдещ трансфер на играча в чужбина.
Козмин Моци е петото ново попълнение на разградчани. Шампионите вече подписаха с вратаря Иван Чворович, бразилския бек Жуниор Кайсара, холандския полузащитник Мичъл Бургзорг и с котдивоарския халф франк Гуела.