България срещу Норвегия – битка за първото място и срещу черна серия

Българският национален отбор по футбол приема Норвегия в мач от Група 3 на Лига „С“ на новия турнир на УЕФА – Лигата на нациите. Срещата на Националния стадион „Васил Левски“ ще противопостави двата отбора в групата, които стартираха с победи. Норвежците са пред нас в класирането заради по-добрата си голова разлика от успеха над Кипър с 2:0 в четвъртък.блиц.спорт

Балансът ни срещу норвежците е положителен, но тенденцията от последните срещи е негативна. Нямаме победа над този съперник точно 30 години. На 9 септември 1988 година правим 1:1 в контрола, играна в Осло. След това сме в серия от три поредица от три поредни загуби.

„Лъвовете“ ще опитат не само да повторят триумфа над Словения (2:1) преди три дни, но трябва да спрат и серията от пет поредни победи на Норвегия, за да вземат първата позиция, която пък ще ни даде шанс за по-лесно класиране на Евро 2020. Ако надвием скандинавците, ще влезем в поредица от три последователни успеха. Такова нещо българските национали не са правили от две години и половина, когато в края на март 2016 година спечелихме с 2:0 като гост на Македония. Тази победа беше предшествана от успехи над Азербайджан (2:0) и Португалия (1:0). От началото на тази година пък надвихме Казахстан (2:1) и словенците.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Селекционерът Петър Хубчев има само един проблем преди днешния мач. Той е свързан с контузията на Васил Божиков, която левият бек на Слован (Братислава) получи при успеха над Словения. В Любляна той беше заменен от младия Ангел Лясков, но очакванията са днес титуляр да излезе Иван Горанов. Това най-вероятно ще бъде единствената промяната в състава на България.

Шведският наставник на Норвегия Ларс Лагербек също трябва да решава кадрови проблем. Халфът Сандер Берге се е оплакал от лека травма и вероятно вместо него ще започне Оле Селнес. Атаката на тима ще бъде водена от познат в България нападател. Това е бившият футболист на Литекс – Бьорн Маарс Йонсен. През 2015 година той вкара 12 гола в 33 мача за „оранжевите“, а след това премина в шотландския Хартс. Лагербек пък е доволен от тандема в предно позиции, който Йонсен оформи с Джошуа Кинг.

BulgariaБЪЛГАРИЯ – НОРВЕГИЯShirt badge/Association crest

Днес от 19:00 часа по БНТ 1 и БНТ HD
София, „Васил Левски“
Съдия: Даниел Стефански (Полша)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
България: Пл. Илиев, Бандаловски, Бодуров, Чорбаджийски, Горанов, Славчев, Костадинов, Неделев, Краев, Десподов, Ив. Попов
Селекционер: Петър Хубчев
Контузени: Недялков, Божиков
Наказани: няма

Норвегия: Ярстейн, Елабделауи, Нордвайт, Айер, Мелинг, Йохансен, Хенриксен, Селнес, Елионуси, Кинг, Йонсен
Селекционер: Ларс Лагербек
Контузени: няма
Наказани: няма

Баланс: 14 мача, 6 победи за България, 4 равенства, 4 победи за Норвегия, г.р. 26:15 за България