Пламен Константинов посочи къде е бил ключът за пробив във финалите

Селекционерът на мъжкия национален тим по волейбол на България Пламен Константинов посочи след загубата от Канада с 2:3 гейма в кой мач е бил ключът за класиране за финалната шестица на световното първенство. Според него това е първият сблъсък с Иран още в първата фаза във Варна, където националите ни отстъпиха с 1:3 гейма.БЛИЦ.СПОРТ

„Разбирам, че всички са искали да пробием във финалите. Всички имахме желание и когато разбереш, че няма шанс, може би е демотивиращо. Но пък не трябваше да изиграваме два такива първи гейма. Разбирам, че може да блокираш един гейм, но не можеш да чакаш два гейма и след това да се събудиш. Това съжалявам. Трябваше веднага да реагираме както в третия. Реакцията ни закъсня. Тайбрекът винаги е рисков. Това е лотария”, коментира Пламен Констинов пред БНТ след загубата от Канада.

„За нас по-голямото съжаление е първият ни мач с Иран и донякъде четвъртия гейм с Полша, защото при днешните и вчерашните резултати, щеше да ни е оставил и днес в играта, да ни даде големи шансове и различно подреждане на мачовете във втората фаза. Там беше ключът, за да успеем да пробием във финалната шестица”, каза още селекционерът.

„Увереността ни липсва в някои моменти. Ето сега в тайбрека отново имахме притеснение и се видя, че няма кой да поеме инициативата в дадена ситуация. Това е свързано до голяма степен и с опит. Игрово имахме сериозни проблеми. Не можахме да намерим на някои постове играта си и това естествено се отразява. Другите отбори виждат слабостите и ти противодействат по-лесно. Най-лошото е, че нямаме равностойни алтернативи, поне за мен в тази ситуация. Като започнеш една партия шах и сложиш фигурите на дъската, махнеш царицата, два топа и един офицер, можеш да спечелиш, но е доста по-трудно. Може би в тази формация реалното е осмица, десетка и с малко късмет можеше да пробием във Финалната шестица. Може би неслучайно не сме имали този късмет, а това е заслужено. Късметът по-често е на страната на силните, но може понякога да те покрие”, завърши Гибона.