Сърцата България отново съкруши Аржентина

България - Аржентина, снимка: fivb.org

България спечели изключително драматично срещу Аржентина с 3:2 гейма (25:19, 21:25, 24:26, 25:11, 15:12) във втората среща от последния турнир в Група “Д” на Световната волейболна лига,sportni.bg

Двубоят се игра в софийската зала “Арена Армеец” пред около 2500 зрители.

От състава на българите отново отсъстваше титулярният разпределител на България Андрей Жеков, който изглежда не е преодолял временното си неразположение от вчера. Плеймейкърът е направил тренировка сутринта, но след това пак имал проблеми и е помолил треньорския щаб отново да не играе.

Възпитаниците на Найден Найденов започнаха добре първия гейм и поведоха още на първото техническо прекъсване с 8:5.

Разнообразната игра на нашите, както и успеваемостта им на начален удар, позволи на “лъвовете” да увеличат преднината си до убедителното 16:10 и 20:13.

До края на гейма и играта през центъра донесе допълнителни точки на българите, които нямаха проблеми и затвориха частта с 25:19.

Вторият гейм започна с равностойна игра от двете страни на мрежата, но “гаучосите” взеха минимална преднина с 8:7 на първото техническо прекъсване. В средата на гейма Георги Братоев показа отличен поглед върху играта и нашите успяха да стопят преднината от 3 точки, която гостите бяха направили.

В края на частта няколко последователни грешки в нашия начален удар отново позволиха на аржентинците да поведат -20:17. До края няколко непредизвикани грешки в посрещане и атака дадоха възможност на “гаучосите” да спечелят гейма с 25:21, с което да изравнят геймовете до 1:1.

Много оспорвана бе и третата част, в която водехме с 8:6 на първата почивка и 16:12 на втората. Аржентина не се даде лесно и на няколко пъти стигна до изравняване, въпреки че нашите дърпаха с по три точки. В края се стигна и до пълен обрат за 24:23 в полза на Аржентина, която измъкна гейма с 26:24 и поведе с 2:1.

Твърдо решение да не губят този мач, нашите покачиха значително оборитите в четвъртата част и буквално разнищиха противника, печелейки с преднина от 14 точки за 25:11, а с основна заслуга бе Вальо Братоев, който записа хубава серия от начален удар.

В тайбрека българите отново преодоляха силната игра в защита на Аржентина и се поздравиха с краен успех 15:12 и 3:2.

Успехът е втори за българския състав в четири двубоя срещу тима от Южна Америка в тазгодишното издание на Световната лига.

По-рано днес Германия очаквано победи аутсайдера Португалия с 3:0 и си осигури участие на финалите в Лигата през следващата седмица в София. В неделя съперник на българите ще бъде Бундестимът.

Съставите на двата отбора:

България: Георги Братоев, Владимир Николов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Николай Николов, Теодор Тодоров – Теодор Салпаров-либеро
Старши-треньор: Найден Найденов

Аржентина: Габриел Аройо, Иван Кастелани, Мартин Коста Бланко, Кристиан Поглажен, Родриго Кирога, Максимилиано Кавана – Франко Лопес – либеро
Старши-треньор: Хуан Мануел Бариал.