Къде Германия загуби битката с Италия?

Петър Манолов

Минутата е 38-ма и “Супер Марио” Балотели празнува втория си гол в мача. Германия е на колене! Непобедената Немска машина губи с 0:2, а първото полувреме дори не е завършило. Какво се случва с големия фаворит за евротитлата?

За Германия полуфиналът с Италия бе краят на приключението наречено Евро 2012. Много анализатори се надпреварваха да ни убеждават, че именно Бундестимът ще свали Испания от трона на Европейски шампион. И по всичко изглеждаше, че това ще се случи. Победоносен марш през “групата на смъртта” и голово шоу срещу Гърция. Непобедимата Немска машина се счупи на предпоследното стъпало. Но нека да видим причините за краха на Бундестима! euro2012.bnt.bg

Гръбнакът на Германия е от Байерн Мюнхен

Бундестимът за добро или за лошо разчита на футболистите на баварския колос. 6-ма титуляри започнаха срещу Италия и като добавим резервата Томас Мюлер, бройката набъбва до внушителните 7 футболисти. Сезонът за Байерн приключи на 19 Май с финала на Шампионската лига. Еврокампанията започна на 8 юни, а като прибавим и тренировъчния лагер на Маншафта, се оказва че селектираните играчи не са получили пълноценна почивка. Умората, както и разочароващия сезон на баварците изиграха своята значителна роля. А когато 2/3 от отбора ти е смазан психически и физически, грешките започват да се проявяват.

Бастиан Швайнщайгер не бе познатият лидер

Швайни изпусна диригентската палка срещу адзурите, не се движеше много по терена и бе несигурен в отиграванията си. Бастиан изглеждаше изморен и тромав, а грешката на Льов бе, че не гласува доверие на някой от другите си класни полузащитници. Марио Гьотце можеше да блесне с таланта си, по подобие на младите Шюрле и Ройс срещу Гърция. Но уви.

Марио Балотели избухна в неподходящ момент

Кой е очаквал скандалджията да избухне с два гола още през първата част? Може би се броят на пръсти оптимистите, но Марио доказа, че му е по-лесно да вкарва на Германия, отколкото да си облича тениската.

Адзурите бяха по-надъхани

Италианците пяха националния химн със зверска сила и патос, а такова нещо рядко може да видите. Пределно мотивирани в ролята на ауйтсайдер, напук на букмейкърите и необременени в исторически план, сините доказаха класата си. Италианците знаят как да уморят опонентите си, знаят и как да печелят мачовете си. Тактическият гений на Прандели напълно обезличи опитите на Льов да обърне мача.

Комбинацията от тези фактори коства мечтата на Германия за триумф, а младият Бундестим има ярко бъдеще пред себе си. Със средна възраст от 24,4 години Немската машина ще отчайва съперниците си още на Световното в Бразилия след две години. Можете да се обзаложите, че германския дух не е съкрушен.