Преди Испания – Италия

Италия и Испания ще определят в неделя вечер шампиона на Евро 2012 в дългоочакван финален сблъсък на “Олимпийския стадион” в Киев. Испания се опитва да спечели безпрецедентна трета голяма титла след триумфите на Евро 2008 и Мондиал 2010.EURO2012/BNT.BG

Испания достигна до мача за титлата на Евро 2012 без да загуби нито една среща, като единствено записа реми срещу съперника си във финала Италия в първия мач от предваритена група С. “Ла Фурия” излиза на четвъртия си финал на европейски шампионати, като досега равносметката е една победа и две загуби..

Тимът, ръководен от наставника Висенте дел Боске, е във впечатляваща серия от 19 мача без поражение. Испания обаче няма победа над Италия в офиациален мач от далечната 1920 година. Иберийците имат баланс от една победа, пет ремита и пет загуби от “скуадра адзура” в официални срещи.

Дел Боске има на разположение целия си отбор за предстоящия финал. Основна въпросителна пред специалиста е дали да заложи на чист нападател в лицето на Алваро Негредо или отново да пусне “фалшивата деветка” Сеск Фабрегас, който да играе редом с Андрес Иниеста и Давид Силва.

Италия изненадващо, но напълно заслужено, се класира за големия финал след смела и сърцата игра в 1/2-финала с Германия, завършил при резултат 2:1 за тима от Апенините. Това е трети еврофинал за “скуадра адзура”, като до момента тима е с една титла от 1968 година.

Наставникът на Италия Чезаре Прандели ще има на разположение утре защитника Игнасио Абате, който пропусна мача с Германия поради контузия, както и изтърпелия наказание от един мач бранител Кристиан Маджо.

Андреа Пирло ще бъде “диригента” в средата на терена за Италия. В предни позиции най-вероятно ще видим героя от 1/2-финала с бундестима Марио Балотели и Антонио Касано.

Вероятни състави:

Испания: Касиас, Арбелоа, Рамос, Пике, Алба, Шаби Алонсо, Бускетс, Силва, Шави, Иниеста, Торес

Италия: Буфон, Бонучи, Де Роси, Киелини, Маджо, Мота, Пирло, Маркизио, Балзарети, Балотели, Касано

Любопитни факти:

В последните двубои между двата тима равенството е най-често срещания резултат – 6 хикса в последните 12 мача, като последните им две срещи на европейско първенство също са завършили при равен резултат

Испанците спечелиха последния си финал – на Мондиал 2010 – след равенство в редовното време и гол на Андрес Иниеста в последвалите продължения

Ла Роха са в серия от 19 официални двубоя без загуба, докато адзурите са непобедени в 15 мача при Чезаре Прандели

Италия спечели само два от последните си 8 мача в редовното време

 

 

Автор:Владимир Кавалски