Кокала: Левски само може да съжалява, че…

Бившият треньор на Левски, Хасково и редица други клубове Емил Велев даде интервю пред колегите от xnews.bg. В него Кокала казва, че на “Герена” само могат да съжаляват, че не са назначили за треньор преди време Аврам Грант, с когото е добър приятел от много години.БЛИЦ.СПОРТ

– Бихте ли пуснали есемес за DMS кампанията “Да възродим футбола в Хасково”?
– Естествено, след като съм бил част от футболния клуб на града като беше в “А” група.

– Диагноза ли е безпаричието в хасковския футбол?
– То не е само в Хасково, така мисля, че е в цялата страна, с много малки изключения.

– С какво се занимавате сега?
– Пак съм покрай футбола. Занимавам се с детско-юношеска школа в базата на Бояна. Ходя на семинари в Англия, Испания, сега ми предстои да замина в Израел. Освен финансова гледна точка, във футбола всеки ден трябва да трупаш и нови познания.

– Ще се видите ли с вашия приятел Аврам Грант?
– Да, ще се видим. Аврам Грант ще подпише договор с Панайтоликос като главен мениджър. Левски може само да съжалява, че такъв корифей във футбола не дойде на “Герена”.

– Оказахте се прав за Левски, че не избраха правилния треньор.
– Естествено, че се оказах прав. Като избраха Делио Роси Левски изтеглиха късата клечка. Тогава на крака им дойде Аврам Грант, трябваше той трябваше да остане в България. Все пак треньорската професия е изтакана от много опит.

– Сега Левски с правилния треньор ли е?
– Левски показва резултати, но все още има неубедителна игра. Важното е, че победихме ЦСКА. Времето ще покаже дали Славиша Стоянович ще съумее да сплоти отбора като едно цяло. Моето мнение за сегашния треньор на “сините” е една стъпка нагоре. Отварям една скоба – треньори на грандовете в България трябва да са българи. Последно време доста чужденци се тиражират, а видяхме, че след престоя им нямат резултати.

– Твой ученик сега е треньор на Хасково – Емо Ангелов.
– Радвам се, че е той. Така трябва да стоят нещата – човек, който е дал на Левски и българския футбол, трябва да му се даде шанс. Да се видят неговите идеи. Хасково като областен град трябва да има футболен отбор. Аз като бях старши треньор и Бабангида ми помагаше. Тогавашният кмет Георги Иванов не се интересуваше от футбол.

– Какво тогава не стигна на отбора да се задържи в професионалния футбол?
– Финансово бяхме зле. Нямаше къде да се провежда нормален тренировъчен процес. Инфраструктурата и базите бяха занемарени.

– Сега тревната настилка на стадиона е подменена, но отбора е в Трета лига.
– Стъпка по стъпка трябва да се случат нещата и отбора да заеме необходимото си място на футболната карта в България.
Тихомир Петков/Xnews