Безпощаден Левски удари Металург на Велизар

Левски, снимка: Георги Димитров/Sportni.bg

Левски започна убедително контролите си от лятната подготовка с комфортна победа над силния украински Металург Донецк. Момчетата на Илиан Илиев треснаха с 2:0 опонента си в Линдабрун. SPORTNI.BG

За украинците 70 минути игра бившият национал Велизар Димитров. Освен него, на терена в техния тим имаше още двама играчи, които са се подвизавали в родния шампионат. Това бяха бившият цесекар Грегъри Нелсън и бившият левскар Зе Соареш, които играха по 90 минути.
За Левски неофициален дебют в този мач направиха пет от новите попълнения. По едно полувреме играха Ажиемаг Опоку, Базил де Карвальо, Марсиньо и Роман Прохазка, а през целия мач на терена остана Ромен Ели.

От новите само Станислав Ангелов не се появи, но той се възстановяваше от вирусно заболяване. Въпреки това, Пелето беше в групата за мача.

Двубоят започна равностойно, като в началото и двата тима пробваха няколко далечни изстрела. Зе Соареш пък беше изведен сам срещу Пламен Илиев, но стреля в него.

Докато имаше сили, Велизар Димитров беше най-острият и активен играч на Металург. Той на няколко пъти пробва удари към Пламен Илиев, както и извеждащи подавания към свои съотборници. Те обаче не се увенчаха с успех.

Грегъри Нелсън и Зе Соареш също опитваха да вкарат на Пламен Илиев, но и те бяха неточни. Преди почивката пък Христо Йовов и младият Цецо Тонев пробваха да вкарат за Левски, но и те нямаха късмет.

След почивката всички по-интересни ситуации бяха пред вратата на Металург Донецк и Левски логично стигна до два гола.

Иво Иванов с глава и Кристовао Рамос, останал сам срещу вратаря, не успяха да се разпишат. Защитникът обаче се реваншира в 51-ата минута.

Тогава Рамос центрира перфектно от корнер, Иванов беше оставен непокрит на няколко метра от голлинията и след мощен отскок вкара топката в мрежата с глава за 1:0.

“Сините” продължиха да са по-опасни. Александър Башлиев преодоля цялата противникова защита, но не можа да бие добре, след него и удар на Тодор Чаворски беше избит от вратаря.

Зе Соареш имаше най-добрия шанс за Металург след почивката, но ударът му мина на няколко сантиметра встрани от вратата на Пламен Илиев.

Оставилият много добри впечатления с играта си Тодор Чавроски пък нацели греда в 61-ата минута. Той отново стреля от пряк свободен удар, но милиметри не му позволиха да се разпише.

Симеон Райков също пропусна, преди да се стигне до 73-ата минута, когато и бразилецът Марсиньо се разписа. Той получи топката отляво в наказателното поле, подигра се с двама защитници и с премерен удар от почти нулев ъгъл опъна мрежата зад вратаря Бандура за втори път.

До края всички интересни положения отново бяха пред вратата на украинците. Кристовао Рамос на два пъти и Симеон Райков обаче бяха неточни.

Така резултатът се запази и Левски тръгна с победа в контролите си. Следващият съперник на “сините” е Черноморец Одеса, а мачът е на 5 юли