Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport.net

Италианец едва не изпусна финала, пише на първа страница вестник „Меридиан мач”
Националът на Италия Тиаго Мота едва не изпусна снощния финал на европейското с Испания в Киев. Натурализираният бразилец се бе запътил към изхода на хотела на „адзурите”, когато автобусът на тима затвори вратите си. Все пак Мота бе пуснат да се качи. Контузените звезди Пуйол и Виля надъхаха в Киев съотборниците си от Испания.
Арести на голи украинки в Киев
Арести белязаха финала на Евро 2012. Те обаче не бяха на развилнели се запалянковци на Испания и Италия, а на добре познатите вече на всички голи активистки от украинската организация фЕМЕН. 10 от тях попаднаха зад решетките след протеста си до Олимпийския стадион в Киев.
Новият Левски блести в Австрия
Левски спечели с 2:0 срещу новия отбор на Жуниор Мораеш Металург (Д). В неофициалния дебют на Илиан Илиев головете вкараха Иво Иванов и новото попълнение Марсиньо. Защитникът дори сложи капитанската лента след смяната на Пламен Илиев през второто полувреме. Треньорът даде шанс и на повечето от юношите, които заминаха за лагера в Австрия.
ЦСКА засили Мораеш в Украйна
ЦСКА върна Жуниор Мораеш в Металург (Донецк) още в първия ден на отворилия трансферен прозорец. Бразилецът, който дойде на „Армията” именно от украинския клуб, се появи още вчера в лагера им и изгледа контролата с Левски в Линдабрун. Цената на Мораеш не се споменава, но според медиите в Украйна тя не надхвърля 1,5 млн. евро. Бразилецът ще подпише за 3 г.
ЦСКА спечели с 3:0 първата си контрола в Турция срещу иранския шампион Сепахан. Головете вкараха Христо Янев и каращите проби Масимо Кода и Педро Мендеш. “Не съм аматьор, мога да разбера, че новите не стават. Чакам други за атаката”, отсече Стойчо Младенов след мача.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
ЦСКА продаде Мораеш в Украйна
„Титан” изтъргува в Украйна най-добрия футболист на ЦСКА. Голаджията на червените Жуниор Мораеш отива в Металург Донецк срещу 1,5 млн. евро. Нападателят трябва да подпише за 3 години с украинците. Бразилецът си стегна багажа в полунощ онази вечер и замина за Австрия, където бъдещият му отбор води подготовка. Никой от ръководството на ЦСКА обаче не уведомил Стойчо Младенов, че най-добрият му футболист си тръгва. Треньорът разбрал за трансфера чак на сутринта. Вчера следобед Мораеш гледа контролата между Левски и Металург. Очаква се нападателят да премине днес медицински прегледи и да подпише договор с украинците. В ЦСКА вече се обсъждат вариантите за заместник на Мораеш. Чака се нападател от Аржентина или Венесуела.
Падаме от Германия 2:3
Волейболистите допуснаха загуба с 2:3 (-16, 24, -23, 25, -15) от Германия в последния мач от група D на Световната лига пред 2500 души в “Арена Армеец”. Така немците спечелиха групата, а тимът на Найден Найденов остана на второ място. В мача срещу Германия отново не игра разпределителят Андрей Жеков, който пропусна и предишните срещи в София. Вместо него титуляр бе Георги Братоев. Нашите играха добре, като изпуснаха три точки преднина в тайбрека. Най-добър за България бе Цветан Соколов с 29 т. В сряда България започва участието си във финалите на Световната лига, които ще се играят в “Арена Армеец”.
Синьо-червено море заля Киев
Украинската столица Киев вчера се превърна, макар и само за един ден, в най-важния футболен град на планетата. Заради финала на европейското първенство Италия – Испания улиците бяха оцветени в синьо и червено от ранни зори. Още с началото на деня започна напливът към града. 160 извънредни полета кацнаха на киевското летище заради мача, а те идваха от цял свят.
Киевското кметство се бе подготвило на ниво за голямото събитие. След като предишната вечер на крака беше дошъл не кой да е, а самият сър Елтън Джон, в деня на финала от общината бяха организирали атрактивно автомобилно състезание в центъра на града.
“Не мога да подкрепя нито един от тези два отбора. Харесвам Испания, харесвам и Италия. Очаквам хубав мач, истинска драма”, заяви кметът Олександър Попов.
На мача имаше и сериозни VIP гости – испанският премиер Мариано Рахой и принц Филип, които първоначално бойкотираха мачовете на Испания в Украйна заради ареста на Юлия Тимошченко, както и италианският министър-председател Марио Монти, който доскоро искаше футболът в Италия да се забрани за две-три години.
Финалът обаче се оказа пълен крах за спекулантите, които искаха да направят лесна печалба с продажба на билети на черно. Те се оказаха в задънена улица, тъй като нямаше нито един испански или италиански фен, който да си търси билет за мача. Напротив – някои от привържениците на финалистите дори имаха в повече пропуски за финалния двубой. Това накара черноборсаджиите да продават на номинална цена. Така например билетите от втора категория си вървяха по 330 евро, колкото беше и реалната им стойност. За три пъти по-скъпо от номинала се харчеха най-евтините билети – вместо за 45 евро търгашите ги даваха за 150. С наближаването на началния час на двубоя обаче и тази цена падаше спрямо договорките със спекулантите.
Испания и Италия – заедно от началото до края
Така се случи и на това европейско първенство – първият мач, който изиграха Испания и Италия в предварителната си група С, се оказа и последният на цялото първенство. Ставало е и преди на европейски финали. През 1988 г. СССР бие Холандия с 1:0 в мач от група В. На финала обаче Лалетата триумфират с 2:0. През 1996 г. Германия би Чехия с 2:0 в група С, а на финала спечели с 2:1 след златен гол. Преди 8 години Гърция изненада домакина Португалия два пъти – с 2:1 на откриването и с 1:0 в последния мач.
И в трите предходни случая първата среща между финалистите завърши с победител. Този път бе различно – Испания и Италия направиха 1:1 в дебютния си мач от турнира. Срещата обаче бе показателна – скуадрата показа, че вездесъщият тим на Ла Фурия е много уязвим. Нещо повече, мачът показа, че Испания наистина има проблем в досадното чудене дали да играе с фалшив или истински централен нападател. За да стане още по-объркана ситуацията, “ментето” Фабрегас взе че изравни след гола на Ди Натале, а “оригиналният №9” Торес, който смени Сеск, изтърва поне два стопроцентови гола.
Във втория кръг от група С Испания нямаше проблем срещу разпасаната команда на Ирландия – 4:0 на ходом с два гола на Торес и попадения на Силва и Фабрегас. Италия пък реши да направи живота си тежък срещу Хърватия. Адзурите разкатаха съперниците си през първото полувреме и поведоха с гол на Пирло от фаул. След почивката обаче отборът на Прандели спря да играе и допусна хърватите да се докопат до 1:1.
Този развой доведе Европа до истерия. Получи се същата ситуация, от която Италия изпищя през 2004 г. – ако Испания и Хърватия бяха извъртели една “бисквитка” (жаргон за уреден мач на Ботуша) – равенство 2:2 или с повече голове, то адзурите изхвърчаха независимо от това колко гола биха вкарали на Ирландия. За късмет на Прандели испанците и хърватите запазиха морала си – Навас донесе победата на иберийците с 1:0 на края. Касано и Балотели вкараха головете за Италия за 2:0 над Ирландия.
На четвъртфинала Испания имаше наглед трудна задача срещу Франция. Причината бе в ужасяващата традиция – Ла Фурия никога не бе печелила срещу Петлите на голям шампионат или в квалификации. Митът обаче рухна бързо -Шаби Алонсо вкара два гола, а французите не застрашиха нито един път сериозно Касияс.
За италианците обаче четвъртфиналът се оказа ходене по мъките. Срещу добре наредената Англия адзурите все пак успяваха да стигнат до голови ситуации, но ги пропиляваха с лека ръка. Накрая при дузпите нещата можеха да се объркат – след точен удар на Балотели Монтоливо пропусна. Рамо на Прандели обаче удариха самите англичани – Йънг щеше да строши напречната греда, а Коул би леко и Буфон спаси. Точката сложи резервата Диаманти.
Лотарията с дузпите се повтори и на полуфинала, но този път да треперят на ред бяха испанците- И при тях нещата тръгнаха лошо -Шаби Алонсо пропусна. След това обаче и Моутиньо и Алвеш се схванаха, а точката сложи Фабрегас.
Скуадра адзура стигна финала с показна лекция срещу Германия. Балотели заби два извънземни гола, италианците бяха с класа над немците през целия мач. Единственото отпускане дойде в края, когато Германия спечели и дузпа, реализирана от Йозил за крайното 2:1.
В крайна сметка по всеобщо мнение и на специалисти, и на фенове двата най-добри отбора на първенството заслужено стигнаха финала. И няма как да не са най-добрите – нали все пак това са последните два световни шампиона.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Мораес: Подписвам за тригодни с Металург
Звездата на ЦСКА Жуниор Мораес вече е в лагера на Металург Донецк. Той напусна базата на червените в Турция и се присъедини към украинския тим, като първо премина медицински прегледи, а след това изгледа контролата с Левски, която сините спечелиха с 2:0 след голове на Иво Иванов и новото попълнение Марсиньо. Всичко между ЦСКА и Металург вече е договорено. Украинците трябва да платят 1.85 милиона евро на червените. “Подписвам за три години с Металург Донецк. Доволен съм, защото отборът е добър”, заяви Мораес, след като се присъедини към новия си тим. С парите ЦСКА ще покрие неотложните си плащания, фиксирани от мониторинга на УЕфА, и ще привлече още нови попълнения. Днес към червените ще се присъедини унгарецът Адам Вас и ще стане ясно дали клубът ще успее да вземе най-голямата си трансферна цел -нападател, който не е по-слаб от Мораес и ще струва 500 000 долара
Родолфо Ваноли дойде с кондиционен треньор
Италианецът Родолфо Ваноли пристигна вчера в България. Той се появи на аерогара София точно в 17:30 часа и бе посрещнат от изпълнителния директор на ЦСКА Венцислав Живков. След като даде интервю пред репортер на спортен всекидневник № 1, Ваноли замина за среща с единия от собствениците на клуба -.Димитър Борисов, с когото трябваше да уточнят последните детайли около договора му.
С Ваноли в София пристигна и кондиционният треньор Симоне Фурнари. Той също ще подпише с армейците и ще бъде част от щаба на Стойчо Младенов. Ваноли и Фурнари трябва да парафират днес договори с ЦСКА и веднага след това да заминат за Турция, за да се присъединят към подготвителния лагер на червените.
Симоне Фурнари е дългогодишен треньор по физическа подготовка на волейболния отбор на Дженоа. Той ще смени в екипа на Стойчо доведения от Георги Павлов Милен Цветанов.
“Поканен съм от ЦСКА, за да помогна на отбора в кондиционно отношение. С нетърпение очаквам да започна работа”, лаконично коментира Симоне Фурнари.
На първа страница на вестник “Футбол” четете:
Премиерите на Испания и Италия гледаха на живо финала в Киев
Високопоставени гости присъстваха в Киев за финала на европейското първенство по футбол. Решителната среща за трофея привлече вниманието не само на феновете, но и на държавните ръководители на двете страни. На мача, игран късно снощи на Олимпийския стадион, присъстваха президентът на Италия Джорджо Наполитано и премиерът на страната Марио Монти. От испанска страна на стадиона бяха министър-председателят Мариано Рахой и принц Фелипе.