Испания остава властелинът на Европа

Испания осъществи мечтата си! Ла Фурия не само запази европейската си титла, но и постигна безпрецедентен трети пореден успех на финал в международен форум. Възпитаниците на Висенте дел Боске изиграха най-добрия си мач от началото на първенството и пред препълнения Олимпийски стадион в Киев, вдигнаха победоносно трофея на Евро 2012!euro2012.bnt.bg

Ла Фурия Роха не остави никакви шансове на бойкия италиански тим и го разгроми с 4:0! Головете на Давид Силва,Жорди Алба, Фернандо Торес и Хуан Мата, както и категоричната доминация във владението на топката, бяха от ключово значение за феноменалния успех на иберийците.

В 21:25ч стартира церемонията по закриването на Евро 2012, в подготвянето на която се включиха над 9 000 доброволци. За 15 минути домакините успяха да покажат уникална хореография, завършила с емблематичното парче, символ на надпреварата – Endless Summer, изпълнено на живо от германската красива певица Oceana.

Наставникът на Италия Чезаре Прандели заложи на познатата схема 4-3-1-2. Единствената промяна бе в защитния вал, където Игнасио Абате замени досегашния титуляр Фредерико Балдзарети. Испанският спец Висенте дел Боске, от своя страна, остави на резервната скамейка сензацията от полуфиналния сблъсък срещу Португалия Алваро Негредо. На негово място в атаката на иберийците застана Сеск Фабрегас, избран за пореден път пред типичните нападатели Фернандо Торес и Фернандо Йоренте.

Първото полувреме започна с териториално предимство на иберийците. Атаките към Буфон следваха една след друга и логично в 14-тата минута настоящият европейски и световен шампион откри резултата. Иниеста подаде хитър пас в коридор към Сеск Фабрегас, играчът на Барселона проби и центрира топката, която бе пратена в противниковата врата безпощадно с глава от Давид Силва.1:0 за Световните шампиони!

Лошите новини за Скуадра Адзура не спряха дотук. Контузията в бедрото на Киелини го принуди да напусне терена преждевременно, като мястото му зае Фредерико Балзарети. Последваха добри удари на Де Роси, Касано и Балотели, спасени от капитана Икер Касийяс. Пет минути преди почивката, Испания нанесе втори съкрушителен удар. Жорди Алба подаде на Шави Ернандес и светкавично спринтира към вратата. Халфът на каталунците, от своя страна, го изведе блестящо очи в очи с Буфон и за левия бранител не остана нищо друго, освен да забие второ попадение за родината си. 2:0 за Ла Фурия.

През втората част Италия трябваше да промени нещо в играта си. Още на почивката Прандели замени Касано с Ди Натале в опит да разнообрази атаката на адзурите. Проблемът бе, че иберийците тотално доминираха в центъра на терена и топки не достигаха до нападателите на сините.

Антонио ди Натале успя да затрудни скучаещия Касийяс в 51-та минута, но стражът показа класа. Ключов момент в мача бе контузията на Тиаго Мота, който влезе на терена в 57-та минута, но  получи разтежение три минути след появяването му. Това бе последната смяна на Чезаре Прандели, а Мота нямаше как да продължи срещата. От тук нататък задачата на италианците изглеждаше невъзможна! С два гола пасив и човек по-малко, адзурите не съумяваха да застрашат вратата на Икер и оставяха иберийците да налагат типичната си игра – с териториално предимство и множество къси пасове по земя.

В самия край на мача Фернандо Торес имаше време да се разпише и да направи трагедията на адзурите още по-голяма. Ел Ниньо бе изведен прекрасно от Шави и успя да преодолее Буфон с техничен удар. 3:0 за Европейските и Световни шампиони!

Мъката за адзурите не свърши дотук. В 89-та минута дори и резервата Хуан Мата съумя да се разпише за разгромното 4:0!

Галерия