Кои неща винаги се случват на голям турнир?

Футболът отново показа, че не е чак толкова непредвидим


Англия вкарва всичките си дузпи, Франция напуска турнира без дискусии около треньора, холандците оправдават всички очаквания, а ирландците играят фантастичен футбол пред мълчаливи фенове. Точно тези неща едва ли ще се случат в следващите десетилетия на някой голям турнир. БЛИЦ

Има обаче неща, които никога не се променят. Най-авторитетното футболно издание Goal.com представя списък със 7 неща, които се случват почти на всеки голям футболен форум. Това са неща, според които човек може да си свери часовника – точно тук футболът не е чак толкова непредвидим.

Седемте неща, които винаги се случват на голям турнир:

1.Германия отпада от Италия – бранителят Фабио Гросо шокира Бундестима преди 6 години точно в Германия. Този път мечтата на германците бе разбита от Марио Балотели и отново на полуфинал и отново няма титла за Германия. През последните години бяха победени Бразилия и Аржентина, а на Евро 2012 холандците бяха пратени у дома – само срещу Италия германците не могат да намерят път към успеха. “Скуадра Адзура” е най-неприятният съперник бна Бундестима от световното първенство през 1970 г., през двубоя в Дортмунд на Мондиал 2006, до миналия четвъртък на Евро 2012. Скоро не се предвижда Германия да победи Италия на голям форум.

2.Холандците отново се саморазрушиха – басейнът през 1974 г., обтегнатите отношения на расова основа през 1996 г. и отново някакъв проблем възпрепятства “лалетата” на Евро 2012. Какво точно се случи с “оранжевите”, е доста дискусионно. Факт е, че световният вицешампион от 2010 година и може би най-добрият отбор в света, когато става въпрос за това сам да си попречи по пътя към титлите. Всички в Холандия мечтаеха за титлата, а в крайна сметка отборът се прибра у дома без спечелена точка. Берт Ван Марвайк подаде след това оставка и остава да се разбере дали новият селекционер на “лалетата” отново ще успее да наложи манталитет на победители в играчите.

3.Англия не може да вкарва дузпи – тази легенда не е нищо ново. Англичаните редовно се провалят на дузпи и това децата вече го учат в училище. Осем пъти “трите лъва” стигат до изпълнения на 11-метрови наказателни удари, а имат само една победа (почти невероятно над Испания през 1996 г.). На Евро 2012 Англия отново се провали при дузпите. Срещу Италия играчите на Рой Ходжсън се представиха достойно, когато съдията даде последния си съдийски сигнал и дойде рулетката на дузпите. Увереността на англичаните от бялата точка бе достатъчно разклатена и преди Пирло да погали топката и да я прати в мрежата за вратаря. В крайна сметки всички знаят какво се случи и кой продължи до финала.

4.Феновете на Ейре са по-добри от играчите – никой най-вероятно вече нямаше да си спомня за ирландския тим, ако не бяха невероятните му фенове. Отборът може и да не е много добър, може да са пълни с играчи, които дори не могат да играят в английски клуб, но феновете им знаят как да се забавляват на трибуните и по този показател със сигурност заслужават европейската титла. Начинът, по който те пяха песни при разгрома от Испания с 0:4 в груповата фаза, бе невероятен. Но и това не е нищо ново. Когато предстои голям турнир и Ейре участва, човек има чувството, че цялата страна се отправя на път, за да подкрепи отбора си.

5.Церемонии по откриване не трябва да има – при всичкия респект към културите на страните домакините. Церемониите по откриването на големи футболни турнири винаги са пълен фарс. Да оставим на страна дузпите на Даяна Рос през 1994 г., какво ще кажете за пианиста Адам Джиорги и ди джей Карматроник, които импровизираха върху музка от Шопен, а вторият бе облечен с любимата фланелка за бинго на баба си? Поне тази церемония на Евро 2012 бе само 15 минути, но тя винаги трябва по някакъв начин да е съсипана, нали? Поне в това отношение УЕФА си взима бележка и всяка следваща церемония става по-къса.

6.Навсякъде има красиви жени – мачът е доста скучен и няма голови положения? Няма проблем – режисьорите насочват вниманието към публиката и мъжкото съсловие отново се събужда. Навсякъде, наистина навсякъде има атрактивни жени, които подкрепят страната си. Тогава човек наблюдава футбол с двойно по-голямо удоволствие. А къде ще се проведе следващият голям турнир? А, да….в Бразилия! Ще бъде наистина голямо удоволствие за всички!

7.Непознат играч се превръща в звезда – тази тема е малко спорна: един играч, който не е попадал в сметките на специалистите, се превръща в звезда на турнира. Така се случи през 1958 година със 17-годишния Пеле, който на Мондиала в Швеция вкара 6 гола и изведе Бразилия до световната титла. На тазгодишния турнир в Полша и Украйна, грейна звездата на играч, който отдавна е известен на феновете. Трябва да се отбележи обаче, че малко хора са очаквали толкова добър турнир от него. В противовес на Пеле от 1958 година, звездата на Евро 2012 е малко по-стар. Той изведе тима си чак до финала, който обаче бе загубен. При звезди като Роналдо, Гомес и Рууни, той изпъкна над всички: звездата на Евро 2012 се казва Андреа Пирло.