Намек от Борисов: Стойчо точи ЦСКА с комисиони!

Димитър Борисов и Стойчо Младенов, снимка: Георги Димитров/Sportni.bg

450 000 евро струва селекцията на ЦСКА до този момент, а над 70% от сумата е отишла за комисиони на мениджъри и посредници. Това разкри президентът на “армейците” Димитър Борисов в шокиращо изявление по повод селекцията и организацията в клуба.SPORTNI.BG

Босът на ЦСКА е категоричен, че треньорът Стойчо Младенов е единственият човек, който се занимава със селекцията понастоящем. Това е отговор на думите на Младенов, че “му е омръзнало да идват бледолики вождове на проби”.
Изглежда, че и името на мениджъра Жорже Байдек отново ще изплува в публичното пространство. Байдек и Младенов бяха обвинявани преди години, че източвали ЦСКА с комисиони и трансфери.

Ето цялото интервю на Димитър Борисов, дадено пред агенция Спортал:

Г-н Борисов, вчера Стойчо Младенов постави ултиматум селекцията да е готова до неделя (8 юли). Към кого е този ултиматум?
– Питайте Стойчо, защо питате мен?

Изказването му може да се тълкува, че новите футболисти идват без той да е казал “да”. Кой прави селекцията на ЦСКА?
– Веднага отговарям. Селекцията на ЦСКА се прави изцяло от Стойчо Младенов. Няма нито един нов футболист с договор, който да не е доведен лично от него. Още по-малко пък да не е казал “да”.

До този момент са привлечени Христо Янев, Сивард Спрокел, Нилсон, Томаш Черни, Килиън Шеридън се върна от наем, а се очаква и Ди Вани…
– Така. Христо Янев е в отбора по желание на Стойчо Младенов. Сивард Спрокел и Томаш Черни са в ЦСКА по искане на треньора и доведени от неговия мениджър Лъчо Танев. Нилсон е тук по настояване на Младенов и доведен от един португалец, който аз не познавах и се оказа, че е адвокат на Байдек и работи за Бенфика. Килиън Шеридън е при нас по изрично настояване на Стойчо Младенов. За него имаше оферта от Шотландия, но я отхвърлихме. Ди Вани идва по изричното настояване на Стойчо Младенов. Други въпроси имате ли?

Искате да кажете, че вие не сте довел нито един футболист?
– Да, точно това казвам. Нали сте журналисти? Питайте Стойчо кой е довел новите играчи. Да каже: “доведе ми ги този и този”. Нека излезе и да назове имена. Аз доведох в отбора Мораеш, Зику, Гранден, Нелсон, Платини. Вие ме обвинявахте, че се бъркам в селекцията. Ето, сега цялата селекция се прави от треньора. Ще ви дам един пример. Когато Стойчо поиска Спрокел, аз го попитах: “по-добър ли е от нашите централни защитници. Имаме четирима – Грънчов, Крачунов, Апостол Попов и Костадин Стоянов.” Той ми каза, че е много добър. След мача с Торпедо отново го попитах дали е сигурен в качествата на Спрокел. Той отново отговори с “да”. Аз лично не съм убеден в това и бях против да го вземем, но се съгласих с треньора. Надявам се аз да бъркам в преценката си, а не Стойчо.

Стойчо нарече играчите на проби “бледолики вождове”…
– Казах ви, аз и Иво не сме довели нито един футболист – било то с договор или на проби. Питайте Стойчо кой е дошъл и кой е подписал без негово съгласие. Такъв футболист няма. А като не харесва тези на проби, да ги махне.

Между вашите думи и тези на Стойчо като че ли има разминаване. Има ли конфликт между вас?
– Не, няма. Дали сме му цялата власт. Не искаше да работи с Жоро Павлов – докарахме му Ваноли. До този момент той беше и селекционер, и треньор, и мениджър, но е видно, че работата му е много и трябва наякой да му помага. Този някой не мога да съм аз.

Преди началото на сезона получихте ли списък с набелязани футболисти от Стойчо Младенов и какво стана с тях?
– Отговарям. Една трета от тези играчи струват прекалено много пари и ние не можем да ги купим. В него имаше футболист, за когото ни поискаха почти 4 млн. евро. Клубът му отказа оферта от над 2 млн. евро от отбор от Висшата лига. Други футболисти, с които преговаряхме от този списък, отказаха да дойдат. И образно казано третата третина са тук или се надявам да дойдат. Един от тях е Ди Вани. Уж сме се разбрали, вече сме му купили билет за България, чакаме го с португалски представител за заключителни преговори в София.

Също така вчера Младенов заяви, че ЦСКА има крещяща нужда от четирима офанзивни играчи и че селекцията трябва да е завършена до неделя…
– Той е треньорът. Да ги намери заедно с Ваноли и да ми ги предложат. Аз ли трябва да ги търся? А по повод завършването на селекцията попитах Стойчо дали не е късно да вземем Ди Вани след 2 юли. Той ми отговори, че няма проблем да дойде и до 10-ти.

Колко ви струва селекцията?
– Ако привлечем Ди Вани и Платини, може да надхвърли 450 000 евро. Това не са малко пари, нали? И повече от 70% от тази сума отива за комисионни на мениджъри. Дано не сме се излъгали в качествата на играчите и те се окажат по-добри от нашите.

Знаете ли каква е нагласата на феновете към този момент?
– Каква?

Ако отстраните Баку, Стойчо ще е герой. Ако отпаднете – виновни ще са собствениците…
– Защо да е такава. Ето, казах ви. Попитайте Стойчо кого съм довел и дали казаното от мен не е истината. По-подробна информация от тази, която ви дадох едва ли ще получите от друг отбор. ЦСКА отново е най-прозрачният клуб в България. Поинтересувайте се какво става при другите.