Великият Федерер наказа Ноле по пътя към седмата титла

Роджър Федерер постигна запомняща се победа в полуфинала на “Уимбълдън” срещу световния номер 1 Новак Джокович. Швейцарецът спечели с 3:1 сета за малко повече от два часа и в неделя ще спори за седмата си титла от турнира в Лондон,sportni.bg

Мнозина посочиха този двубой като финал пореди финала. По-късно днес Мъри и Цонга ще определят другия финалист.

С пробив в средата на първия сет Федерер успя да затвори първата част с 6:3. Още в началото на мача изглеждаше, че швейцарецът играе малко по-състоятелно, прави по-малко непредизвикани грешки и е в добра физическа форма. Само една точка за пробив трябяваше на Роджър, за да вземе сета.

Във втория гейм на втория сет обаче ролите се размениха и Джокович проби. Размяната на спечелени сервис-геймове прати мача в третия сет, който бе ключов.

В петия и в седмия гейм Федерер можеше да пробие, но Джокович успя да се спаси и в двата случая. В седмия гейм зрителите станаха свидетели на страхотно разиграване при 30:40, което бе спечелено от Джокивич, за да се стигне до дюс. В дюса се случи и още едно такова разиграване с размяна на 26 удара.

До пробив обаче се стигна чак в деветия гейм, а сетът бе затворен с 6:4 от Федерер.

Джокович така и не успя да преодолее срива в играта си. Сърбинът продължи да греши повече и допусна пробив за 0:2. Федерер имаше още брейк-пойнтове, от които не се възползва. Това обаче не се оказа решаващо и в крайна сметка швейцарецът спечели частта с 6:4, а с това и мача.

“Страхотно е. Играх страхотен тенис днес. Мачът беше труден. Може би ключовият момент дойде в края на третия сет, когато имах шанса да пробия и да поведа с 2:1”, коментира Федерер.

Швейцарецът има 16 титли от Големия шлем, но не е печелил трофей от веригата от 2009 година, когато триумфира именно на “Уимбълдън”.

В последните два сезона той отпадаше на четвъртфинал в Лондон.

“Не съм бил на финал тук в последните две години и съм още по-амбициран. Надявам се да играя добре в неделя. Предизвикателството е голямо. Ако спечеля, ще поставя нов рекорд по титли от Големия шлем и отново ще стана номер 1 в света”, каза Федерер.

На финала, както стана ясно, той ще се изправи в неделя срещу победителя от срещата между представителя на домакините Анди Мъри и французина Жо-Вилфрид Цонга.

“Ще срещна съперник, който не е играл на финал на “Уимбълдън”. И двамата обаче нямат нищо за губене и ще направят всичко, за да спечелят. В същото време те имат достатъчно опит тук. Мъри редовно стига до полуфинал в последните години, а Цонга ме победи миналия сезон. Няма да бъде лесно”, каза Федерер.