Алонсо смаза всички в мократа квалификация

Фернандо Алонсо, снимка: EPA/БГНЕС

Фернандо Алонсо спечели дъждовната квалификация преди Гран при на Великобритания на пистата “Силвърстоун”.SPORTNI.BG

Пилотът на Ферари направи отлична обиколка в края на последната част, с което си спечели пол позишъна.

Втори в утрешната надпревара ще стартира Марк Уебър, който постигна време само с 47 хилядни от секундата по-слабо от това на лидера.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер отново върлува в челото, след като постигна третата позиция на стартовата решетка. “Регенмейстера” си припомни тръпката от това да бъде близо до върха в дъжда, след като направи отличен тур в Q3.

Себастиан Фетел остана четвърти, зад него, от трета стартова редица ще стартират от пета и шеста позиция съответно Фелипе Маса и Кими Райконен.

Пастор Малдонадо ще започне седми, а малко по-назад е Люис Хамилтън.

Последните в топ 10 са Нико Хюлкенберг и Ромен Грожан, който не успя да участва в последната фаза на квалификацията.

Наближаващият силен дъжд в Нортхемптъншир в началото на сесията принуди всички да излязат без инсталационни обиколки.

Пистата беше суха на места и много мокра на други. Пилотите използваха гуми от типа Интермедия, а Камуи Кобаяши дори изпробва сликовете в средата на Q1.

Хамилтън получи инструкция да не използва системата си за подвижното задно крило, като впоследствие тя беше забранена и от Чарли Уайтинг.

Кими Райконен пък имаше проблем със системата си за съхранение и повторно изполване на енергията, отделена при спиране – KERS. Тя не функционираше в автомобила Лотус на финландеца и вместо това той получи указания да промени параметрите и разпределението на спирачното усилие.

Дженсън Бътън направи много добри два сектора в края на първата част и можеше да се изкачи до 13-та позиция, но точно преди финалната права бяха развети жълти знамена, заради завъртелия се Тимо Глок. Това попречи на Бътън да затвори добрата си обиколка с високо темпо и остана 18-ти.

Заедно с него участието си по-нататък в квалификацията не продължиха и Виталий Петров, Хейки Ковалайнен, виновникът за ранната “гибел” на Дженсън – Тимо Глок, както и Педро де ла Роса и Нараин Картикеян.

Шарл Пик пък не успя да премине границата от 107%, която беше определена на 1:53.718 минути.

Вместо това той остана далеч под нея с време 1:54.143 и така може да пропусне утрешното Гран при, освен ако комисарите не го “амнистират”.

Втората част започна при засилен дъжд и екстремно мокра писта. Няколко пилоти, един от които Шумахер, се завъртяха, а Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън се оплакаха от условията.

Шест минути преди края на втората част на квалификацията рейс контролът взе решение да спре временно сесията и червените флагове бяха развети, след като пилотите започнаха да правят турове за по над 2:13 минути.

В крайна сметка сесията беше рестартирана в 15:07 часа местно време.

Всички пилоти излязоха моментално на трасето, след като видяха зелените светлини на изхода на питлейна. Всички бяха с гуми за екстремно мокър асфалт.

В тези последни минути на втората част се разигра истински трилър, като пилотите в челото постоянно влизаха в зоната на изпадащите след Q2.

От тях единствено Нико Розберг остана извън топ 10, съответно на 13-та позиция, а останалите, които не продължиха по-напред бяха Пол ди Реста, Камуи Кобаяши, Даниел Рикардо, Бруно Сена, Жан-Ерик Верн и Серхио Перес.

Най-доброто време пък постави Хамилтън, а Грожан се завъртя в последния си бърз тур, оставайки с пето място в тайм листата и съответно пропусна Q3.

В последната част пилотите избраха интермедиите за последните си турове, а над всички бяха Марк Уебър и Фернандо Алонсо.

В крайна сметка Нандо и Ферари спечелиха битката с Уебър и Ред Бул.

За утрешното Гран при двама пилоти ще изтърпят наказания заради колизии по време на третата тренировка. Това са Камуи Кобаяши, който ще стартира с пет места по-назад, съответно 17-ти и Жан Ерик Верн, който получи наказание от десет места и ще започне надпреварата от дъното на колоната.