Равнис! Мирно! Иде капитанът!

Георги Димитров не е само легенда на българския футбол. Той е светиня. Днес става на 60, а паметните мигове от богатата му кариера са сигурно 60 умножени по толкова.БЛИЦ

Брилянтен, елегантен, железен, безкомпромисен, надскочил времето. Това беше Джеки на терена. Надскочил, защото сякаш се беше върнал от бъдещето, когато играеше мачове. Подчертаният му вкус към атаката, шпагатите, ударите с глава го правеха футболист от друго измерение.

Тогава никой не се интересуваше какви ги върши извън стадиона. Важното беше какъв е там, на зеления килим, където рисуваше с топка в крака.

Джеки бе пример на много млади българи, които именно заради такива като него бяха опиянени от магията на най-любимата игра. От неговата магия. Затова и носеше капитанската лента. Тя му стоеше като орден на ръката. Орденът на армейската сила.

С тази сила Георги Димитров спечели 5 титли на България, 4 купи на България, веднъж Суперкупата. Игра два полуфинала в европейските клубни турнири. Първо през 1982 година за КЕШ, а след това и през 1989-а за КНК.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Той заедно с Краси Безински са единствените футболисти, достигали два пъти до полуфинали в Европа с екипа на български отбор. Взимал е скалповете на европейските крале Нотингам и Ливърпул, посичал е Байерн и още редица класни тимове, без да му мигне окото. Участник на Мондиала в Мексико през 1986 година, когато носеше капитанската лента и на България. Футболист №1 на страната за 1985-а.

Джеки тръгна от Аязмото, където още с екипа на Берое си личеше, че е нещо специално, нещо особено, нещо впечатляващо. Футболист от друго тесто. Тесто на победител и шампион, на лидер и властелин.

Когато се наложи в ЦСКА и се превърна в звезда, къде на шега, къде съвсем сериозно съотборниците му преди тренировка обичаха да казват при появата му на „Армията”: „Равнис! Мирно! Иде капитанът!”. И го аплодираха.

Аплодираха го и феновете. Аплодираха го майори, полковници и генерали, включително и Добри Джуров. Ако във футбола имаше по-високо звание от това на капитан, Джеки щеше да бъде генералисимус.

Честит юбилей, бате Жоре! Нека силата бъде винаги с теб!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ