България загуби тежко от Полша и ще спори за третото място с Куба

“Дружина полска” и САЩ са финалистите на Световната лига по волейбол в София

снимка bgvolleyball.com

Пред погледа на президента Росен Плевнелиев волейболистите на България паднаха катастрофално от Полша с 0:3 гейма (23:25, 20:25, 18:25) във втория полуфинал от Световната лига, срещите от която се провеждат в зала „Арена Армеец” в София. На моменти както във втория, така и в третия гейм поляците отиграваха топката като хандбалисти и увисваха на мрежата, но това не направи ни най-малко впечатление на холандския рефер, който ощетяваше българите и отсъждаше точките за Полша. Така България ще спори утре за третото място с Куба, а поляците ще играят на финала срещу САЩ.БЛИЦ

Първият гейм започна по-добре за поляците, които още от самото начало дръпнаха с 2 точки и дори увеличиха преднината си до първото техническо прекъсване – 8:5. В редиците на „Дружина полска” нито за миг не се усети отпускане и разликата в полза на Бартош Курек и компания нарасна на 6 точки при 21:15. Последваха невроятни изполнения на сервис от страна на Валентин Братоев, който намали разликата до 23:21. Последва невероятен единичен блок на Виктор Йосифов за 24:23, но при следващата си атака поляците не сгрешиха и спечелиха гейма с 25:23.

Импулсът в играта на българите не бе пренесен във втората част и поляците отново поведоха комфортно с 6:2. Добро изпълнение на сервис от страна на Тодор Алексиев доведе нещата до 7:5, но първата техническа пауза дойде при 8:5 в полза на Полша. Въпреки усилията на Цветан Соколов и компания нещата на игралното поле не се промениха и поляците имаха сериозна преднина при второто техническо прекъсване – 16:11. Липсата на Матей Казийски си каза думата и в този мач, тъй като неговите заместници не показаха абсолютно никакви аргументи срещу тима на Полша, който дръпна с 21:15, а след това и затвори гейма при 25:20.

Българските волейболисти започнаха доста нахъсано третия гейм, но въпреки това играта се водеше точка за точка и те не успяха да вземат по-сериозна преднина. Тодор Алексиев и компания водеха с 5:4, но първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:5 за Полша. Родните национали опитаха всичко по силите си, за да да съкратят разликата и да се върнат в мача, но серия от грешни съдийски отсъждания спря устрема им. “Дружина полска” дръпна с 19:12 не и без помощта на холандския рефер и в крайна сметка затвори гейма при 25:18, за да спечели мача с категоричното 3:0. Мачът приключи с мощни освирквания по адрес на съдийте, които определено оказаха подкрепа на фаворита в този сблъсък.

В крайна сметка след категоричната загуба възпитаниците на Найден Найденов ще спорят утре от 17:30 часа с Куба за третото място, а поляците ще срещнат САЩ във финала от 20:45 часа. България ще играе за трети път в историята мач за трето място в Световната волейболна лига.

ПОЛША – БЪЛГАРИЯ 3:0 (25:23, 25:20, 25:18)

Полша: Павел Загумни, Збигнев Бартман, Бартош Курек, Михал Винярски, Пьотър Новаковски, Марчен Мозджонек – Кжиштоф Игначак-либеро (Михал Ручиак)
Старши-треньор: Андреа Анастази

България: Георги Братоев,Владимир Николов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Николай Николов – Теодор Салпаров-либеро
Старши-треньор: Найден Найденов (Валентин Братоев, Теодор Тодоров)